Vasile Dîncu

IRES, firma de sondare a opiniei publice care i-a aparținut PSD-istului clujean Vasile Dîncu, iar acum este deținută de omul de afaceri clujean Ovidiu Turcu, și alte două societăți legate de Mugur Isărescu și Dacian Cioloș au obținut peste un milion de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Banii vor fi cheltuiți pe… sondaje de opinie.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a atribuit contracte în valoare de peste un milion de lei către trei societăți comerciale conectate politic la tehnocrați.

Potrivit descrierii achiziției, ”obiectul acordului-cadru îl constituie prestarea de servicii pentru realizarea de studii privind măsurarea gradului de satisfacție al beneficiarilor POCA (Programul Operațional Capacitate Administrativa) privind sprijinul oferit de către AM (Autoritatea de Management), precum și a gradului de conștientizare al potențialilor beneficiari în ceea ce privește POCA, conform cerințelor caietului de sarcini”.

Cu alte cuvinte Ministerul Dezvoltării Regionale, care în trecut a fost condus de Vasile Dîncu, plătește aproape jumătate de milion de lei pentru sondaje de opinie aplicate beneficiarilor fondurilor europene ca să vedem cât de satisfăcuți sunt cei care au primit banii pe proiectele câștigate!

Cu siguranță cei mai satisfăcuți din această afacere sunt patronii firmelor care au câștigat contractele respective.

Acordul cadrul a fost câștigat de asocierea firmelor CIVITTA STRATEGY & CONSULTING – Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – SC ACZ Consulting SRL.

Spre exemplu, în cadrul acestui acord, contractul ”Realizarea de 4 studii pentru măsurarea gradului de satisfacție al beneficiarilor POCA privind sprijinul oferit de către AM, precum și a gradului de conștientizare”, în valoare de 390.000 lei, fără TVA, a fost dat societății Civitta Strategy & Consulting. Cu titlu de informare, această societate a încheiat doar luna trecută, contracte în valoare de peste 1,5 milioane de lei cu instituțiile publice din două județe (Galați și Constanța) cu AGENȚIA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-VEST și cu MDRAP.

Firma respectivă a furnizat pentru fostul Guvern Tehnocrat trei oameni de bază. Este vorba de Dragoș Pâslaru, care din funcția de administrator şi manager general al GEA Strategy&Consulting, a ”sărit” în cea de consilier de stat pe probleme economice la cancelaria prim–ministrului Dacian Cioloş.  Între fondatorii firmei îl găsim, în 2006, între alţii, şi pe economistul Liviu Voinea şi Asociaţia Grupul de Economie Aplicată (GEA, al cărei director executiv a fost în trecut şi Liviu Voinea).

Dragos Paslaru

Între timp, Voinea s-a retras din companie, unul dintre acţionarii nou-intraţi fiind economistul Daniel Dăianu. Cei doi – Dăianu şi Voinea – au multe lucruri în comun. Au lucrat amândoi pentru premierul Victor Ponta, Dăianu în calitate de consilier onorific (neremunerat), iar cel de-al doilea ca secretar de stat la Finanţe şi apoi ca ministru al bugetului. Ambii au ajuns în Consiliul de Administraţie al BNR cu sprijinul PSD.

De la Guvernul MRU, două milioane de euro pentru oamenii lui Cioloș

Cel mai bănos contract al SC GEA Strategy & Consulting SA a fost atribuit în timpul scurtei guvernări a Cabinetului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Secretariatul General al Guvernului, instituţie în cadrul căreia, până luni, patronul firmei, Dragoş Nicolae Pîslaru, a activat în funcţia de consilier, a atribuit firmei în cauză trei contracte, parafate în data de 21 martie 2012. Este vorba despre contractarea de servicii de asistenţă tehnică privind “măsurarea costurilor administrative şi identificarea sarcinilor administrative aferente legislaţiei în domeniile reglementate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi de Ministerul Finanţelor Publice. Suma totală a celor trei contracte, finanţate atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri structurale nerambursabile asigurate prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, s-a ridicat la 13.220.513 lei cu TVA (2.039.891,8 euro).

Nici în timpul guvernelor USL şi, ulterior, PSD, firma lui Dragoş Pîslaru nu a fost sărită de la contractele grele acordate de stat. Nu mai puţin de trei contracte au fost atribuite companiei respective de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. Concret, primul contract a fost atribuit în 30 octombrie 2010 şi a vizat, pe de o parte, furnizarea de componente hardware şi software necesare realizării sistemului informatic de introducere şi actualizare a informaţiilor legate de evidenţa persoanelor, inclusiv a serviciilor de implementare a soluţiilor de instruire a utilizatorilor, care a revenit firmei SC Novensys Dynamics SRL, pentru 17,96 milioane de lei fără TVA. Partea contractului referitoare la serviciile de management de proiect, informare, publicitate, consultanţă pentru implementarea proiectului fiind atribuită SC GEA Srategy & Consulting SRL, care a încasat 814.680 lei cu TVA (181.041 euro). În aceeaşi zi, Ministerul de Interne a mai achiziţionat componente hardware şi software necesare realizării sistemului informatic de digitalizare a arhivei fizice a Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, prin scanarea fişelor din Evidenţa Centrală a persoanelor. Contractul a fost atribuit către SC Logika IT Solutions SRL, pentru 1,58 milioane de lei. Totodată, partea din contract referitoare la managementul de proiect şi serviciile de informare şi publicitate a revenit, din nou, companiei actualului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, care a încasat alţi 607.600 lei cu TVA (135.022.2 euro).

Conexiuni cu Mugur Isărescu

Cea de-a treia firmă din cadrul acestei asocieri, SC ACZ Consulting SRL, este controlată de GHERGHINESCU ADELINA, acționar majoritar și administrator. Gherghinescu este soția șefului BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu. În 2017, ACZ Consulting SRL a fost selectată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia să evalueze cererile de finanțare depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea cu care a fost adjudecat contractul a fost de 499.900 lei, mult sub cea estimată ADR Sud-Vest Oltenia cuprinsă între 720.000 lei și 1,84 milioane lei. Între altele ACZ Consulting SRL ar fi evaluat și un proiect european depus și câștigat de Măr SRL, firmă deținută de familia lui Mugur Isărescu, șeful Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu

În trecut, firma Adelinei Gherghinescu a mai derulat șase contracte cu ADR Sud-Vest Oltenia pentru realizarea de studii și evaluarea proiectelor în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Potrivit presei centrale, la nivelul anului 2017, ACZ Consulting avea în portofoliu 44 de contracte cu statul a căror valoare a fost apreciată la aproximativ 2,3 milioane euro. La acestea se adaugă implicarea în mai multe proiecte europene.

Pe ce sunt sifonați banii

Prin intermediul acordului-cadru, se vor elabora următoarele tipuri de studii:

1) studiu pentru determinarea gradului de conștientizare al potențialilor beneficiari cu privire la oportunităţile de finanţare oferite prin intermediul POCA;

2) studiu pentru determinarea gradului de satisfacție al beneficiarilor POCA privind sprijinul oferit de către AM în vederea elaborării/implementării proiectelor.

Acordul-cadru se va derula pe o perioadă de 48 de luni de la semnarea de către toate părțile semnatare, cu următoarele caracteristici estimate:

— cantitățile minime și maxime estimate ale acordului-cadru: minim 2 – maxim 10 studii,

— cantități minime estimate ale celui mai mic contract subsecvent: minim 1 studiu,

— valoare acord-cadru maxim: valoare fără TVA: 1 694 230,00 RON,

— valoare acord-cadru minim: preț fără TVA: 338 846,00 RON,

— cantități maxime estimate ale celui mai mare contract subsecvent: maxim 4 studii,

— valoare contract subsecvent maxim: preț fără TVA: 677 692,00 RON.

Citeste si Arpad Paszkany face 30 de milioane de euro cu dribling prin off-shore-uri. În afacerile lui Paszkany foștii miniștri Vasile Dîncu și Ioan Rus au jucat miuța

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.