Neregulile din primăria Mărişel cu privire la concesionarea de terenuri au fost semnalate de Gazeta de Cluj la începutul lunii aprilie. Potrivit unor cetăţeni din comună, primarul comunei Mărişel, Traian Mariş, urma să scoată peste 200 de hectare de păşunat la licitaţie.
Însuşi primarul mărturisea atunci că din 130 de participanţi 100 sunt rudele sale. Traian Mariş recunoaştea că nevasta sa are concesionate de la primăria pe care o conduce 25 de hectare, iar naşul său, Nicolae Vesa, 23 de hectare. Însă planul primarului prin care neamurile sale primeau teren nu s-a dus la bun sfârşit.
Licitaţie întreruptă de protestele cetăţenilor din comună
În data de 15 aprilie la ora zece, după cum era anunţat, a început licitaţia. Preşedintele comisiei ce avea în vederea atribuirea contractelor de concesionare păşune, Cătălin Mariş, a fost nevoit să anuleze evenimentul.
„Iniţial, licitaţia a început la ora 10 conform planului. Regula după care trebuia să atribuim hectarele de păşune era stabilită în funcţie de numărul animalelor deţinute. Primi care au primit terenuri au fost Asociaţia „La Fântânele”, Asociatia Mărişana şi Asociaţia fermierilor. În total 90 ha erau alocate acestor trei. Însă cetăţenii au fost nemulţumiţi că le-au revenit mai puţin teren şi au început să protesteze şi să facă scandal. Astfel am fost nevoit alături de colegii din comisie să anulăm licitaţia”, declară Cătălin Mariş, funcţionar al primăriei.
Cetăţenii comunei Mărişel nu s-au oprit aici cu scandalul şi au protestat ameninţând că nu vor pleca de la licitaţie până nu văd scris şi semnat procesul verbal de anulare a evenimentului. Astfel, secretarul a redactat un act doveditor prin care se confirma că licitaţia a fost anulată.
„Pe parcursul evaluării procedurii de atribuire au fost contradicţii privind documentaţia de achiziţie între ofertanţi şi autoritatea contractantă, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea desfăşurării licitaţiei. Din acest motiv s-a anulat licitaţia”, menţiona procesul verbal semnat de membrii din comisie.
Nu merge într-un fel, lasă că facem într-altul
Ca urmare a anulării licitaţiei din 15 aprilie, primarul Traian Mariş a organizat o altă licitaţie în 30 aprilie. De data aceasta, preşedintele comisiei de atribuire a terenurilor a devenit Crina Ioana Roşu, deoarece Cătălin Mariş s-a retras.
„La cea de-a doua licitaţie, cea din 30 aprilie, nu am mai fost eu preşedinte de comisie. De fapt nu am mai participat deloc. În locul meu a fost Crina Roşu. Eu nu am mai vrut să mai implic din cauză că am primit ameninţări şi înjurături de la cetăţenii ce erau nemulţumiţi că nu le ajunge pământul”, afirmă Cătălin Mariş.
Unul dintre cetăţenii prezenţi la licitaţia din 30 aprilie ne-a relatat cum s-a desfăşurat evenimentul.
„Joi, înainte de 1 mai, primarul a făcut altă licitaţie, dar de data aceasta a fost o formalitate destul de pusă la punct. Pe lângă cetăţenii din comună au venit şi de la Primăria din Huedin şi de la poliţie. În ceea ce priveşte atribuirea terenurilor, fiecare din cei ce au depus cerere pentru obţinere de păşunat au primit doar câte un hectar. La asociaţii li s-au dat câte 34 de hectare. Bineînţeles că nu a fost corect aşa şi că oamenii au fost nemulţumiţi. Şi eu mă număr printre aceştia. Suntem peste 20 ce deja am depus contestaţii la această licitaţie şi aşteptăm să vedem ce răspunde primarul. Oricum am auzit că la câteva neamuri le-a dat pe sub mână mai mult de un hectar cum au anunţat oficial”, comunică unul dintre cei ce au primit terenuri la licitaţie.
Am contactat-o telefonic pe Crina Roşu, cea care a fost preşedinta comisiei în ultima licitaţie şi iniţial ne-a motivat că nu poate vorbi la telefon că se află la „Finanţe” şi că să revenim cu un telefon în 30 de minute. Însă, după mai multe încercări de a relua legătura cu aceasta, nu am reuşit să obţinem o declaraţie cu privire la licitaţie.