Pianistul Lucian Ban concertează, marți, 29 mai, ora 20.30, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, alături de saxofonistul Abraham Burton.

Un duet unic, intitulat Blacksalt, care amestecă jazz-ul si improvizația cu influențe de muzică tradițională din Transilvania și Belize, într-un concept și sound cu totul originale. Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: „Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cântat vreodată. Are multă emoție și trăire, are și un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirică.”

„Cei doi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiție a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă noul jazz în forma sa cea mai spectaculoasă” se scria în Jazz Inside Magazine.

La rândul său, Lucian Ban consideră că: „Între mine și Abraham există o chimie muzicală și umană cu totul particulară. El este unul dintre cei mai mari cunoscători ai tradiției jazz-ului american și posedă un simț al melodiei uluitor, cu totul unic între muzicienii de jazz”.

Abraham Burton este considerat unul dintre marii saxofoniști ai jazz-ului ultimelor decenii. A colaborat în cariera sa de până acum cu legende ale genului precum Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, sau Winton Marsalis. A explodat pe scena jazz-ului la începutul anilor 90, cu o serie de albume care i-au adus rapid elogiile presei de jazz și nu numai (New York Times, Jazz Times, DownBeat, etc) și o carieră concertistică la toate festivalurile de prestigiu din lume din Europa, în America de Sud, din Japonia până în Alaska.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here