Liviu Man

Condamnarea definitivă la închisoare a fostului colonel SRI Daniel Dragomir la aproape patru ani de închisoare cât și a soției sale la trei ani de închisoare într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani, indică faptul că sistemul nu uită și nu-i iartă pe cei ce ”dau” din casă. Colonelul Daniel Dragomir a fost unul de-al lor, om din sistem, apropiat al lui Traian Băsescu. Să nu uităm că Dragomir a fost unul dintre artizanii eliberării ziariștilor români din Irak, cât și a recuperării ulterioare a ziaristei franceze Florence Aubenas de la Liberation, cât și a unor cetățeni americani posibili colaboratori ai CIA, lucru care explică și decorarea lui Dragomir de către serviciul secret american.

La un moment dat, ”lanțul de iubire” s-a rupt între familia Dragomir și șeful de necontestat al SRI, blestematul general Coldea. Nu cunosc ce s-a întâmplat între ei și nici nu cred că are mare importanță, dar ceea ce s-a întâmplat ulterior acestei ”certe” este înfricoșător. Colonelul SRI Daniel Dragomir a fost arestat, rearestat, dat afară din serviciu, umilit, plimbat în cătușe în fața televiziunilor chemate la DNA ca să înfăptuiască telejustiția instaurată în România de nenorocitul de fost președinte, Traian Băsescu.

Și soția sa a fost eliminată din SRI, inculpată, trimisă în judecată și condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. A fost aplicată rețeta prescrisa și familiei lui Adrian Năstase. El, condamnat în două dosare de închisoare cu executare, soția la închisoare cu suspendare. Vedem același modus operandi. Și mai există o legătură interesantă dintre cele două spețe. Adrian Năstase le-a făcut cel mai mare bine securiștilor autohtoni atunci când a legalizat posibilitatea ca serviciile secrete din România, prin oamenii lor, să poată controla societăți comerciale – chipurile – pentru autofinanțarea serviciilor. Ce minciună! Așa s-a deschis cutia Pandorei. Sute de firme ale securiștilor din România distorsionează grav piața care ar trebui să fie concurențială și încearcă în fapt să acapareze piața mai ales în sectoarele care sunt foarte profitabile: construcții, retail, IT.

Cine stă în fața lor era arestat, împachetat, condamnat și își pierdea afacerea dacă nu o ceda cui trebuia. Adrian Năstase a crezut că își va asigura recunoștința băieților din servicii pentru ce le-a oferit. Am văzut cu toții ce-a pățit Adrian Năstase și familia lui.

În cazul Dragomir, în speța în care a fost condamnată toată familia pentru trafic de influență și spălare de bani despre ce este vorba?

Dragomir este acuzat că și-a traficat influența pentru o firmă înființată de un vechi colaborator al SRI, firmă în care soția sa avea calitate de administrator, iar fondurile cu care a fost înființată firma au fost ”donate” de cetățeanul arab. Clasic. O firmă sub acoperire a SRI în care ”donatorul” și-a plătit taxa de protecție, iar familia colonelului Dragomir, activ atunci în SRI, trebuia să se ocupe de ”creșterea”firmei. Frumos, nu?

Repet, nu știm ce s-a întâmplat între familia Dragomir și generalul Coldea. Cert este că acțiunea SRI de înființare a unei firme sub acoperire a fost tocmai motivul binevenit pentru Coldea să-i facă dosar lui Dragomir și să-l transforme în fugar.

La fel a pățit și Sebastian Ghiță care era probabil cea mai mare și mai bogată pușculiță a SRI. A câștigat contracte de sute de milioane de euro de la serviciile secrete românești și de la alte agenții ale statului român – de la nivel de primărie de comună, la chiar Guvernul României. A ajuns și parlamentar și membru al comisiei de control a SRI, dar până la urmă l-a făcut și pe el sistemul. A fost condamnat definitiv și se află acum în Serbia care nu-l extrădează. Afacerile lui Ghiță merg și acum.

Oare unde s-a refugiat Daniel Dragomir? Dat fiind faptul că el nu are afaceri ca și Ghiță care să-i producă bani poate se hotărăște acum să vorbească. Ar fi extrem de interesant să aflăm cum firmele serviciilor secrete românești sufocă economia națională.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here