Unul dintre cele mai importante concerte din Cluj-Napoca din 2014, cel al artistului James Blunt, se află în incertitudine. Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, investiție derulată de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Emil Boc, nu este recepționată la patru ani de la inaugurarea lucrărilor. Desigur, Emil Boc încearcă să paseze vina pe Consiliul de Administrație, deși recepția trebuie făcută clar de autoritatea condusă de primar. Boc nu poate să își asume nici un eșec, așa cum nu și-a asumat anularea primei licitații de către o instanță de judecată. La mai puțin de trei săptămâni înainte de concertul lui James Blunt, oficialii TIMAF nu au un contract pentru închirierea Sălii Polivalente.
Emil Boc a fost săptămâna trecută la inaugurarea Parcului Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. El a prezentat un centru de excelență dezvoltată în orașul pe care îl patronează, vorbind despre axa Parcul Central-Cluj Arena-Sala Sporturilor-Parcul Babeș. În schimb, una dintre aceste investiții, Sala Polivalentă, este făcută de însăși Primăria Cluj-Napoca. De fapt, Emil Boc nu știe când va fi recepționată propria investiție. Cel puțin nu a vrut să facă acest lucru cunoscut presei.
Primăria municipiului Cluj-Napoca nu poate să își ajute nici măcar partenerii. Cu toate că ei sunt parteneri la TIMAF, festivalul care își propune să îl aducă pe TIMAF la Sala Polivalentă, nu au semnat un contract cu aceștia pentru închirierea sălii. Deși concertul ar trebui să aibă loc pe 31 octombrie, Emil Boc&Co nu au reușit să semneze recepția lucrărilor la Sala Polivalentă. TIMAF este organizată de Bogdan Buta, un apropiat al afacerilor cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.
Mai mult decât atât, Emil Boc arată cu degetul către consiliul de administrație al Sălii Polivalente, deși este în responsabilitatea lui să semneze recepția. Cum ar veni a încercat să ne ia de proști. Dar nu a reușit. Culmea este că același Emil Boc a spus încă din luna septembrie că a demarat procedurile de recepție. Să fie probleme, domnule Boc? Credeți că puteți ascunde problemele sub preș ca pe vremea când erați la UASCR?
Mobilierul, lansat în septembrie
Primăria Cluj-Napoca a lansat un anunţ de achiziţii publice pentru mobilier necesar pentru Sala Polivalentă, investiţie estimată la peste 130.000 de lei, se arăta într-un articol din septembrie semnat de Diana Gabor. Inaugurarea va avea loc în luna octombrie, cel puțin așa anunța Primăria Cluj-Napoca în septembrie. Oricum lucrările au fost amânate timp de mai mulți ani.
În tribune, până la ora actuală au fost montate deja scaunele, însă mai este nevoie de alt tip de mobilier atât pentru spaţiul care va găzdui competiţiile sportive cât şi pentru restul sălilor, arată reprezentanţii instituţiei. “În vederea realizării mobilierului pentru spaţiile care vor fi utilizate în timpul competiţiilor sportive ce se vor desfăşura la obiectivul « Sala multifuncţională de sport, Aleea Stadion f.n. », inclusiv spaţiile pentru public, dar şi spaţiile destinate administraţiei, se impune integrarea lui în arhitectura sălii”, arată caietul de sarcini. În document se mai arată că pe parcursul montării mobilierului se vor lua măsuri de protejare a finisajelor existente astfel ca după montarea acestuia finisajele să nu fie afectate.
Primăria recepţionează
După cum vă spuneam, primarul a spus anterior că el face recepția. Probabil că nu avea notițele la el pe această temă la ultima conferință de presă. Să nu fie gata recepția până pe 15 octombrie așa cum a anunțat Emil Boc anterior?
Lucrarea a fost predată Primăriei Cluj-Napoca, potrivit termenului prevăzut în contract, dar inaugurarea oficială va avea loc în 31 octombrie. “Noi am demarat procedurile de recepţionare a sălii şi prima concluzie după ce am văzut sala este că avem de a face cu o bijuterie a sportului şi divertismentului. Sala corespunde standardelor pe care le-am avut la proiectare şi le-am licitat şi cred că pentru mulţi ani de aici înainte, această sală va fi cea mai frumoasă şi mai modernă din România şi dacă nu, chiar din centrul şi estul Europei. Până în jurul datei de 15 octombrie vom finaliza procedurile de recepţie, urmând ca după aceea să pregătim sala pentru concertul inaugural din 31 octombrie şi de a intra în circuitul sportiv şi de divertisment”, a precizat anterior primarul.
Alte afaceri ale lui Buta: gratuite pe bani
Coincidenţă sau nu, Bogdan Buta este implicat şi în alte afaceri cu Primăria Cluj-Napoca. El a fost şef la Omnipass, din postura în care oferea studenţilor gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Studcard s-a unit cu Omnipass pentru a monopoliza această piaţă. Culmea sau nu, Ioan Bîldea este unul dintre cei care se opune gratuităţii pe transportul în comun doar pe anumite tipuri de carduri studenţeşti de genul Omnipass/Studcard. Liberalul nu a vrut să explice dacă va mai primi o nouă prăjitură dacă nu va reuşi să îi ia „cea” mai importantă jucărie lui Bogdan Buta, gratuitatea pe care o acordă studenţilor. Cu toate că Buta oferea Omnipas gratuit în primă instanţă, a cerut apoi 25 de lei pe carduri în plin an universitar.
Traficul de influență a consilierilor locali
Consilierii locali Radu Moisin, Radu Constantea, ambii de la PDL și Ioan Bîldea, actualmente la PNL, au participat pe 2 octombrie la o recepție organizată pe TIMAF (Transilvania International Film Festival), arătam într-un articol anterior. Culmea este că acelaşi Consiliu Local Cluj-Napoca îi acordă bani din bugetul tuturor contribuabililor: 100.000 de lei. Cei trei ar putea fi susceptibili de trafic de influenţă. Ne întrebăm dacă nu cumva le-a stat în gât prăjitura mâncată din banii contribuabililor.
Suntem curioși dacă Emil Boc va fi vreodată primarul municipiului Cluj-Napoca că primarul de la Sala Polivalentă nu a fost niciodată….