Companiile Sam Mills Europe și Best Achiziții se ocupă, în cadrul unui program național, de distribuirea de ajutoare (mâncare și produse de igienă) pentru persoanele defavorizate. În localitatea Triteni din județul Cluj o persoană a arătat faptul că mai multe conserve care au ajuns la săraci erau stricate. Contractul, la nivel național, are o valoare de un miliard de lei.

Un locuitor din comuna clujeană Triteni a reclamat faptul că o parte din conservele cu mâncare, distribuite persoanelor care fac parte din categorii sociale defavorizate, erau stricate. Drept dovadă a oferit o serie de poze cu mâncarea stricată.

”Așa arată pachetele primite de la Primăria Triteni, stricate! Să nu se înțeleagă greșit: nu am primit eu așa ceva, cineva m-o rugat să mă uit dacă sunt expirate, pentru că aveau un miros foarte urât și nu poți să lași să consume așa ceva”, a atras atenția Ionuț Chiorean, într-o postare pe Facebook.

Ajutoarele oferite, fac parte din programul național ”Achiziție de pachete cu ajutoare alimentare și pachete cu produse de igienă, inclusiv transport la punctele de distribuție ale primăriilor în cadrul POAD 2018-2021”. Firma care a câștigat contractul este Annabella Fabrica de Conserve Raureni SRL care s-a asociat, în cadrul acestei afaceri, cu companiile Rompan Proiect Service SA (asociat 1), SAM Mills Europe (asociat 2), Trading CUD Global (asociat 3), Simultan SRL (asociat 4), Dobre și Fii SRL (asociat 5), Oltina Impex Prod Com (asociat 6), Maria Trading (asociat 7) și SC Best Achiziții (asociat 8).

De altfel, potrivit procesului verbal de predare-primire a ajutoarelor la Primăria Triteni conservele cu mâncare au fost furnizate de SAM Mills Europe, iar produsele pentru igienă de SC Best Achiziții.

Primarul din Triteni, Dan Alexandru Iosif, spune că, oficial, el nu a primit nicio sesizare vizavi de mâncarea stricată distribuită celor nevoiași.

”La noi nu s-a făcut nicio plângere. I-am sunat pe oameni și nimeni n-a sesizat nimic. Pachetele le-am primit prin Prefectura Cluj cu titlu de ajutoare pentru persoane defavorizate. E un proiect național. Firma Sam Mills Europe a distribuit conservele, iar produsele de igienă au fost distribuite de firma Best Achiziții. Produsele primite sunt sigilate și în termen de valabilitate”, a explicat primarul din Triteni.

Interesele din spatele conservelor pentru săraci

Firma Sam Mills Europe din Satu Mare este controlată de Ioan Arcadie Bercean, administrator, iar acționar majoritar este compania SAM MILLS BUSINESS INVESTMENT HOLDING SRL, companie la care Bercean este administrator alături de danezul Kenneth Skov Eskildsen și Richard Handscombe. Acționari sunt societatea daneză GIVESCO AS și Sam Mills SRL, companie controlată de Ioan Bercean. De altfel, companiile lui Bercean se ocupă de produsele de panificație, fiind unul dintre cei mai importanți producători din Transilvania.

Am încercat să îl contactăm pe Ioan Bercean, pentru a explica cum s-a ajuns la situația în care firma a distribuit produsele respective, dar până la închiderea ediției nu am primit niciun punct de vedere.

Liderul de asociere din cadrul acestui contract, Annabella Fabrica de Conserve Râureni, are legături de afaceri cu Horia Culcescu, unul dintre cei mai mari proprietari de sere din România care este finul lui Gigi Becali.

Anul trecut, Ministerul Fondurilor Europene, condus de liberalul Ioan Marcel Boloș, a acordat mai multe contracte firmei Annabella Fabrica de Conserve Râureni în valoare de 984.590.767 lei, fără TVA, pentru achiziția de pachete alimentare destinate persoanelor defavorizate din România.

Societatea a aparținut combinatului Oltchim care, în 2008, a vândut fabrica de conserve. Ulterior, datorită unui împrumut bancar, afacerile Annabella au ”explodat”. Linia de credit a fost oferită de Eximbank, bancă a statului român, condusă de Traian Halalai care a fost numit în funcție de Victor Ponta pe vremea când era premier. De altfel, mașina raliu cu care se dădea Ponta era sponsorizată de banca statului.

În cadrul firmei Ecosmart Union, principalul acționar este firma Annabelle (28%), urmată de Crama Ceptura (27%), afacere condusă de Marcel Grăjdieru, și Leader International SA (15%), afacerea de familie a lui Horia Culcescu.

Cel din urmă este proprietarul mai multor sere de legume din România și finul lui Gigi Becali. Pe vremea când era deputat PNL, Becali i-a împrumutat lui Culcescu 18.000.000 de euro, după cum arăta declaraţie de avere a fostului politician.

Culcescu este acționar cu 15% în cadrul Leoser SA, alături de tatăl său Marin Culcescu (35%) și de Theodora Becali (50%), fiica lui Gigi Becali.

Tunul Best Achiziții

Afacerile firmei Best Achiziții, care distribuie produsele de igienă, au ținut primele titluri ale ziarelor de investigații din România. Societatea a reprezentat compania turcească Otokar care a încheiat contractul cu Primăria București pentru cele 400 de autobuze, o afacere de aproape jumătate de miliard de lei, fără TVA.

Unul dintre ”tunurile” trase cu echipamente de protecție în perioada pandemiei cu coronavirus a fost dat prin intermediul firmei Best Achiziții. Societatea a vândut statului echipamente medicale de protecție produse în Turcia în valoare de 45 de milioane de lei.

Anul trecut, proprietarul firmei s-a asociat cu personaje controversate, legăturile ducând la protejați de-ai fostului premier Emil Boc, la afaceri cu droguri, prostituție și la omul de afaceri controversat Puiu Popoviciu.

Firma Best Achiziții este administrată de Neagu Mihaela Elena și deținută în proporție de 100% de Cristescu Alexandru Vlad Mihai, cunoscut ca fiind cel mai tânăr milionar din România.

În luna martie, Cristescu a devenit asociat într-o firmă de pază și protecție alături de o serie de personaje controversate.

Unul dintre noii parteneri de afaceri este IONESCU ROBERT CONSTANTIN, de profesie avocat. În 2009, primarul Clujului, care pe atunci era Premierul României, l-a numit pe Robert Constantin în funcția de președinte al Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială. Prin intermediul acestei Agenții, banii cheltuiți pentru achiziții în domeniul siguranței naționale se întorc, într-o formă sau alta, în economia românească sub formă de investiții, exporturi, subcontractări în economia națională din partea unor firme străine, transfer de tehnologie, donații, training. Contractele de offset însoțesc un contract de achiziții în domeniul militar.

Practic, agenția este o falangă a Serviciului Român de Informații.

Un alt asociat de-a lui Cristescu Alexandru Vlad Mihai este un bătrân în vârstă de 80 de ani,  Constantin Pitcovici. Este tatăl fostului polițist Petru Daniel Pitcovici, fost ofiţer de poliție în cadrul Direcția Antidrog și fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI. A fost implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și condamnat în dosarul afaceristului Puiu Popoviciu.

Ce găsesc săracii în cutiile cu ajutoare de la UE

O cutie cu alimente de la UE conţine făină albă de grâu (1 pungă de 1 kg), mălai (2 pungi de 1 kg), paste făinoase (1 pungă de 400 g), ulei (2 sticle din plastic de 1 l), zahăr (1 pungă de 1 kg), conservă carne de vită (1 cutie metalică de 300 gr), 1 conservă pateu de ficat de porc (1 cutie metalică de 200 gr), orez (1 pungă de 1 kg), conservă de pastă de tomate (1 cutie metalică de 400 g) şi fasole boabe (1 pungă de 500 g).

Aproape 2 milioane de pachete cu alimente

”În cadrul programului, în fiecare tranșă, sunt livrate aprox. 1.900.000 de pachete cu alimente, în fiecare pachet fiind mai multe produse, între care și 5 conserve carne de vită/ 3 conserve carne de porc/ 5 conserve pate de ficat de porc.

În mod cert, nu există conserve expirate în pachetele cu alimente, toate conservele fiind produse înainte de livrare, termenul de valabilitate fiind de 4 ani de la data fabricației pentru conservele de carne și de 3 ani pentru conservele de pate.

De asemenea, arătăm că societatea noastră deține documente de proveniență și trasabilitate pentru întreaga marfă livrată, fiind exclusă posibilitatea existenței vreunui produs expirat in pachetele alimentare.

Documentele de proveniență/trasabilitate și produsele sunt verificate atât de către societatea noastră, la primirea de la producător, cât și de către reprezentanții UAT beneficiare, la momentul livrării pachetelor cu alimente.

Arătăm că nu există reclamații legate de produsele livrate, exceptând interpelarea dumneavoastră, legată de conserve, în condițiile în care, până în prezent s-au livrat în tranșa I: aprox. 24.700.000 conserve (vită, porc, pate) și în prezent, în tranșa II, s-a livrat o bună parte din cantitatea de aprox. 24.700.000 conserve (vită, porc, pate). Această cantitate de produse a fost livrată din 6 centre logistice, pe întreg teritoriul național, unul dintre cele 6 centre logistice de livrare fiind la sediul societății noastre.

Având în vedere cantitatea enormă de produse livrate, aprox. 24.700.000 conserve (vită, porc, pate), nu poate fi exclusă posibilitatea ca o conservă sau două să fie lovite în timpul manipulării pachetelor și să se devideze, dar această situație izolată, dacă există, trebuie tratată ca atare, fără să i se dea o altă dimensiune. De asemenea, nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca după livrarea produselor, și eventual desigilarea/devidarea acestora, produsele să fie păstrate în condiții improprii.

Față de cele anterior menționate, vă rugăm să tratați cu reticență orice informații legate de presupusa livrare a unor produse expirate, asemenea știri false putând produce grave prejudicii de imagine societăților implicate”, arată Alexandra Gheletus, reprezentantul Sam Mills.

în curs de actualizare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.