Consilierii judeteni care vor analiza licitatiile din ultimele trei mandate trebuie sa furnizeze un raport fara unda de indoiala colegilor lor privitor la contractele desfasurate in ultimii ani. Unii dintre acestia sunt, insa, incompatibili, dat fiind ca fie au facu parte din comisiile licitatiilor pe care le vor verifica, fie au fost implicati in scandaluri de coruptie.

Consiliul Judetean (CJ) a decis luni, 7 noiembrie, infiintarea unei comisii de verificare a licitatiilor si contractelor de concesiune derulate de institutie in ultimii 11 ani. In aceeasi zi, comisia s-a intrunit pentru “pregatirea activitatii”, intalnire in care au fost cerute listele cu toate licitatiile si contractele si s-a stabilit un presedinte de comisie, in persoana consilierului judetean PSD Teodor Pop Puscas. Prima sedinta de lucru va avea loc saptamana aceasta. Comisia are la dispozitie trei luni cu posibilitatea de prelungire pentru verificarea licitatiilor si contractelor de concesiune din anul 2000 pana in prezent.
Comisia este formata din cinci membri, iar fiecare partid a nominalizat cate un membru si un supleant. Din partea PNL au fost nominalizati Ioan Petran si supleant Liviu Miclaus. PRM l-a propus in comisie pe Petru Gus, iar PSD pe Teodor Pop Puscas, cu supleant Liviu Medrea. PDL a nominalizat-o pe Steluta Racolta in comisie, iar pe banca de rezerve pe Ovidiu Calin, iar UDMR pe  Sztranyiczki Szilárd.

Urmatoarea sedinta, joi

Insa nici unul din consilierii judeteni nu a pus sub semnul intrebarii aceste nominalizari, desi unii dintre cei alesi de propriul partid pentru a analiza licitatiile au fost direct implicati in acestea sau au legaturi personale cu persoane conexe contractelor, lucru care creeaza in mod cert un conflict de interese. Gazeta de Cluj va prezinta, in cele ce urmeaza, fiecare din membrii comisiei, precum si pe colegii care i-ar putea inlocui in cazul unei absente la sedintele de verificare a licitatiilor.
Partidul cu cei mai multi consilieri judeteni, PDL, a nominaliza-o in comisie pe Steluta Racolta. Aceasta este de profesie inginer si detine Certificatul Profesional in Management emis de London Business School. Racolta este cunoscuta in mediul de afaceri in primul rand pentru experienta sa indelungata in domeniul asigurarilor, in cadrul societatii de asigurare-reasigurare ARDAF. In perioada 1998 – 2004, aceasta a detinut functia de functia de Presedinte – Director General la compania de asigurari.
In prezent, consilierul judetean Steluta Racolta este asociat/administrator al SC RSC Consulting SRL, care deruleaza din anul 2010 doua proiecte din fonduri europene nerambursabile cu Ministerul Muncii pe dezvoltarea resurselor umane. Primul contract a inceput in septembrie 2010 si are o valoare de 3,2 milioane de lei, iar cel de-al doilea, inceput o luna mai tarziu, are o valoare de 1,7 milioane de lei. Ambele au durata de implementare de doi ani. Steluta Racolta este membru in Adunarea Generala a Actionarilor la Clujana, reprezinta Consiliul Judetean in Consiliul de Administratie de la Tribuna si este presedinte in Pactul Regional de Ocupare si Incluziune Sociala (PROIS) Nord-Vest, unde reprezinta deliberativul clujean, potrivit declaratiei de interese publicata anul acesta pe site-ul institutiei.
„Joi vom avea urmatoarea sedinta. Am cerut secretarei judetului actele legate de achizitii, concesiuni, tot ce a fost discutat in Consiliul Judetean, pentru urmatoarea perioada. Ne vom intalni si vom hotari care dintre acestea le vom analiza in detaliu. Asa ar fi normal, cei incompatibili sa fie inlocuiti de supleanti. Nu este vorba neaparat de conflict de interese, cat o incompatibilitate. Desi cel mai bine stiu cei care au fost in comisiile de licitatii, ei ne-ar putea da detalii”, a declarat Steluta Racolta pentru Gazeta de Cluj.

Ioan Petran a fost nominalizat membru al comisiei de verificare a licitatiilor de catre PNL. Aceasta pentru ca Petran va analiza, printre altele, o licitatie in care a detinut functia de presedinte al comisiei. In plus, licitatia este una nu doar cu iz penal, ci de-a dreptul contestata in justitie, existand martori care confirma faptul ca Petran si-a depasit atributiile, intervenind pentru colegii sai de partid pe langa partile implicate.

Despre Iulius, numai de bine

Astfel, Ioan Petran a facut cateva plimbari la DNA si in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj, in cadrul „Afacerii Iulius”, in care 17 consilieri judeteni si directori din cadrul CJ Cluj au fost cercetati de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu. In dosar a fost analizat modul in care Consiliul Judetean Cluj, condus la acea data de liberalul Marius Nicoara, a atribuit terenul pentru construirea Iulius Mall. Initial, acuzatiile de coruptie formulate de Arpad Paszkany, reprezentant al firmei Euromentor, care a participat la licitatie, au fost infirmate de procurorii anticoruptie. Dupa licitatie, consilierii incriminati au ales oferta facuta de Iulius Grup SRL, dar Paszkany a facut o contestatie in urma careia s-a efectuat o alta licitatie de catre o alta comisie. Dar si aici, oferta firmei lui Paszkany a fost respinsa.
Conform lui Paszkany, si a cercetarilor derulate de catre DNA, societatea reprezentata de omul de afaceri clujean a pierdut chiar daca, conform caietului de sarcini, a obtinut un punctaj mai mare decat societatea lui Iulian Dascalu, patronul Iulius. In dosarul care a venit la procurorii clujeni au fost cercetati, ca faptuitori, Steluta Cataniciu, Ioan Petran, Liviu Medrea, Radu Spanu, Lucia Todoran si alti angajati din cadrul CJ Cluj.
Ioan Petran a fost presedintele comisiei de licitatie care a atribuit terenul de la Univers T firmei Iulius Grup pentru construirea unui mall. In cadrul procesului in care Arpad Paszkany a fost judecat (si achitat) pentru santaj si sprijinirea de grup infractional organizat, Vasile Ciorca, asociat in afaceri cu Paszkany si administratorul South East Euromentor,  a declarat ca, la doua saptamani dupa deschidere plicurilor, a aflat ca a pierdut licitatia de la presedintele comisiei, Ioan Petran, care i-a fost profesor la universitate. Ciorca a povestit cum Mircea Nicoara, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Cluj, a incercat in repetate randuri sa ia legatura cu Paszkany. Intr-o prima faza, cel care a purtat negocierile a fost Petran, care i-a cerut patronului CFR sa se intalneasca cu avocatul lui Nicoara, dar acesta a refuzat.
Atunci cand nu este ocupat cu medierea intalnirilor penale intre oameni de afaceri si politicieni, Ioan Petran este actionar la societatea comerciala Construct SRL, unde detine parti sociale in valoare de 10.000 RON. Totodata, este membru al Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj, unde ocupa functia de inspector sef adjunct.
„La licitatia de la Iulius Mall o sa ma abtin din start, nu ma voi implica in nici un fel. Oricum, problemele sunt din 2008 incoace. Problemele de la Iulius Mall s-au lamurit, au fost cercetate de DIICOT si DNA, si stiti ca acestia nu te iarta, imediat te aresteaza pentru 29 de zile. Daca eram vinovat, m-ar fi arestat. Oricum, activitatea comisiei e transparenta. Trebuie prinsi hotii de acum, in legatura cu cei de acum 7 ani ne-am lamurit”, a declarat Ioan Petran, contactat de Gazeta de Cluj.

„Schimbatorul de roti”

Supleantul sau nu este cu nimic mai prejos. Incompatibilitatea acestuia este mai nuantata, dar legaturile sale atat cu Iulius Grup, cat si cu actorii implicati in aceasta poveste, sunt in mod cert mai stranse. Liviu Miclaus, consilier judetean din partea PNL si fost presedinte al Organizatiei de Tineret PNL Cluj, este asociat la nu mai putin de patru firme: L&L Consulting, Dorliv SRL, Arax si Spicul. In Dorliv SRL este asociat si administrator alaturi de Mircea Horvath. Firma are ca obiect de activitate “restaurantele” si a avut in 2010 o cifra de afaceri de 450.000 de lei, desi avea doar 6 angajati. De altfel, la capitolul profit societatea a inregistrat un bilant negativ de 90.135 lei si datorii care totalizeaza 273.984 lei.
Miclaus nu pare sa fie un om de afaceri priceput, dat fiind ca a falimentat Mediamira Editura, in care este asociat cu Valentina Nica si Nicolae Badiu. Societatea si-a depus ultimele bilanturi pe anul 2008, cand firma inregistra profit negativ aproximativ dublu fata de cifra de afaceri si datorii aproximativ triple. In ceea ce priveste celelalte firme ale lui Miclaus, L&L Consulting are ca activitate “consultanta pentru afaceri si management”, iar Cafe&Gelato “comert cu ridicata cu cafea, ceai, cacao si condimente”.  Nici afacerile cu cafea nu-i merg mai bine, Sweet Mall Cafe, in care este asociat cu Ramona Alina Crisan si Mihnea Remus Iuoras, avand datorii de 7 ori mai mari decat cifra de afaceri.
Cum a dezvoltat totusi Miclaus aceste afaceri? Liviu Miclaus a avut parte de o ascensiune fantastica conducand masina lui Marius Nicoara. Totul a inceput in anul 2004, cand Marius Nicoara a castigat presedintia Consiliului Judetean Cluj. Cu sprijinul noului presedinte de la CJ, Liviu Miclaus a fost angajat la RAADPP Cluj, sub comanda lui Berche Ion, directorul de la acea vreme, ulterior lipindu-se, tot prin Marius Nicoara, de un post caldut de director la Hotel Victoria si in consiliul de administratie al Aeroportului International Cluj-Napoca. Tot prin grija lui Marius Nicoara, Miclaus a ajuns presedintele TNL Cluj, unde nu a reusit sa se remarce cu nimic concret, in afara de afacerile pe care le facea cu cunoscutul sau prieten Bogdan Marisca. Cei doi au facut asfaltari, pietruiri de drumuri si au investit o suma considerabila in reamenajarea stadionului Ion Moina inainte ca acesta sa fie daramat.
Lui Liviu Miclaus i se mai spune „schimbatorul de roti”, porecla pe care ar fi capatat-o prin 2006-2007, atunci cand Marius Nicoara si-a cumparat un Mercedes clasa S, a carui sofer era actualul consilier judetean. Inainte de a-i conduce masina lui Marius Nicoara, Liviu Miclaus a fost soferul Noricai Nicolai. Cu sprijinul lui Nicoara, nu doar Miclaus s-a plasat bine, ci a reusit sa asigure pozitii avantajoase si membrilor familiei sale. Sotia lui Liviu Miclaus, Loredana, figureaza ca avand un contract civil de prestari servicii pentru AJOFM Cluj incheiat in martie 2011, pentru care este remunerata cu 200 de lei pe ora. Contractul are o durata de cinci luni, iar salariul lunar se ridica la echivalentul a 2000 de euro. Fratele sau, Adrian Miclaus a fost numit director la Iulius Mall. Impreuna cu acesta, si-a angajat si cumnatul la aceasta societate. In perioada urmatoare, Miclaus are in plan deschiderea unui teren de tenis, unul de baschet, a unei gelaterii la intrarea in mall si a unui teren de fotbal sub acoperisul Iulius Mall.
Contactat de Gazeta de Cluj, Liviu Miclaus a declarat ca doar comisia poate decide daca un membru este incompatibil. In plus, Ioan Petran este cel care trebuie sa se pronunte asupra acestei situatii si a refuzat sa mai comenteze pe marginea acestui subiect.

Si controlul si executantul

PSD a nominalizat pentru comisia de verificare a licitatiilor doi membri cu vechime. Este vorba in primul rand de Teodor Pop Puscas, fostul comandant al Politiei judetului Cluj, care a candidat la (si a pierdut) alegerile pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Ulterior, acesta a fost inclus pe listele PSD pentru alegerile generale in Colegiul 1 al Camerei Deputatilor, Manastur si Grigorescu, unde a pierdut, de asemenea, in fata unui democrat-liberal. Teodor Pop Puscas este membru PSD din aprilie 2006 si consilier judetean din 2008.
Consilierul Teodor Pop Puscas este asociat la trei firme, SC Metcons, SC PP Protect si SC Alass Group. Dupa pensionare, chestorul Teodor Pop Puscas a infiintat o firma care are ca obiect de activitate protectia bunurilor si persoanelor, denumita SC PP Protect SRL, care asigura paza la stadionul CFR Cluj, data fiind legatura stransa dintre acesta si omul de afaceri Arpad Paszkany. Reprezentanti ai concurentei, de la firma „Scutul Negru”, acuza PP Protect, ca i-ar fi bagat “bete in roate” pentru a fi descalificata de la o licitatie organizata de lantul de magazine Kaufland. Spetele private nu afecteaza compatibilitatea lui Puscas cu functia de membru al comisiei, insa afacerile sale cu patronul uneia dintre firmele implicate in licitatiile ce le va analiza ridica anumite semne de intrebare.
Supleantul sau, Liviu Medrea, a fost implicat in scandalul Power Pack, prin care Campia Turzii a achizitionat un utilaj de impachetare a gunoiului, care insa a fost mai mult stricat decat functionabil. Dupa ce in perioada de garantie a fost tinut in hibernare, nefiind folosit, imediat dupa expirarea perioadei in care defectiunile trebuiau remediate gratuit, societatea care asigura service-ul a inceput sa incaseze bani frumosi de pe urma defectarilor regulate ale instalatiei. Conform datelor din primul an de activitate, societatea a avut un profit deloc de neglijat, avand in vedere ca a reprezentat peste 50% din cifra de afaceri inregistrata. Afacerea Power Pack s-a derulat prin Banca Tiriac, care a castigat aproape 900.000 de euro, bani reprezentand valoarea dobanzilor, a comisionului de risc si a comisionului de gestionare. Legatura cu PSD este evidenta, avand in vedere ca la vremea respectiva judetul era controlat de partidul condus de Adrian Nastase. Numele cele mai vehiculate in privinta implicarii in afacerea cu iz de spaga au fost cele ale lui Liviu Medrea si Victor Romulus Constantinescu. Nici unul din membrii PSD nu a putut fi contactat pentru o declaratie in legatura cu noua comisie de verificare a licitatiilor.
Partidul „Romania Mare” a ales sa nominalizeze un singur membru in comisie. „Din moment ce au fost aprobati membrii comisiei, problema incompatibilitatii a fost depasita”, considera Petru Gus. Profesorul Petru Gus, a incasat, din anul 2005 pana in 2010, o suma totala de 4.300 de lei de la Primariile Sandulesti si Ciurila, pentru care a executat evaluari de terenuri. Contractele au fost obtinute in urma prezentarii unei oferte de pret. Acesta este primvicepresedintele filialei Cluj PRM, fiind nominalizat de PRM pentru candidatura la presedintia Consiliului Judetean, inainte de a lua decizia de a-l sustine pe Marius Nicoara pentru aceasta functie.
Maghiarii au nominalizat al cincilea membru al comisiei. UDMR va fi reprezentat de avocatul Sztranyiczki Szilard. „Eu nu cunosc situatia respectiva. Membrii comisiilor de licitatie de la contractele verificate trebuie inlocuiti fara discutie, pentru ca nu poti si sa tragi la poarta, si sa aperi, nimeni nu poate fi si controlul si executantul”, a declarat Sztranyiczki pentru Gazeta de Cluj.
Acesta este asociat la SC Project Trans Development SRL si la SC Manasteg Impex SRL, iar prin cabinetul sau de avocatura a incasat de la Primaria Cojocna, condusa de un primar PDL. Consilierul UDMR are in derulare sapte contracte de asistenta juridica incheiate cu Primaria Cojocna, in baza Legii nr. 51/1995 a profesiei de avocat, incepute in anul 2008. Acestea vor dura pana la finalizarea unor procese. Sztranyiczki a incasat in urma contractelor suma de 13.425 de lei. Pe langa functia de consilier judetean, Sztranyiczki este vicepresedintele Asociatiei Agricultorilor Maghiari din Cluj si membru al Asociatiei Juristilor Maghiari din Cluj.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.