Unul dintre cele mai controversate contracte acordate, fără licitație, de CJ Cluj este cel prin care autoritatea județeană a dat drept de administrare Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) pentru CENTRUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR (CMID). Valoarea lui este de 54,7 milioane de lei. 

Problema, despre care nimeni nu dorește să discute, este că firma Eco Sud SA a depus două contestații la modul în care a fost acordat contractul, dosarele fiind încă în lucru la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, proiectul CMID a fost inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute, în pofida faptului că el nu este finalizat.

”Operatorul rampei temporare de deșeuri a RADP a notificat Agenția de Mediu în legătură cu atingerea pragului limită de 75% pentru depozitarea deșeurilor. În contextul deciziilor pe domeniul mediu ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ținându-se cont de faptul că celula CMID este operațională, a fost asigurat fluxul deșeurilor sortate și ecologizate.

Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi.

Pentru realizarea Celulei de depozitare au fost realizate lucrări de terasamente ce au presupus:

1.    dislocarea unor cantități de pământ și realizarea unor lucrări de umplutură de peste 750.000 de  mc,  echivalentul a aprox 42.000 de autobasculante de 18 mc;

2.    soluții complexe de stabilizare și drenare a apelor subterane interceptate în versantul pe care a fost realizată prima celulă ce au presupus forarea a peste 300 de piloti de beton armat cu diametrul de 900 de mm cu lungimi de până la 27 de m și a peste 430 de m de piloți secanți cu lungimi până la 24 de m, respectiv forarea unei lungimi cumulate de peste 15 km;

Sistemul de drenare a apelor subterane de sub celulă și sistemul de drenare a levigatului au presupus utilizarea unei cantități de peste 40.000 de mc de sorturi, echivalentul a peste 2.200 de autobasculante de 18 mc.

Stația de osmoză de osmoză inversă pentru tratarea levigatului are o capacitate de operare de 106 metri cubi pe zi”, arată administrația județeană.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la reprezentanții firmei Eco Sud SA despre motivele care i-au făcut să depună contestațiile respective. Nu am primit niciun răspuns.

Reprezentanții firmei Eco Sud au transmis Gazetei de Cluj că nu doresc să comenteze contestațiile depuse întrucât ele se află în curs de soluționare.

”Întrucât contestațiile se află încă în etapa analizării lor de către CNSC, nefiind pronunțate deciziișe, din păcate, Eco Sud SA nu poate furniza, în acest moment, niciun fel de comentarii și/sau informații legate de conținut concret al aestora și/sau de motivele invocate prin acestea”, arată răspunsul semnat de Adrian Mirel Scarlat, directorul general al Eco Sud SA.

Am apelat de mai multe ori numărul de telefon al purtătorului de cuvânt al CJ Cluj, Valentin Jucan. Nici de la el nu am primit vreun răspuns, însă așteptăm un comunicat oficial din partea instituției.

Firma Eco Sud SA gestionează mai multe depozite de deșeuri în Ilfov, Craiova, Bacău, Teleorman, Giurgiu. Societatea este administrată de Nicolae Stan, Cristina Cantemir și Adrian Scarlat și, oficial, le aparține lui Elena Sontelecan și Cristina Cantemir. Însă afacerea a emis acțiuni la purtător, astfel că oricine ar putea deține controlul SC Eco Sud SA. Pe ultimul an fiscal a declarat o cifră de afaceri de 55 de milioane, un profit de 2,3 milioane, datorii de 30 de milioane și 213 angajați.

Conexiuni cu Cosa Nostra

Potrivit presei, firma Eco Sud ar fi conectată la afacerile lui Nicolae Ninel Caval, acționar la firma Ecorec SA. Eco Sud și SC Activ Salubritate SA lucrează în tandem în cadrul mai multor contracte. Cea din urmă societate este controlată de afaceri din Italia, acționarul majoritar fiind IMPRESA SANGALLI GIANCARLO & C SRL Monza. 

Această societate italiană a fost obiectul unei anchete a autorităților italiene. În cursul anului 2013, în Italia a fost finalizată operaţiunea „Clean City”, coordonată de Garda de Finanţe Milano şi Procuratura din Monza. Au fost vizate activităţi ilegale derulate de această firmă iar acuzaţiile au vizat infracţiuni de corupţie, trucarea de licitaţii publice, fraudă în formă agravată din fonduri publice şi emiterea de facturi false.

Anul trecut, patru italieni și un român au fost condamnați definitiv la închisoare pentru spălare de bani și legături cu o familie mafiotă italiană din cadrul Cosa Nostra. În cadrul afacerii, potrivit anchetei s-au rulat 60 de milioane de euro, bani care au spălați prin intermediul afacerilor cu deșeuri.

Printre partenerii lui Nicolae Ninel Caval se numără mai mulți oameni de afaceri din Italia. În firma de constructii AZ Global SRL, radiată între timp, au fost acționari italianul Domenico Volturo, cu 42% din actiuni, Ninel Caval, cu 42%, Elena Ilie, cu 8% din actiuni si firma Eco Sud SRL – 8%.

Acuzați că importă deșeuri

Despre firma Eco Sud au apărut în presă o serie de informații potrivit cărora compania ar fi implicată în importul de deșeuri din Italia. Însă informațiile au fost dezmințite în cadrul unui comunicat oficial pe care îl redăm în integritatea lui.

”Subscrisa ECO SUD S.A.,cu sediul în București, str. Ankara nr. 3, sector 1, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București sub nr. J40/4022/2001, CUI RO 13838255, e-mail: office@ecosud.ro, reprezentată legal prin Președintele Consiliului de Administrație Adrian Mirel Scarlat, transmite următorul drept la replică prin ca‎re aduce la cunoștință faptul că au fost publicate o serie de articole care conțin afirmații neadevărate, tendențioase, incriminatoare și de natură a prejudicia în mod grav imaginea publică a companiei.

Profitând de contextul actual, în care deșeurile reprezintă un subiect intens dezbătut în toate mijloacele de comunicare, anumite publicații au preluat un articol, apărut în ziarul Puterea, fără să facă o minimă verificare a informațiilor. La rândul său, ziarul Puterea, în mod rău intenționat și lipsit de etică prezintă fapte care induc  în eroare cititorii și autoritățile! ECO SUD devine astfel ținta unui scandal de presă  prin care i se aduc acuzații nefondate.

Dezmințim categoric orice acuzație și orice interpretare de natură să pună în discuție credibilitatea companiei Eco Sud S.A.

În urma controalelor efectuate de către autoritățile de specialitate din România la toate depozitele noastre ecologice din țară a fost dovedită corectitudinea serviciilor prestate de compania ECO SUD.

Reiteram cu această ocazie faptul că societatea noastră nu a fost implicată în activități ilegale de import de deșeuri și nu intenționează să o facă nici în viitor. Ne vom subordona în activitatea noastră viitoare deciziilor autorităților de specialitate din România.

Niciun cetățean, nicio comunitate și nicio autoritate publică nu trebuie să iși facă griji în legătură cu serviciile ecologice oferite de compania ECO SUD și orice referire și interpretare apărute în presă, privind activități ilegale, este complet neavenită.

Nutrim speranța că partenerii noștri din presă vor manifesta pe viitor rigoare și o documentare serioasă în demersul jurnalistic.

Depozitele ecologice, stațiile de sortare, compostare și platformele de transfer deținute de ECO SUD rămân cea mai sigură soluție de tratare a deșeurilor generate de populație, iar încrederea constantă de peste 20 de ani a oamenilor în profesionalismul nostru reprezintă o garanție a unui mediu de viață curat și a unui management benefic al deșeurilor.

ECO SUD este o companie care oferă calitate clienților și comunității pe care o deservește, cooperează cu autoritățile publice partenere și este lider de piață în tratarea și eliminarea deșeurilor.

ECO SUD a acordat întotdeauna o atenție deosebită protecției mediului și sănătății populației și a efectuat investiții private considerabile în acest domeniu. Deservește comunitățile și populația din România și înțelege să respecte autorizațiile de reglementare și prevederile acestora, inclusiv cele legate de stabilirea ariilor deservite prin centrele de management pe care le are în administrare.

Integritatea a guvernat toată activitatea noastră și va fi valoarea cea mai importantă pentru companie și de acum înainte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.