Vlad Pop, fostul președinte al Fundației Share, organizatorul primului festival Untold, a fost condamnat anul acesta pentru că a obținut ilegal fonduri de la Primăria Cluj Napoca. În același timp, Pop este partener de afaceri cu unul dintre consilierii locali ai primăriei, Valentin Maior. Cei doi sunt vicepreședinți co-fondatori ai Romanian IT, o asociație care strânge mai mulți antreprenori din domeniul IT și care este condusă de Oana Bouraoui. În cadrul procesului penal în care Vlad Pop a fost condamnat, Primăria Cluj Napoca a refuzat să se constituie parte civilă în dosar.

Vlad Pop este fostul președinte al Fundației Share care a organizat prima ediție a festivalului Untold. La prima ediție, Primăria Cluj Napoca a sponsorizat cu câteva sute de mii de euro organizarea festivalului pe motiv că orașul primise recent titulatura de Capitala Europeană a Tineretului și era nevoie de câteva sifonări de fonduri publice pentru a organiza evenimentele cuprinse în program.

Directorul fundației, Bogdan Buta care, ulterior, a și rămas cu festivalul Untold în portofoliul lui personal, l-a băgat la înaintare pe Pop pentru a se ocupa de obținerea de finanțare din partea administrației locale. Lucrurile au mers atât de bine încât Vlad Pop s-a apucat de falsificat documente și a ajuns să fie condamnat. Însă, judecătorii au suspendat executarea pedepsei și l-au pus să plătească 1.800.000 lei, bani dobândiți, potrivit sentinței, prin infracțiuni. La individualizarea pedepsei, un bonus pentru pedeapsa blândă primită de Pop a constat în faptul că Primăria Cluj Napoca nu s-a constituit parte civilă în proces, adică nu a avut nicio pretenție de la fostul șef al Fundației Share.

Astfel, pe de o parte, Vlad Pop are la activ o condamnare pentru că luat bani din fondurile primăriei clujene, iar pe de altă parte el este partener de afaceri cu unul dintre consilierii locali PNL – același partid din care face parte și Emil Boc – ai primăriei.

Vlad Pop este cofondator și vicepreședinte la Romanian IT, alături de Valentin Maior, consilier local PNL la Primăria Cluj Napoca care este tot cofondator și vicepreședinte la Romanian IT. Aceasta este o asociație condusă de Oana Bouraoui și înglobează mai mulți antreprenori din domeniul IT.

A recunoscut doar falsificarea actelor. De șmen s-a ocupat altcineva…

Vlad Pop a fost trimis în judecată în martie 2019, fiind acuzat de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, ”în calitate de președinte al Federației SHARE Cluj-Napoca, în luna decembrie 2014, a prezentat documente false și date inexacte și incomplete (la data de 02.12.2014 a prezentat extrasul de cont nr. 175/01.12.2014 al Băncii Transilvania falsificat, cu aceeași ocazie a omis să evidențieze în cererea de finanțare, în proiect și în celelalte documente împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiștilor pentru programul din 2015, după care la data de 12.12.2014 a prezentat documentul fals privind plata sumei de 452.000 euro către European Event Service), pentru a primi aprobările necesare acordării finanțării nerambursabile de la bugetul local al Primăriei Cluj Napoca pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, prin hotărârea Consiliului Local al Primăriei Cluj Napoca nr. 479/03.12.2014, acțiune care a avut ca și rezultat obținerea pe nedrept, la data de 16.12.2014, a finanțării nerambursabile în sumă totală de 1.800.000 lei”.

Pe parcursul procesului, Pop nu a recunoscut în totalitate starea de fapt descrisă de procurori, ci doar acuzațiile de falsificare a celor două înscrisuri și folosirea lor pentru obținerea finanțării pentru primul festival Untold.

Festivalul a primit de la primăria clujeană o sponsorizare în baza faptului că municipiul primise titlul de Capitală a tineretului iar UE a pus la dispoziție un ”purcoi” de bani.

Astfel că Vlad Pop și Bogdan Buta, care era directorul fundației, au realizat anumite demersuri în vederea organizării, prin intermediul Federației SHARE Cluj-Napoca, în anul 2015 a unui festival cu participarea unor artiști internaționali de renume, vizând obținerea unor fonduri publice nerambursabile.

În 2014 au făcut o cerere la Primăria Cluj Napoca în care cereau aproximativ 1,5 milioane euro pentru organizarea festivalului „All City festival” care, ulterior, avea să devină Untold.

După o perioadă, Pop a mai formulat o cerere în numele Federației Share, în care cerea 2.000.000 lei, pentru a plăti rezervările cerute de artiștii care au venit la prima ediție a Untold.

A falsificat acte pentru a dovedi cofinanțarea

Potrivit legii, finanțarea nerambursabilă trebuia însoțită de o contribuție de minimum 10% din valoarea totală a finanțării din partea beneficiarului.

În realitate, în contul Federației SHARE Cluj-Napoca, deschis la Banca Transilvania, la finalul zilei de 01.12.2014 era disponibilă doar suma de 1.667,25 lei, extrasul de cont depus la dosarul de finanțare fiind plăsmuit de către inculpatul Vlad Pop pentru a se face dovada existenței contribuției minime a solicitantului.

Cu alte cuvinte, Pop a falsificat un extras de cont pentru a dovedi cofinanțarea.

”Dincolo de prezentarea extrasului de cont falsificat, la momentul depunerii cererii de finanțare și proiectului aferent, inculpatul Pop Vlad a prezentat date inexacte și incomplete, respectiv a omis să evidențieze faptului că, anterior datei de 02.12.2014 federația demarase activitatea de rezervare a artiștilor internaționali, fiind achitată suma de 200.000 euro, pentru a garanta participarea acestora.

Concret, imediat după obținerea concursului Primăriei mun. Cluj-Napoca, care prin aprobarea solicitării Federației Share și emiterea Hotărârii de consiliu nr. 436/14.11.2014 în aproximativ 24 de ore, își manifesta disponibilitatea acordării finanțării nerambursabile acestui solicitant și în considerarea necesității rezervării din timp a artiștilor internaționali pentru asigurarea succesului evenimentului preconizat a avea loc în anul 2015, s-a apelat la o firmă de impresariat din străinătate care pretindea achitarea unui avans în cel mai scurt timp.

De asemenea, plata sumei de 900.000 lei a fost înregistrată în evidența contabilă a Federației SHARE Cluj-Napoca ca și operațiune în curs de clarificare, iar ulterior a fost stornată și reînregistrată ca plată către furnizorul European Event Service.

”Acționând în această modalitate, inculpatul Pop Vlad a reușit să ascundă faptul că activitatea de rezervare a artiștilor a fost începută anterior încheierii contractului de finanțare nerambursabilă de la bugetul local, respectiv în luna noiembrie 2014 eludând astfel dispozițiile art. 4 lit. f din Legea nr. 350/2005, în forma în vigoare la data faptelor, cunoscând imposibilitatea destinării fondurilor nerambursabile unei activități a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanțare.

Astfel, considerăm că se poate concluziona în sensul că activitatea de rezervare a artiștilor pentru Festivalul UNTOLD 2015 a început în luna noiembrie 2014, imediat după adoptarea Hotărârii nr. 436/14.11.2014 privind suplimentarea fondului de urgență, la data de 28.11.2014 fiind efectuată și prima plată în sumă de 200.000 euro, ceea ce înseamnă că, potrivit art. 4 lit. f din Legea nr. 350/2005, fondurile publice nerambursabile solicitate nu mai puteau fi folosite pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015” depus de acesta în numele Federației Share”, arată rechizitoriul.

Primăria Cluj Napoca păcălită și fără pretenții

Potrivit motivării deciziei de condamnare, administrația locală a refuzat să se constituie parte civilă în dosar pentru solicita daune de pe urma faptului că administrația a fost înșelată.

”Reținem în acest sens, că inculpatul a acționat în scopul inducerii în eroare a autorității finanțatoare, manoperele desfășurate urmărind tocmai eludarea condițiilor de acordare a finanțării, inculpatul plăsmuind în fals anumite documente, omițând să informeze primăria despre demersurile realizate anterior perioadei contractuale, fiind determinat să obțină o finanțare considerabilă pentru acest proiect, chestiunile invocate privind termenele scurte stabilite, caracterul incorect al procedurii de decontare ori defectuozitatea legislației în domeniu neputând justifica un astfel de mod de a acționa, indiferent de scopul nobil urmărit și anume, punerea mun. Cluj-Napoca pe harta lumii printr-un festival de anvergură. Bugetul Primăriei mun. Cluj-Napoca a fost în mod evident prejudiciat, chiar dacă această instituție nu a dat curs solicitării de constituire de parte civilă, chestiune care nu este în măsură a diminua periculozitatea faptelor. În plus, vom reține vârsta relativ tânără a inculpatului, pregătirea școlară și profesională, implicarea în activități lucrative, lipsa antecedentelor penale și recunoașterea parțială a faptelor”, se arată în motivarea judecătorească.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here