Pentru persoanele din mediul rural, accesul la un loc de muncă este limitat nu numai de distanţa faţă de posibilii angajatori, ci şi de lipsa de competenţe solicitate de aceştia atunci când îşi aleg angajaţii. În întâmpinarea acestei probleme şi-a propus să vină Asociaţia Comunelor din România (ACoR), alături de Brainstorming Consulting şi RPIC-ViP din Republica Cehă, care au derulat programul COMPETENT în 35 de comune din România.

În judeţul Cluj, proiectul „COMPETENT – Activităţi inovatoare în vederea îmbunătăţirii accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”, s-a desfăşurat în cinci comune: Baciu, Gârbău, Floreşti, Gilău şi Viişoara. Acesta a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii.

Timp de doi ani, începând cu noiembrie 2010, şi până luna aceasta, 200 de beneficiari din judeţul Cluj au fost pregătiţi în vederea dobândirii de competenţe specifice cerute de angajatorii din România. Proiectul şi-a propus facilitarea accesului la educaţie, ducând cursurile „la uşa” celor care au nevoie de ele, şi integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile. Astfel, majoritatea beneficiarilor au fost femei, dar în cadrul proiectului au participat şi persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale sau cu mai mult de doi copii şi persoane din alte grupuri vulnerabile.

Cursurile de competenţe comune din judeţul Cluj au fost finalizate în luna septembrie, după ce anul trecut beneficiarii au luat parte la cursuri de competenţe informatice. Competenţele comune au fost determinate în urma unui studiu în rândul angajatorilor şi cuprind elemente ca orientarea spre client, abilităţile de comunicare sau caracterul pro-activ. 10% din beneficiarii acestui proiect şi-au găsit un loc de muncă de la demararea acestuia.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost instruite câte trei persoane din cadrul primăriilor fiecărei comune şi a fost înfiinţat un centru de informare echipat în cadrul acestuia, la care nu doar beneficiarii, ci toţi oamenii din comunitate, pot apela atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă sau doresc informaţii legate de obţinerea de fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.