Consilierii judeţeni au adus din nou la masa discuţiilor, la finalul şedinţei ordinare de saptamana trecuta, problema şomajului in zona Campia Turzii, in urma plecarii ruşilor de la Mechel de la fostul combinat Industria Sarmei. Unii dintre aceştia au subliniat importanţa gasirii unor soluţii pentru aceasta zona monoindustriala, in special prin crearea unui parc industrial.

Preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu a declarat ca a discutat cu primarul municipiului Campia Turzii, Ioan Hanga, despre posibilitatea de a rezilia contractele cu parcurile industriale deja existente, dat fiind ca acestea nu şi-au respectat obligaţiile. Referitor la propunerea unuia din consilieri de a construi parcul industrial pe terenul combinatului, acesta a precizat ca ruşii de la Mechel vor vinde probabil totul de acolo, şi deci CJ nu se poate baga pe acest teren.

Promisiuni electorale

Alexandru Coroian, consilier judeţean PDL, a declarat ca in timpul administraţiei Tişe a fost semnat un protocol de colaborare cu Primaria comunei Luna, pentru ca pe o suprafaţa de 60 de hectare sa fie construit un nou parc Tetarom. In aceasta privinţa s-au facut şi prospecţiuni de catre cei de la Tetarom in zona şi s-a vorbit despre un buget de cateva zeci de milioane de euro. ”Acestea erau nişte lucruri demarate care işi urmau cursul, dar au venit alegerile, s-a schimbat conducerea şi nu s-a mai facut nimic”, a subliniat Coroian. Acesta a adaugat ca Uioreanu ar trebui sa puna in funcţiune soluţiile cu care se lauda in campania electorala la Campia Turzii.
Aceeaşi problema a fost discutata in Colegiul Prefectural Cluj, care s-a intrunit pentru a prezenta şi discuta proiecte in derulare sau propuse din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca (AJOFM), Agenţia Judeţeana pentru Plaţi şi Inspecţie Sociala Cluj (AJPISC), Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) şi Casa Judeţeana de Pensii (CJP).
In cadrul intalnirii, directorul executiv al AJOFM, Daniel Don, a menţionat proiecte in derulare precum Funcţionarul Electronic sau CallCemm (call center pentru informarea şomerilor despre ofertele de pe piaţa muncii), dar şi despre Combinatul Social de la Campia Turzii, proiect care urmeaza sa creeze locuri de munca pentru 380 de persoane. Dintre acestea 250 locuri de munca urmeaza sa fie la intreprinderea sociala şi 80 de locuri vacante pe postul de mentori ai combinatului. Totodata vor fi acordate şi alocaţii pentru transport sau pentru instruire.

Hanga vrea sa renunţe la Reif

Primarul Ioan Hanga susţine acest proiect şi a declarat pentru Ziua de Cluj ca ”oamenii care vor lucra in acest combinat social vor avea posibilitatea sa creasca pe parcurs aceasta afacere, sa o dezvolte şi chiar sa faca mai multe angajari. Exista o ţinta de angajare a peste 370 de persoane, in aceasta etapa, urmand ca alte 500 de persoane sa fie instruite pentru a fi plasate catre alte firme. Vorbim de firme care de asemenea vor fi rasplatite cu cate 1000 de euro, pentru fiecare angajat in parte”. Din punctual lui de vedere, acest proiect va rezolva in mare problemele a circa 1000 de familii, pe moment.
Acesta a declarat pentru publicaţia clujeana ca au trecut mai bine de cinci ani de cand firma Reif a achiziţionat teren de la administraţia locala, la un preţ derizoriu, angajandu-se sa ofere peste 1.500 de noi locuri de munca. ”Din pacate, tot ce a putut sa faca pana in prezent aceasta firma, a fost sa aduca puţin peste 100 de locuri de munca. Este mult, mult prea puţin faţa de angajamentul pe care şi l-a luat. In cazul in care nu ne pot asigura ca au capacitatea de a oferi 1.500 de noi locuri de munca, ne vom vedea siliţi sa anulam convenţia pe care o avem incheiata. Fosta administraţie locala ar fi trebuit sa ia demult masuri in sensul acesta. Acum am fi avut rezolvate inca 1.500 de noi locuri de munca, daca aceasta firma şi-ar fi respectat angajamentul. Pentru ca acesta este motivul pentru care a primit teren”, a aratat Hanga.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.