Zona protejata Buscat-Baisoara-Valea Ierii este inclusa intr-un program de conservare, fiind considerata una din cele mai intinse zone salbatice ramase in cuprinsul Muntilor Apuseni. Monitorizarea si administrarea acesteia va cadea in sarcina administratiilor locale, fiind data in custodie de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pe o perioada de 10 ani.

La inceputul acestei luni, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a realizat, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, seminarul „Initiativa Verde, o sansa catre un viitor curat” la care au luat parte persoane din cadrul acestui domeniu precum si studenti clujeni. Seminarul a fost organizat in scopul de a constientiza si a implica societatea civila in demersul de sustinere conservare si monitorizare a ariei protejate de interes comunitar ROSCI0263 Valea Ierii.
Situl Natura 2000 ROSCI263 Valea Ierii, cu o suprafata de 6.194 ha, este o arie protejata de marime medie la nivelul tarii noastre si in acelasi timp una dintre cele mai intinse zone salbatice ramase in cuprinsul Muntilor Apuseni. Valea Ierii a fost declarata arie naturala protejata de importanta comunitara cu valoare peisagistica prin Decizia 147 / 1994 a Consiliului Judetean Cluj.

Administratia locala tine la custodie

Evenimentul de la Cluj face parte din seria seminariilor de constientizare organizate la nivel national in ariile naturale protejate, in cadrul proiectului SINCRON. Cu aceasta ocazie reprezentantii ANPM au anuntat ca este posibil ca unele arii protejate sa fie date in custodia consiliilor judetene. Zona protejata care include Buscat, Baisoara si Valea Ierii va fi data in custodie pe 10 ani de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
Viitorul custode va trebui sa respecte un plan de management impus de minister. Doua institutii se declara gata sa preia administrarea acestui teritoriu, arata surse citate de Ziua de Cluj. Este vorba atat de Consiliul Judetean Cluj, cat si de Primaria Valea Ierii. Guvernul a acorda facilitati pentru investitorii din aceste zone, printre care se numara scutirea de impozit, sistemul de plati pentru agromediu sau platile compensatorii din partea Comisiei Europene.
„CJ nu a fost niciodata interesat de Valea Ierii. Administratia locala trebuie sa preia acest sit. Noi am obtinut 180.000 de euro pentru un centru de informare turistica. Trebuie sa li se ofere ceva oamenilor de aici, daca nu se face partie de schi. Daca scutim investitorii de impozitul local, ne afecteaza intrarile la buget”, a declarat primarul comunei, Gabriel Duma, pentru cotidianul clujean.
Contactat de Gazeta de Cluj, presedintele Consiliului Judetean Cluj Horea Uioreanu a declarat ca nu stie nimic despre acest subiect si nu se poate pronunta in legatura cu disponibilitatea institutiei pe care o conduce de a deveni custodele zonei protejate Valea Ierii.

Turism controlat

Noua arii naturale din Romania, printre care si Valea Ierii, fac parte dintr-un sistem integrat de management si de constientizare a retelei Natura 2000, prezentat ieri la Cluj. Ele vor fi incluse intr-o baza de date ce va ingloba planuri de management, continand date relevante care sa permita evaluarea starii de conservare a biodiversitatii si obiective de conservare pentru specii si habitate. Custozii care le preiau sunt obligati sa respecte planul de management impus. Acestia sunt persoane fizice sau juridice care au capacitate tehnica, stiintifica si financiara. Bugetul minim necesar este de 54 euro/ zi, adica 200.000 de euro in 10 ani. Custozii pot sa perceapa bilet de intrare in zona protejata, dar au posibilitatea sa obtina venituri si din autorizari sau din alte activitati economice.
„Pana nu se modifica ordinul cu darea in custodie nu incepem campania in acest sens. Nu vor fi interdictii, ci restrictii. La Valea Ierii se va face un turism durabil, ecoturism, nu unul haotic. Nu se pot construi partii de schi daca nu avem zapada acolo, pentru ca apoi e nevoie de tunuri de zapada, deci lac de acumulare. Trebuie sa ne asiguram ca nu vor veni anual cu masinile 2 milioane de turisti care sa mearga pe unde vor si sa calce pe ce vor, ci ca acolo va fi un turism controlat. Altfel ne vom trezi ca pe Valea Prahovei, unde mergi cateva zile la sfarsit de saptamana si apoi te intorci, pentru ca nu mai ai ce vedea. Noi nu vrem un turism de weekend, cu masini multe, ci unul cu rucsacul in spate”, avertizeaza managerul de proiect Elena Giurea, de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Amenintarile din Valea Ierii

Printre presiunile asupra zonei mentionate de reprezentantii ministerului in prezentarea facuta la Cluj se numara braconajul, pasunatul intensiv sau lipsa acestuia, fragmentarea padurii prin drumuri forestiere, colectarea necontrolata de fructe de padure sau  construirea de cabane. Principalele amenintari sunt liniile electrice aeriene, marirea complexului de schi, extinderea cailor de acces, schimbarea categoriei de teren, doboraturile de vant urmate de atacurile insectelor.
“Sprijinirea activitatii de conservare a biodiversitatii este un obiectiv important al institutiei noastre asumat atat de catre noi, cat si de catre institutiile centrale de mediu prin Programul de guvernare. Proiectul SINCRON vine in sprijinul indeplinirii acestui obiectiv fiind un proiect amplu organizat cu scopul de  constientiza si a implica societatea civila in demersul de sustinere conservare si monitorizare a ariilor naturale protejate din 9 judete, printre care si judetul Cluj – aria protejata ROSCI0263 Valea Ierii (Suceava, Caras-Severin, Botosani, Covasna, Cluj, Alba, Vrancea, Olt si Iasi). Avand in vedere faptul ca in judetul Cluj avem arii naturale protejate care nu sunt atribuite in custodie – cum este si cazul – ariei protejate din Valea Ierii, Agentia pentru Protectia Mediului Cluj are sarcina dificila de a asigura administrarea ariilor “orfane”. In prezent, din cele 24 de naturale de interes national, 13 arii sunt atribuite in custodie si tot 13 din cele 27 arii naturale de interes comunitar (situri Natura 2000)”, a declarat directorul APM Cluj, Grigore Craciun.

Diana Gabor


Noua arii Natura 2000

Noua arii naturale din Romania fac parte dintr-un sistem integrat de management si de constientizare a retelei Natura 2000. Acestea sunt Valea Ierii (judetul Cluj), Muntii Bodoc Baraolt (Covasna), Valea Cepelor (Bihor), Valea Oltului Inferior (Teleorman, Valcea, Olt), Padurea Barnova Repedea (Iasi, Vaslui), Magura Odobesti (Vrancea), Gaina-Lucina (Suceava), Rusca Montana (Timis, Caras Severin), Magura Targu Ocna (Bacau).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.