În preajma alegerilor, aproape toți politicienii încearca să îmbrace haina omului bun și integru, însă, nu de puține ori, paravanul vopsit în culori vii de dragul electoratului se destramă când se agață de realitate. Așa s-a întâmplat și în cazul medicului Cătălin Cârstoiu, candidatul Coaliției PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, asupra căruia planează acuzațiile de conflict de insterese și incompatibilitate. Cu toate că situația este cât se poate de clară, Agenția Națională de Integritate se face că nu vede mocirla în care se învârte Cîrstoiu de ani de zile. 

Cătălin Cîrstoiu este manager al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) și șef al Secției Ortopedie-Traumatologie I a SUUB. De asemenea, este decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității „Carol Davila” din București și deține clinica medicală Anemona Med, în care este asociat alături de soția sa, Monica Mihaela Cîrstoiu. Pe de altă parte,  Monica Mihaela Cîrstoiu conduce Secția de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, unde Cătălin Cârstoiu este manager. Pentru cei capabili să vadă, situația de incompatibilitate, cât și cea de conflict de interese sunt cât se poate de evidente. Însă, în ciuda faptului că Adriana Nica, fostul manager al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), a sesizat Agenția Națională de Integritate, acuzațiile lansate la adresa medicului Cătălin Cîrstoiu  nu au fost nici confirmate, nici infirmate. Prin urmare situația a rămas în aer, iar sesizarea Adrianei Nica probabil că se află și acum printr-un sertar al ANI, în așteptarea unor noi ordine. Potrivit Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, „funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical, în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică”. Astfel, Cătălin Cârstoiu nu poate deține simultan funcția de decan cu cea de manager, ci poate desfășura numai o activitate de predare didactică, deoarece ar genera o situație de incompatibilitate. 

De asemenea, conflictul de interese este cât se poate de evident, ținând cont de faptul că soția sa, Monica Mihaela Cîrstoiu, deține în cadrul spitalului funcția de șef al Secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. Legea prevede că deținerea de către soțul/soția, rudele managerului ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai acestuia a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager, constituie conflict de interese. 

Conflictul de interese, bifat de două ori de Cîrstoiu

Cât despre firmele pe care soții Cârstoiu le dețin, firme ce administrează clinica medicală Anemona Med, legea prevede cât se poate de clar că reprezintă conflict de interese „deținerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părți sociale, acțiuni sau interese la societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori organizații nonguvernamentale care stabilesc relații cu caracter patrimonial cu spitalul la care persoana în cauză exercită funcția de manager”. Dispoziția de mai sus se aplică și în cazurile în care astfel de părți sociale, acțiuni sau interese sunt deținute de către soțul/soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai persoanei în cauză. 

Cu dovezile puse pe masă încă din anul 2020, ANI refuză să-i conturbe liniștea lui Cătălin Cârstoiu cu un verdict ferm sau cel puțin să ofere lămuriri clare, care ar putea să aducă lumină în acest caz. Însă, ANI tace de câțiva ani. Cine știe când va decide să ia taurul de coarne și să spună adevărul care i-ar putea zgudui cariera medicală a lui Cătălin Cârstoiu. Între timp, medicul se imaginează deja în funcția de primar general al Capitalei. La sfârșitul lunii martie, Coaliția PNL-PSD a anunțat că managerul Spitalului Universitar de Urgență București este alesul pentru Primăria Capitalei. Discuțiile referitoare la conflictul de interese și incompatibilitate s-au reaprins odată cu anunțul fastuos. Alexandru Pânișoară, candidatul Partidului Ecologist pentru Primăria Municipiului București a anunțat pe pagina sa de Facebook că a transmis o sesizare către DNA privind o serie de acțiuni penale săvârșite de Cătălin Cîrstoiu, după ce a intrat în posesia Raportului Corpului de Control al Primului-Ministru din anul 2020 privind Spitalul Universitar de Urgență București. De asemena, Alexandru Pânișoară a afirmat că a adus în atenția ANI și situațiile de incompatibilitate și conflict de interese ale lui Cătălin Cîrstoiu.

Cîrstoiu se jură că e curat ca lacrima

Cătălin Cîrstoiu nu a răspuns acuzațiilor în mod clar, pentru a lămuri situația și pentru a da dovadă de transparență în fața celor pe care-i roagă să-l voteze. Medicul a anunțat numai că nu se va retrage din cursa pentru Primăria Capitalei în urma informațiilor apărute și s-a folosit de pretextul unei lupte politice pentru a atenua scandalul.  De asemenea, a catalogat plângerea penală făcută de de contracandidatul drept o „spaimă”, arătând că nu vrea să-și îndrepte atenția către acest demers. 

„E o candidatură a celor două mari partide, PSD şi PNL, şi este o candidatură solidă, e o candidatură matură, o candidatură prin care eu vreau să fac ordine în Capitală. Şi ca să fac ordine şi în haosul zilei: nu, nu există niciun fel de posibilitate, discuţie, gând, idee sau ce vreţi dumneavoastră; eu voi candida mai departe, fiind candidatul coaliţiei PSD-PNL. (…) Cred că sunt perceput ca un potenţial risc pentru candidaţii, sau pentru doritorii acestei poziţii, pentru că, până la urmă, mie nu prea mi-e clar, în afară de domnul Nicuşor Dan, nu prea mi-e clar ce se întâmplă cu ceilalţi candidaţi. Am văzut astăzi un candidat care făcea plângeri penale pe la DNA, împotriva mea, de spaimă, fără niciun fel de motivaţie, am mai văzut un posibil candidat care dispare două săptămâni să conceapă ceva.”, a afirmat Cătălin Cîrstoiu, la TVR Info.

O investigație realizată de publicația Buletin de București dezvăluie cum Spitalul Universitar de Urgență București a încheiat un contract pentru materiale sanitare de aproape 100.000 de lei, fără licitație, cu firma Cortec Healthcare SRL. 

SUUB a  pus în brațele unei firme certate cu legea peste un milion de euro

Contractul a fost semnat cu o zi înainte de anunțul Coaliției PNL-PSD prin care a fost dezvăluită candidatura medicului Cătălin Cârstoiu la Primăria Municipiului București. 

Societatea Cortec Healthcare SRL care este deținută de Bogdan Teliceanu condamnat pentru evaziune fiscală, într-un dosar în care l-a avut complice pe un interlop apropiat de PSD și familia Cosma din Prahova. Teliceanu este fiul unei foste consiliere locale din orașul Pucioasa, județul Dâmbovița, aleasă pe listele PDL, partid absorbit ulterior de PNL.  Societatea a încheiat, la finalul anului trecut, un contract de peste 10 milioane lei cu USAMV Cluj-Napoca. 

Mai mult, între 2021 și 2024, Spitalul Universitar din București, condus de Cătălin Cîrstoiu, a acordat peste un milion de euro firmelor Cortec Healthcare SRL și Cortech Med SRL, ambele deținute de Bogdan Teliceanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.