Aleşii voştri. Fie PSD, PNL sau PDL, consilierii judeţeni ai judeţului Cluj nu au iniţiat niciun proiect de hotărâre şi niciun amendament. Au mers în Consiliul Judeţean şi au votat cu “da” sau “nu” pentru anumite proiecte ca orice simplu muritor. Le-aţi acordat votul ca să doarmă din banii public, iar acuma Gazeta de Cluj i-a chestionat să observe care sunt realizările lor din ultimii trei ani. 39 de şedinţe de Consiliul Judeţean au avut loc de la isntalarea lor, iar unii au introdus noi programe de fonduri europene, iar alţii au stat şi au “frecat menta” la propriu. În continuare, vă prezentăm leneşii şi harnicii consilieri judeţeni pe care aţi pus o ştampilă în 2008

“Nu v-aş putea spune. Eu sunt parte dintr-un sistem legislativ complex. Ştiţi foarte bine regulamentul Consiliului Judeţean. Eu am participat din punct de vedere a proiectelor PNL şi mai nou ale PSD la unele susţineri de proiecte, dar nu am avut câştig de cauza din cauza chestiunii de majoritate.  
Şi alte chestiuni de infrastructura au fost propuse de noi, dar este normal ca cel care are puterea este factorul decizional. Au fost mai multe amendamente. Amendamentele sunt mai puţin importante.
Datoria noastră este să facem opoziţie. Asta este democraţia. Am apăsat pe butonul cu nu sau pe butonul cu da. Cei care sunt mai mulţi şi voteaza pe butonul cu da au majoritate. Un amendament foarte important a fost cel când s-au luat acele criterii de lucrări la autostradă. Neobligativitatea balustrăzilor a fost o economie de 2 milioane de euro. Aceasta s-a făcut. Unghiul la care este construit stadionul din Cluj nu necesită acele gradene speciale care aveau costuri enorme. Repet, cred că trebuie sa îi las pe cei de la putere să spuna ce au făcut”, a declarat Ioan Petran, consilier judeţean al PNL.

“Am depus multe amendamente. Trebuie să stau să mă gândesc. Eu sunt deja la a doua legislatura. Multe amendamente am depus şi pe stadion şi pe “dracu ştie”. Nu mai ştiu exact. Pentru comunitate am depus amendamentele nu am depus pentru mine personal. Stadionul l-am facut tot noi. Pe proiectul PSD-PNL. Proiectul acesta dacă bine vă reamintiţi, degeaba şi-l atribuie Tişe şi altii, proiectul acesta a fost hotărât şi a fost finanţată proiectarea pe vremea PNL-ului şi a PSD-ului. Unul din marile proiecte. De exemplu participarea la proiectele cu drumurile judeţene. Şi acolo am avut o participare importantă. La Clujana. Sunt multe, nu pot chiar aşa”, a declarat Dan Canta, consilier judeţean din partea PSD.  

“Nu sunt în ţară. Sunt în Amsterdam în clipa asta. Pot să vă spun odată despre modificarea alocaţiei pentru copii din cămine. Apoi, alocarea fondurilor pentru programe de excelenţă. Mai sunt proiecte care sunt propuse de mine şi sunt susţinute de toată lumea privind modificări la partea cu stadionul, modificări la alocarea de fonduri pentru drumurile judeţene şi la proiectul privind drumurile judeţene. Prin modificarea regulamentelor privind instituţile de cultură am depus o serie de modificări. Propuneri au fost foarte multe, dar marea majoritate a situaţiilor fiind alta nu au putut să treacă de plenul Consiliului Judeţean. Majoritatea a vrut altceva şi nu am putut să negociem cu ei. Vă dau un singur exemplu propunerea pe care am făcut-o în urmă cu 3 luni cu proiectul cu ghiozdanul să mergem pe un alt proiect prin care să alocăm bani pentru cei cu probleme financiare, dar nu neapărat ghiozdane şi manuale, ci şi pentru cumpărarea de haine pentru că majoritatea celor cu probleme este că nu au cu ce sa îi imbrace pe copii. Să îi putem trimite la nişte magazine la care pot să îşi achiziţioneze uniforme şi pantofi. Preşedintele a vrut alt proiect, ceea ce nu era absolut necesar. E posibil să candidez(n.r. pentru încă un mandat), dar e încă devreme. Dacă nu îmi voi stabili alte priorităţi este posibil să merg la un nou mandat”, consideră Valentin Cuibus(PSD).
“Există înregistrate la secretariat toate amendamentele mele. La început de mandat am avut nişte mandate care au influenţat nişte hotărâri de consiliul.
Sunt inclusiv două proiecte de hotărâre incheiat de executiv care au căzut la vot datorită intervenţiei mele în 2009 şi 2010. Mandatul nu este reprezentativ. Nu trebuie să le dau nimic inapoi(n.r. oamenilor care m-au votat). Le reprezint interesele. Am votat pentru sau împotriva la toate proiectele de hotărâre care au fost înfiinţate fie de către mine fie de către alţii. Dacă doriţi să revin sau există toate amendamentele mele la sediul consiliul. Nu mi le amintesc”, susţine  Liviu Cornel Miclăuş(PNL).

„Unul a fost cea cu ghiozdanul(n.r. amendament depus de către consilierul judeţean). Nu am care să fi trecut. Din păcate nu am. În faţa oamenilor le spun ceea ce am facut şi ceea ce fac pe toate planurile. Am şi iniţiative care au o finalitate: în acest an organizam a 4-a ediţie a unui festival de colinde noi umblăm să împlinim în care toţi copii moţilor din toatăa zona de munte participăa la catedrala moţilor din Huedin cu colindele tradiţionale din fiecare comună din fiecare localitate din zona de munte. Asta este una. Pe plan cultural am desfăşurat şi desfăşor o activitate deosebită în sensul că de ani de zile eu am o formaţie artistică Nepoţii Iancului, formaţie cu care am fost în ultimii ani pe 3 continente, iar ce ţine de activitatea mea de consilier judeţean am continuat proiectele pe care le are Huedinul în sensul că am înfrăţit două localităţi din Franţa de pe Valea Loarei, Manthelan,  cu Huedinul, relaţie care a început în 1990 şi a continuat în prezent, unde 184 de copii, respectiv 4 generaţii de copii şi profesori şi adulti au participat la manifestările cultural artistice desfăşurate în Manthelan.
Cu ani în urmă am organizat un festival Păunul de Aur în Huedin. Când eram director la Casa de Cultură din Huedin. Prin 2004-2005-2006-2007. Atât a ţinut acest festival”, consideră Ioan Bota(PSD).

„Cele mai multe amendamente le facem în comisie. Dar este foarte greu acum. M-aţi luat acum aşa. Trebuie să mă uit prin documente. M-aţi luat aşa. Sincer chiar nu-mi trece nimic prin cap  acum. Am susţinut toate proiectele care ni s-au părut interesante. Care  nu au fost cu probleme am încercat să-mi aduc aportul prin cunoştinţele pe care le am cu amendamente. Acum să vă spun nu este foarte greu. (n.r. urmează pauze interminabile cu gândul la amendamentele depuse). De exemplu la ultima şedinţă de comisie era punctul cu Centrul Agro Transilvania am considerat că deşi are profit nu îşi face treaba pe care ar trebui să o facă. Şi că treaba lui ar fi să adune toate produsele de prin judeţ să fie băgate şi în hipermarketuri. Asta depinde de conducerea Centrului Agro. Pe mine nu mă intereseaza atât profitul pe care îl scoate Centrul Agro, cât m-ar interesa ca producătorii să aibă unde să îşi desfăsoara produsele”, consideră consilierul judeţean din partea PSD Florinel Cuc.
Un alt lider plin de proiecte, dar care nu vrea să le dezvăluie oricui este Pop Puşcaş Teodor. Contactat fiind de reporterii Gazetei de Cluj, acesta a găsit o scuză perfectă, dar doar după ce a auzit întrebarea. După ce ne-am precizat, celebrul social-democrat ne-a lăsat să punem întrebarea. Când a observat că se află într-o dilemă existenţială în privinţa activităţii sale de aşa-zis consilier judeţean în ultimii trei ani, Pop Puşcaş Teodor a început să devină filozofic chestionându-l pe reporterul Gazetei de Cluj „dacă ne-am văzut vreodată în ochi”. După ce l-am lămurit că nu trebuie să fim numaidecât un ziarist pentru a-l întreba pe consilierul judeţean plătit din bani publici care este misiunea pe care el a îndeplinit-o pentru votanţii săi în cei trei ani de mandat, social-democratul ne-a sugerat că este subit într-o vacanţă până pe 15 septembrie. Suntem curioşi cum s-ar fi simţit un votant de-al social-democratului să primească un asemenea refuz în schimbul votului pe care i l-a acordat.

Ilie Cornoiu, consilier judeţean din partea PRM, nu a fost nici el disponibil pentru răspunsuri. “O domnul meu. Acum m-aţi luat aşa. Sunt în trafic şi nu vă pot raspunde. Zilele ce urmeaza că nu sunt în Cluj”, a declarat Cornoiu.
Celălalt consilier judeţean din partea PRM Petru Guş şi-a început discursul cu o pauză. “Acuma aşa din memorie greu de.. Am depus mai multe amendamente, dar e greu de spus acuma direct care sunt. Foarte multe amendamente am depus în comisiile de specialitate atât în ceea ce priveşte formularea hotărârilor la diversele proiecte, cât şi probleme de fond privind stabilirea priorităţilor. Apoi probleme legate de distribuirea fondurilor raportat la dificultăţile pe care le aveau comunităţile locale pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Erau anumite comunităţi care ajungeau într-o anumită dificultate, solicitau anumite fonduri şi atunci am încercat să modificăm sumele. În comisie. Nu este vorba de a-l ajuta eu personal, ci am propus ca şi elemente de prioritate spre exemplu Vultureni, Vadul, care îmi amintesc acuma. Acuma momentan nu îmi amintesc aşa punctual. Au mai fost apoi amendamente privind infrastructura privind( staţi să mă gândesc la ceva vis-a vis..) refacerea unor porţiuni de drumuri în zona Turda-Călăraşi. Apoi în zona de la Săvădisla, în zona de la Băişoara.  Am participat cu propuneri la tot ceea ce a însemnat managementul deşeurilor. Am susţinut înfiinţarea acelui centru regional al deşeurilor care se realizează în zona Pata Rât. Apoi am susţinut dezvoltarea infrastructurii pentru aeroport. Am susţinut alocarea de fonduri pentru investiţia stadion. Nu m-am gândit dacă candidez”, susţine Cornoiu.

Consilierul Judeţean Iancu Gheorghe a declarat “Nu puteţi să mă sunaţi peste o săptămână,sunt plecat in concediu. “

“Pot enumera trei realizări: una este contribuţia la dezvoltarea aeroportului. Alta este realizarea Cluj Arena. Dezvoltarea infrastructurii judeţului Cluj aici mă refer la drumuri, cămine culturale dezvoltarea şcolilor, căminelor de bătrâni şi aşa mai departe”, susţine Sztranyiczki Szilárd.

“Am avut un proiect cu privire la alocaţia de hrană la şcolile speciale să mărim aceste fonduri pentru copii nevoiaşi care s-a şi aprobat în plenul CJ. Asta trebuie să mă gândesc dacă mai candidez pentru că în afară de mandatul de consilier judeţean sunt şi cadru didactic la Unviersitatea Sapientia şi am şi un birou de avocatură aşa că marea majoritatea a timpului îmi este ocupat probabil că o să mă indrept catre cariera universitara. Probabil că nu voi mai candida, dar rămâne de vazut”, continuă consilierul judeţean din partea UDMR.

Mircea Traian Herman, consilierul judeţean din partea PDL, recunoaşte că nu a avut nicio propunere de proiect de hotărâre. “Am participat la multe acţiuni ale Consiliului Judeţean în teritoriu. Am participat la diferite acţiuni la tot felul de primării plus activitate din consiliul. Inţiative proprii nu am avut. Nu m-am hotărât dacă candidez dar am să văd.  Nu trebuie neapărat iniţiative pentru iniţative trebuie să găseşti finanţare.  Toate problemele s-au discutat împreuna cu echipa PDL-ului pentru că suntem o echipă acolo”, consideră consilierul judeţean PDL.

 “Eu aş enumera două dintre inţiativele mele în calitate de consilier judeţean în primul rând prima inţiativă ar fi nu neapărat inţiativă sub formă de proiect de hotărâre, ci ca şi rol pe care mi l-am asumat în adunarea generala de la AGA de stabilirea unei strategii de relansare a fabricii de la Clujana. A doua realizare ar fi care are la baza chiar şi un proiect de hotărâre cea prin care am supus atenţiei plenului să adere Consiliul Judeţean Cluj la asociaţia PROIS Nord-Vest, pactul regional de ocupare şi incluziune socială. La baza acestei decizii a stat o propunere de proiect de hotărâre pe care am avut-o anul trecut în luna mai. De ce consider asta ca o realizare odată ce CJ a devenit membru al acestei asociaţii, doar din acest motiv i s-au deschis perspectivele de a putea accesa fonduri europene prin programul posdru. Daca nu ar fi fost membru al acestei asociaţii CJ nu avea acces la programul posdru şi la programul pos-ca programul operaţional sectorial de capacitate în administraţie. În calitate de membru a acestei asociaţii s-a deschis încă o oportunitate de accesare de bani europeni. Înainte nu avea acces la acest program operaţional. Bineînteles menţionez şi  sustţnerea pe care ma avut-o pentru obiectivele majore şi internaţionale ale Clujului: Aeroportul, stadionul cu toate intervenţiile opoziţiei cred că şi prin aceasta atitudine am avut un rol constructiv”, declară Steluţa Racolta din partea PDL.

“Am depus un proiect de hotărâre al comisiei numărul 5 prin care am reglementat modul în care se vor concesiona cabinetele medicale în regim de tură-contratură şi ce soartă va avea acel spaţiu. În regim de tură-contratură persoana care intră ca şi contratură prin acordul medicul titular va avea un contract în limitele contractului titularului. Acel contract va respecta în tocmai numai contractul iniţial, iar dacă contractul iniţial va fi reziliat dintr-un mod sau altul, contractul celui care vine pe contractură expiră şi spaţiul va fi scos la licitaţie. Era o cutumă ca spaţiile medicale care se vindeau în praxis şi era un lucru acceptat ca să urmeze calea de vânzare cumpărare. De astăzi înainte nu va mai fi aşa. Pentru că infstructura rămâne a Consiliului Judeţean. Din generaţie în gneraţie medicii puteau să ceară în continuare ca spaţiul în care şi-au7 făcut meseria să urmeze calea contractului. Vinderea unui praxis este un act de comerţ şi este o practică stabilită nu de noi, ci de toată lumea. Praxisul înseamnă în esenţă lista de clienţi, locul unde îşi desfăşoară activitatea şi lista cu pacienţii. Dar pentru că spaţiile nu le aparţin şi sunt în proprietatea CJ spaţiile nu pot urma calea acestui contract. Cel care cumpără astfel de praxisuri va trebui să anunţe CJ. Nu este vorba de a câştiga mai mulţi sau mai puţini bani, ci important este în primul rând dacă eşti proprietar asupra unui spaţiu nu poţi să îş transmiţi din generaţie în generaţie unor medici. Dacă modul ar fi rămas valabil asta înseamnă că fiecare medic în măsura în care pleca vindea spaţiul şi praxisul ar fi fost concesionat următorului medic. Practic, CJ nu mai avea niciun drept de proprietate asupra acelor spaţii. În felul acesta vor fi scoase la licitaţie şi se dă şansa tuturor medicilor şi mai tineri, care nu au beneficiat de multe reglementări să acceadă la un spaţiu. Nu găsesc un mod mai bun decât licitaţia. Nu m-am gandit şi nu comentez dacă mai candidez. În funcţie de problemele pe care le voi avea în continuare, treburile pe care le am în continuare”, consideră Tudor Radu Puşcaş, consilier judeţean PDL.

Tiberiu Hrihorciuc

BOX
Proiecte majore Alin Tişe 2008 – 2011
Realizate

1.    Construirea noii arene sportive a judetului Cluj
2.    Înfiinţarea Asociaţiei „Produs de Cluj” şi derularea de acţiuni în cadrul acesteia (promovarea produselor şi brandurilor clujene în cadrul unor evenimente de tip targ – pana acum s-au organizat în Cluj napoca, Turda, Bistriţa)
3.    Relansarea societăţii Clujana, producător de tradiţie pentru Cluj, aflat în proprietatea CJ
4.    Reabilitarea şi modernizarea Univers T
5.    Extinderea reţelelor de alimenatere cu apă şi de ape uzate – racordarea zonei Gherla – Dej la prizele de apă de calitate din zona de munte
6.    Iniţierea proiectului „Primul ghiozdan” prin care peste 5.000 de copii clujeni care încep clasa I au primit câte un ghiozdan dotat cu un minim de rechizite.
7.    Finalizarea reabilitării Ambulatoriului de balneoterapie a Spitalului Clinic de Recuperare.
8.    Derularea proiectului „Acces la cultură”, prin care aproape 2.000 de elevi din mediul rural au fost aduşi, gratuit, să viziteze şi să beneficieze de serviciile instituţiileor de cultură din subordinea CJ (Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Muzeul Memorial Octavian Goga, Teatrul de Păpuşi Puck, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga)
9.    Implementarea proiectului „Cluj-peisaj cultural”, care are în vedere promovarea valorilor culturale şi turistice ale judeţului.

În curs de realizare:
1.    Proiectul de asfaltare a a drumurilor judeţene (s-a demarat prima etapă, care vizeaza peste 450 km. Urmează etapa a doua, care vizează încă 300 de km)
2.    Extinderea reţelei de parcuri industriale TETAROM, prin înfiinţarea unui nou parc, Tetarom IV, în urma asocierii cu comuna Feleacu
3.    Construirea noii piste la 3.500 de metri la Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca
4.    Implementarea noului sistem de management al deseurilor
5.    Extinderea alimentării cu gaz în zona Huedin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.