Comuna Feleacu, condusă de primarul PDL, Nicolae Balea, a decis să părăsească asociaţia Zona Metropolitană Cluj (ZMC), înfiinţată de colegul său de partid, Sorin Apostu. Balea consideră că membrii asociaţiei Zonei Metropolitane Cluj nu vor avea de câştigat, iar profitul va fi doar pentru municipiul Cluj-Napoca. Alte şase comune vor părăsi în curând ZMC

Asociaţia Zona Metropolitană Cluj a fost constituită pentru a dezvolta aria ce înconjoară Cluj-Napoca, cuprinzând 17 comune grupate în jurul municipiului condus de Sorin Apostu. Totuşi, o parte din membrii acestei asociaţii au reclamat faptul că ZMC a fost constituită pentru a atrage fonduri europene către urbea de pe Someş. Prima comună care nu mai susţine ideea primarului Sorin Apostu este chiar una dintre vecinele municipiului Cluj-Napoca, Feleacul. Până în 2012, comunele care s-au asociat la ZMC vor avea foarte puţin de câştigat, urmând ca, după 2013, să se acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea unui „megalopolis” în jurul municipiului Cluj-Napoca.

„Apostu îi fraiereşte pe ceilalţi primari”

Primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, deşi este coleg de partid cu Sorin Apostu, a fost primul care a părăsit asociaţia înfiinţată  de acesta. Motivul invocat a fost că nu poate să aibă niciun câştig de pe urma asocierii şi că toţi banii vor ajunge în bugetul municipiului. „Ştiam că nu putem beneficia de absolut nimic şi, din acest motiv, am hotărât să ne retragem din Asociaţia Zona Metropolitană. Apostu îi fraiereşte pe ceilalţi primari, dar pe mine nu mă fraiereşte”, a declarat Nicolae Balea. Edilul consideră că el nu va rămâne în Asociaţia Zona Metropolitană doar pe criterii politice şi că nimeni din PDL nu va putea să facă presiuni asupra lui ca să revină în ZMC. „Eu nu conduc primăria comunei Feleacu pe criterii politice, ci pe baza politicii cetăţeanului din comuna Feleacu, nu mă poate obliga nimeni să iau o decizie, indiferent care ar fi aceasta”, consideră primarul Feleacului. Balea susţine că decizia de a părăsi ZMC a fost luată de membrii Consiliului Local şi că aceasta este cea mai bună pentru comună. „Dacă membrii Consiliului Local consideră că nu este o decizie oportună pentru comuna Feleacu, atunci acţionăm în consecinţă”, a explicat Balea.

Următoarea pe listă, Apahida

Surse din cadrul ZMC susţin că şi alte comune se vor retrage din această asociaţie. „O să mai iasă şi alte comune din Zona Metropolitană Cluj. Se vor retrage vreo cinci, şase comune”, au explicat sursele citate. Aceleaşi surse ne-au confirmat că următoarea comună care se va retrage este Apahida, condusă de primarul Ionel Fărcaş, membru PNL. „Apahida are şedinţă de Consiliu Local în 31 august şi cel mai probabil vor revoca hotărârea, deci şi Apahida iese din ZMC”, au susţinut sursele Gazetei de Cluj.

„Primarii au senzaţia că rămân pe dinafară”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, de asemenea membru PDL, a recunoscut într-un interviu acordat Ziua de Cluj că, din ZMC, principalul câştigător va fi municipiul Cluj-Napoca, iar comunele nu vor beneficia de numeroasele fonduri europene care vor fi accesate. „Deocamdată, Asociaţia Zona Metropolitană îşi atinge scopul doar în privinţa intereselor municipiului. Din păcate pentru comune, banii care vor veni pe axa de finanţare atacată în prezent de asociaţie nu le va influenţa în niciun fel dezvoltarea”, a declarat Tişe pentru Ziua de Cluj. Preşedintele CJ Cluj consideră că municipiul Cluj-Napoca nu avea nevoie de cele 17 comune pentru a atrage mai uşor cele 80 de milioane de euro. „Deocamdată, Asociaţia Zona Metropolitană îşi atinge scopul doar în privinţa intereselor municipiului. Din păcate pentru comune, banii care vor veni pe axa de finanţare atacată în prezent de asociaţie nu le va influenţa în niciun fel dezvoltarea. Înţelegem că Primăria Cluj-Napoca a avut nevoie de aceste localităţi – număr locuitori, suprafaţă – pentru a putea accesa mai uşor cei peste 80 de milioane de euro destinaţi polilor naţionali de creştere? Nu, nu avea nevoie de ele”, a continuat preşedintele CJ Cluj. Tişe consideră că Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) era o asociaţie mult mai bună decât ZMC. „Acest PIDU trebuia gândit doar legat de Cluj-Napoca şi de comunele învecinate. Iar astfel, primarii nu ar mai fi avut sentimentul că vor rămâne pe dinafară. Ar fi trebuit să fie informaţi că acest PIDU aduce bani numai municipiului Cluj-Napoca, iar soluţia ideală era să rămână doar membri ai Asociaţiei Zona Metropolitană”, a continuat Tişe pentru Ziua de Cluj.

 Apostu contraatacă

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, consideră că toate comunele care au intrat în ZMC vor avea de câştigat, dar mai ales după 2012. „PIDU se referă la polul de dezvoltare Cluj şi are în plan tot ceea ce înseamnă dezvoltarea transportului în comun, dezvoltarea traseelor de legătură dintre satele care fac parte din această organizaţie. Aceasta este prima etapă. Când construim o casă, începem de la fundaţie, de la temelie. Până la urmă, banii europeni vor veni într-o tranşă până în 2012, o următoare tranşă după 2013, care se referă la asociaţiile care sunt înscrise în aglomeraţiile mari de populaţie”, a declarat Apostu. Edilul consideră că, după 2012, Clujul nu va fi doar un pol de dezvoltare naţional, ci unul la nivel european. „Fondurile europene atrase pe Axa 1 sunt destinate exclusiv polilor de creştere şi zonelor sale de influenţă (n.r. Cluj). Restul axelor sunt disponibile pentru comune, în mod special, şi în mod general pentru oraşe. Fiecare dintre comune poate accesa bani europeni pe baza unui proiect. Banii europeni, după 2012, vin pentru megalopolis. Vor să creeze poli de dezvoltare la nivel european, nu la nivel de ţară”, a mărturisit Apostu. Primarul susţine că, în cadrul ZMC, comunele vor putea să îşi conecteze proiectele între ele pentru a accesa fonduri europene mai mari. „Proiectele comunelor sunt diferite. Fiecare primărie ştie exact care sunt capacităţile financiare pentru a asigura cofinanţare . Proiectele care vor să atragă sume mai mari de bani sunt disponibile pentru mai multe comune şi chiar pentru un oraş. Oricare primar trebuie să se gândească la comuna lui pe termen scurt, mediu şi lung. Această zonă de influenţă se poate extinde. În cadrul ZMC, comunele vor putea să îşi conecteze proiectele între ele pentru a putea accesa fonduri mai mari”, consideră edilul din Cluj-Napoca.


Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.