Avocatul clujean Steluța Gustica Cătăniciu se află într-un caz tipic de sfidare de politician care consideră că totul i se cuvine. Chiar dacă ea a pierdut procesul pentru incompatibilitate în instanțele din România și figurează pe ”lista neagră” a Agenției Naționale de Integritate (ANI) ca având interdicția de a mai candida la alegerile parlamentare, Cătăniciu sfidează aceste instituții și figurează pe listele parlamentare din partea ALDE. Mai mult, Cătăniciu  a fost desemnată să ocupe una dintre funcțiile de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

În cadrul unei conferințe de presă, Steluța Cătăniciu a considerat că ea nu se consideră vinovată de incompatibilitate și că nu are nici o problemă să candideze la alegerile parlamentare. Asta în pofida faptului că ANI a declarat-o incompatibilă după ce a pierdut procesul, definitiv și irevocabil.

În sprijinul ei, Cătăniciu prezintă și o notă semnată de fostul ei coleg de partid, liberalul Ioan Cupșa care ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei juridice de disciplină și imunități din cadrul Camerei Deputaților, care, o absolvă pe Cătăniciu de orice acuzație. ”În prezent, nu există nici o interdicție de a ocupa o funcție sau o demnitate publică, perioada de aplicare a interdicției de trei ani fiind depășită și prescrisă”, arată concluzia semnată de Cupșa.

Potrivit site-ul Agenției Naționale de Integritate, Steluța Cătăniciu, deputat ALDE, figurează pe o listă în care sunt trecute numele funcționarilor publici găsiți în stare de incompatibilitate și care ar avea interdicția de a mai ocupa o funcție eligibilă pentru o perioadă de trei ani de la expirarea mandatului curent, adică anul 2016.

Potrivit reprezentanților ANI, ”Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezenței legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoană a ocupat o funcție eligibila, nu mai poate ocupă aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoană nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, arată ANI.

 

Cătăniciu a pus procurorii pe ANI

Pe de altă parte, Cătăniciu a declarat pentru ziuadecluj.ro că ea nu ar trebui să fie vizată de această interdicție și că le va face celor de Agenția de integritate o plângere penală.

”La mine nu se aplică acea interdicţie. Nu se aplică o asemenea interdicţie în cazul în care nu ţi-ai pierdut mandatul în curs. Nu tot ce spune ANI e real, ei trec acolo la grămadă. A existat decizia 418/2014 a Curţii Constituţionale (CCR), care vorbeşte exact despre interdicţiile aplicate consilierilor locali. La mine nu se aplică pentru că a fost un conflict de interese administrativ, era abatere disciplinară. Şi dacă se aplica, termenul a trecut, au trecut cei trei ani de la încheierea mandatului de consilier local 2008-2012 în care a avut loc conflictul de interese. Dacă era aşa, eu ar fi trebuit să plec din Parlamentul României, or nu s-a întâmplat asta. Le voi face o sesizare, luni, să modifice informaţiile pe care, în mod eronat – şi mă gândesc că n-au făcut-o cu intenţie – le-au trecut pe site, atât în privinţa mandatului în care a fost conflictul de interese, respectiv mandatul de consilier local 2008-2012, cât şi referitor la perioada de interdicţie de trei ani, care nu se aplică în cazul meu. Dacă, în caz contrar, având în vedere alegerile parlamentare, care sunt foarte apropiate, nu vor rectifica informaţia falsă de pe site, miercuri voi depune o plângere penală la DNA Bucureşti pentru abuz în serviciu prin încălcarea legii, aşa cum a constatat CCR recent. Dacă România e stat de drept, atunci să fie stat de drept pentru toţi, şi pentru cetăţenii ţării şi pentru instituţiile represive”, arată Cătăniciu.

Luna trecută, Steluța Cătăniciu a declarat că vrea să depună plângeri penale împotriva inspectorilor ANI. „Cred că ar trebui să fim mult, mult mai atenţi şi aş vrea să vă spun că foarte mulţi colegi de-ai noştri, inclusiv colegi parlamentari care se judecă cu Agenţia Naţională de Integritate, inclusiv avocaţi care îi reprezintă, am senzaţia de foarte multe ori că nu cunosc legea, ca să nu mai vorbesc de judecătorii Înaltei Curţi, care dau sentinţele aşa, în funcţie de numele fiecăruia şi  în funcţie de alte atribuţii pe care le au”, a declarat Cătăniciu în cadrul ședinței.

De curând, în urma împărțirii ”ciolanului” politic de după vacanța parlamentară, Steluța Gustica Cătăniciu a fost desemnată să ocupe una dintre funcțiile de vicepreședinte al Camerei deputaților. Astfel, desemnarea lui Cătăniciu arată clar că PSD-ul, care deține conducerea camerei este dispus să facă alianță cu ALDE pentru alegerile parlamentare care se apropie.

 

ANI a prins o Steluța cu incompatibilitatea

Steluța Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situație de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administrațiilor județene și locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal și vicepreședintele comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca.

“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societății în litigiul avut cu”, arată raportul inspectorilor ANI. Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.


Colegii de partid au sancționat-o pentru incompatibilitate

Steluța Cătăniciu a fost eliminată din cursa electorală la primăria clujeană pentru că șefii ALDE, gruparea politică din care deputatul clujean face parte, au adus în discuție condițiile de integritate pe care candidații ar trebui să le îndeplinească. Deputatul clujean a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un proces cu Agenția Națională de Integritate. Pe 24 martie anul trecut, la ÎCCJ a fost depus dosarul 556/33/2013 în care Steluța Cătăniciu, deputat clujean, a reclamat Agenția Națională de Integritate care îi pusese lui Cătăniciu ”ștampila” de incompatibil

Sebastian Albescu

2 COMENTARII

    • Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul deputatei ALDE Steluta Cataniciu in procesul in care Agentia Nationala de Integritate a acuzat-o de conflict de interese, dupa ce, pe vremea cand era consilier local in Cluj Napoca, a adoptat o hotarare in favoarea unei societati unde avea un interes patrimonial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here