Condamnat de instanţele clujene, Radu Bica işi cauta dreptatea la Bucureşti

 

Radu Bica a mai luat o lovitura dupa ce saptamana aceasta Curtea de Apel Cluj a menţinut sentinţa Tribunalului Cluj care il condamna la cinci ani de inchisoare cu executare şi confiscarea sumei de 10.000 de euro. Hotararea nu este definitiva şi a fost atacata cu recurs, acesta judecandu-se la Inalta Curte de Casaţiei şi Justiţie. Gazeta de Cluj va prezinta desfasurarea ultimelor faza a procesului de la Cluj precum şi ce şanse cred avocaţii ca ar Bica de a achitat.

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat saptamana aceasta cu privire la apelul declarat de catre fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica contra soluţiei instanţei de fond. Trimis in judecata pentru luare de mita, la data de 8 martie a acestui an Radu Bica a fost condamnat de catre Tribunalul Cluj la cinci ani de inchisoare cu executare şi sechestru  asupra sumei de 10.000 de euro, despre care procurorii spuneau ca ar fi facut obiectul mitei. Alaturi de Bica, trimisa in judecata a fost şi Aspazia Droniuc, denunţatoarea acestuia, care a fost condamnata la un an şi zece luni de inchisoare dar cu suspendare şi interzicerea unor drepturi. In faţa Curţii de Apel avocaţii lui Bica au cerut schimbarea regimului de executare a pedepsei, din inchisoare cu executare in inchisoare cu suspendare, in timp ce procurorii au considerat oportuna sentinţa primei instanţe şi au cerut menţinerea acesteia. Din cate se pare, argumentele Ministerului Public au avut mai multa greutate pentru judecatorii Curţii de Apel din moment ce au decis menţinerea primei sentinţe.

Curtea de Apel Cluj nu la avut „la suflet” niciodata

La finele anului trecut, in data de 1 noiembrie 2011, Radu Bica a fost reţinut de catre procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind prezentat aceleiaşi Curţi de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, cerere pe care instanţa a şi admis-o. La data de 25 noiembrie 2011, fostul vicepreşedinte al CJ Cluj Radu Bica şi Aspazia Droniuc au fost trimişi in judecata de procurorii DNA Cluj pentru fapte de corupţie, luare şi respectiv dare de mita. De la luarea masurii reţineri şi pana in acest moment procesual, Radu Bica s-a aflat in stare de arest in timp ce Aspazia Droniuc era in libertate. In ciuda faptului ca a facut nenumarate cereri de liberare sub control judiciar, Bica a fost menţinut in arest inca de la reţinere, in schimb Aspazia Droniuc, judecata in libertate, nu s-a prezentat la niciun termen. De fiecare data cand Tribunalul Cluj decidea menţinerea arestului preventiv, aparatorii lui Bica atacau cu recurs hotararea la Curtea de Apel, instanţa cunoscuta pentru uşurinta cu care acorda mandate de arestare preventiva. Chiar daca avocaţii lui Bica au aratat instanţelor de mai multe ori faptul ca judecarea in libertate a acestuia nu ar periclita buna desfaşurare a procesului, magistraţii clujeni au considerat de fiecare data ca este mai bine daca Bica ramane dupa gratii. In total, pe durata fondului şi a apelului, in faţa Tribunalului Cluj Radu Bica a facut şase cereri de liberare sub control judiciar sau de inlocuire a masurii arestului preventiv cu o masura mai puţin restrictiva iar in faţa Curţii de Apel a inaintat şapte, toate fiind insa respinse.

Spera la achitare la Inalta Curte
Dupa aflarea hotararii Curţii de Apel, fostul vicepreşedinte al CJ a avut la dispoziţie un termen legal de 10 zile pentru a declara recursul. Avocatul Tiberiu Ban, cel care l-a reprezentat pe Radu Bica atat in faţa primei instanţe cat şi la Curtea de Apel s-a ferit sa comenteze decizia de menţinere a condamnarii cu executare, insa ne-a precizat ca pentru Bica mai exista totuşi şanse la Inalta Curte. „Nu pot sa comentez, a fost la latitudinea instanţei daca menţineau soluţia de pe fond, noi aşteptam motivarea pentru a vede cum s-a ajuns la aceasta hotarare. Radu Bica a inaintat recursul la Inalta Curte, exista şanse de schimbare a hotararii, nu ar fi fost şanse doar daca nu ar fi declarat recursul”, n-a declarat avocatul Tibi Ban.
Odata ajuns la Bucureşti, procesul va intra in ultima faza, orice decizie ar lua Inalta Curte fiind definitiva. Pana in acest moment procesual, cauza lui Radu Bica a mai ajuns pe masa judecatorilor ICCJ insa nu pentru judecare ci pentru masura arestului preventiv. In repetate randuri, avocaţii lui Bica a atacat incheierile Curţii de Apel Cluj care decideau menţinerea sa in arest. Un ultim asemenea recurs a avut loc in urma cu doua saptamani, atunci cand Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbatut acţiunea inaintata de Bica impotriva incheierii date de Curtea de Apel Cluj prin care s-a decis menţinerea in stare de arest a acestuia, pe durata judecarii apelului. Şi de aceasta data, dupa cum s-a mai intamplat, dupa efectuarea deliberarilor judecatorii ICCJ au respins recursul, menţinand decizia instanţei inferioare de a-l menţine pe Bica in arest.

De ce l-a condamnat Tribunalul Cluj
Inca de la inceputul procesului Radu Bica a declarat personal sau prin intermediul aparatorilor sai ca banii descoperiţi de ofiţerii DNA, respectiv cei 43.000 de lei, nu reprezentau altceva decat un imprumut din partea Aspaziei Droniuc, cu aceasta din urma avand relaţii de prietenie de mult timp. Nu de aceeaşi parere a fost insa şi judecatorul cauzei, care a considerat  ca scenariul unui imprumut intre prieteni este exclus, in realitate banii reprezentand cu totul altceva.  „Suma in sine, nu este de natura a face obiectul unui imprumut intre prieteni, cu atat mai mult cu cat cei doi nu au incheiat nici o convenţiei, in acest sens, nu au stabilit in termeni clari şi neechivoci condiţiile imprumutului, termenul de rambursare, modalitatile de plata,etc.  Apreciem ca in condiţiile ipotetice ale angajarii unui imprumut, de la un „prieten”, inculpatul (Radu Bica) a fost destul de nediligent cu administrarea acestuia, in condiţiile in care era titularul unor contracte de credite.” , se arata in motivare.

La momentul individualizarii pedepsei in cazul lui Radu Bica, instanta de fond a luat in considerare atat elemente de drept, cum ar fi limitele de pedeapsa aplicabile infracţiunii sau modul de comitere a infracţiunii, cat şi aspecte care ţin de persoana inculpatului. In acest sens, in motivarea sentinţei de condamnare se arata ca ”instanţa a luat in considerare şi datele care caracterizeaza persoana inculpatului, care este o persoana educata, avand studii superioare, este perfect integrat in societate, avand un loc de munca ce implica o inalta ţinuta morala”. Chiar daca nu pune la indoiala aceste calitaţi ale inculpatului, judecatorul cauzei apreciaza ca acesta „ a avut o conduita indoielnica din punct de vedere deontologic” şi „a inţeles sa adopte o atitudine nesincera in cadrul procesului penal”.
Daca in timp ce pentru Aspazia Droniuc instanţa aprecia ca suspendarea executarii pedepsei de inchisoare poate sa produca efectele urmarite in cazul oricarei sentinţe penale, in cazul lui Radu Bica, datorita funcţiei pe care acesta a deţinut-o şi a intensei mediatizari de care dosarul a avut parte, judecatorul a inţeles sa dea un exemplu pentru societate prin condamnarea acestuia.  In textul motivarii sentinţei, instanţa a aratat ca „recrudescenţa fenomenului infracţional de corupţie este un factor ce ne determina sa apreciem ca pedeapsa ce se va aplica inculpatului trebuie sa fie apta nu numai de a produce reeducarea inculpatului dar şi de a realiza prevenţia generala, prin exemplificarea sancţiunii aplicate, ca modalitate de protejare a cetaţenilor onorabili.”


Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.