URMEAZA SCOATEREA DE SUB URMARIRE PENALA IN CAZUL APOSTU?

Consilierii locali il apara la unison pe Apostu

Fie ca sunt din opozitie sau de la putere, consilierii locali din Cluj-Napoca nu cunosc fapte ilegale concrete pe care le-ar fi comis primarul Sorin Apostu. Mai mult, unii considera ca ar fi chiar defavorizat anumite firme despre care se zice ca le-ar fi favorizat. Astfel, cazul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) incepe sa fie din ce in ce mai subtire si cu din ce in ce mai multe declaratii care contrazic afirmatiile acuzatiei. Avocatul lui Apostu, Gheorghita Mateut, a declarat ca exista posibilitatea ca atat primarul, cat si sotia acestuia, Monica Apostu sa fie scosi de sub urmarire penala.

“Nu am fost chemat inca. Ilegalitati nu se fac in comisie pentru ca sunt reprezentanti din toate partidele pentru ca noi din opozitie mai si vorbim. Ilegalitatile se fac inainte si dupa. Parerea mea subiectiva e ca treburile pareau ca sunt cam aranjate. Ceea ce mi s-a parut mie dubios este ca preturile au fost aproape identice. Nu pot sa spun nimic despre ilegalitati. Dar mie asta mi s-a parut ciudat pentru ca preturile oferite erau aproape identice. Nu stiu cum s-au putut da preturi atat de apropriate si am spus-o si atunci in comisie. Poate e lipsa mea de experienta nu stiu. Nu am informatii in ceea ce priveste ilegalitatile”, a declarat Manuel Chira, consilier local al PNL.

Chira a observant ilegalitati doar la Rosal

“Nu am informatii. Eu fiind consilier din opozitie eram numai ca am fost invitat sa fac parte din comisie. E foarte dificil sa spun ce am spus in comisie ca au trecut doi ani de atunci. S-a impartit orasul in doua zone jumatate la Rosal, jumatate la Bratner Veres. Noi am facut parte din comisia de controale si nu am intalnit ilegalitati din partea lui Bratner Veres, decat in partea Rosal. Noi facand parte prin Comisia de Control am umblat pe la tomberoane prin Manastur, prin Zorilor, prin Marasti”, a continuat Chira.

Viceprimarul Laszlo Attila, UDMR, a declarat ca interogatoriul sau de la sediul DNA a durat aproximativ o ora si jumatate si ca i-au fost cerute detaliu despre circulatia actelor in primarie, concret, despre doua contracte. El a fost chemat in calitate de martor. Acesta nu a vrut sa comenteze care sunt contractele. Avocatii invinuitilor au cerut sa fie de fata la interogatoriu, iar viceprimarul a fost de acord. Laszlo a declarat ca procurorii nu au facut nicio insinuare legata de vinovatia primarului si nici nu au pus intrebari legate de activitatea acestuia.
La acea vreme viceprimarul Radu Moisin a fost mult mai retinut in declaratii dupa audierile de la sediul DNA. Acesta a vrut sa declare doar ca a fost audiat in calitate de martor, nedorind sa comenteze daca i-au fost puse intrebari legate de primarul Sorin Apostu, de contractele de la primarie, nici cine a fost de fata la audiere si nici macar nu a vrut sa declare cat a durat interogatoriul. Acesta a mai declarat ca procurorii si-au epuizat intrebarile in decursul audierilor.
Consilierul local PSD Claudia Anastase, care a facut parte din comisia de licitatie pentru salubritate, a declarat ca le-a spus procurorilor in cadrul audierilor de la sediul DNA ca nu a observat nimic ilegal in timpul licitatiei respective. Mai mult decat atat, grupul PSD din Consiliul Local a avut amendamente la licitatia de salubritate care au trecut cu unanimitate de voturi. Din comisia de licitatie a mai facut parte Chira Manuel, de la PNL, si Constantin Tomos de la PDL.
Consilierul local Somogyi Gyula a declarat ca a stat aproximativ o ora la sediul DNA si a fost interogat in privinta contractului de salubritate, din a carui comisie a facut parte. Acesta nu si-a amintit toate detaliile, dar a spus ca nu a fost facuta nici o presiune in ceea ce priveste derularea investitiei. El ar fi crezut la un moment dat ca Primaria ar fi favorizat putin firma Rosal, fara sa aiba nicio dovada in acest sens. Consilierul a declarat ca procurorul a fost echidistant.

Tomos nu a fost presat

“Am fost audiat despre sedintele la care am participat la comisia de licitatie pentru contractul de salubrizare. Am raspuns la niste intrebari care mi-au fost puse vis-a-vis de activitatea desfasurata de catre mine in cadrul acelei comisii. Nu pot sa va dau detalii pentru ca dosarul este in cauza si noi suntem prezenti numai pentru a raspunde la niste intrebari. Au fost puse o serie de intrebari si am raspuns. Pot sa apreciez ca nu s-au pus presiuni asupra noastra", a declarat consilierul local al PDL Constantin Tomos.

Vuscan nu a fost chemat la DNA

“Nu am fost chemat la sediul DNA. Eu ce am avut de spus am spus in Consiliul Local. Nu am fost de acord cu anumite lucruri. Nu ii bine sa dam contracte pe perioade atat de lungi. Nu ii bine sa facem contracte cu aceleasi firme pentru ca numai ei au exclusivitate pe anumite lucrari si atunci nu stimulam concurenta. Nu cunosc ilegalitati concrete. Nu am probe. Am votat impotriva cand am crezut de cuviinta. Unde am banuit ca lucrurile nu sunt atat de bine stabilite. Nu mi-au spus niciodata colegii mei despre ilegalitati. Noi totdeauna nu am ascuns nimic sau nu am pregatit nimic in afara unor reactii normale pe care le-am avut. Nu am avut pregatiri discutii dupa licitatii”, declara consilierul local al PSD Gheorghe Vuscan.
“Nici vorba ca colegii de partid sa-mi fi povestit despre ilegalitati din cadrul licitatiilor. Ma tem ca mi-ar fi povestit de s-ar fi petrecut. Noi facem politica si avem reactii politice, cum a fost si cazul lui Remus Lapusan. La situatii de genul acesta sunt complicitatile morale. Treburile juridice nu sunt problema noastra. Nu am fost chemat inca. Ilegalitati nu se fac in comisie pentru ca sunt reprezentanti din toate partidele si pentru ca noi din opozitie mai si vorbim. Ilegalitatile se fac inainte si dupa. Parerea mea subiectiva e ca treburile pareau ca sunt cam aranjate. Ceea ce mi s-a parut mie dubios este ca preturile au fost aproape identice. Nu pot sa spun. dar mie asta mi s a parut ciudat. pentru ca preturile oferite erau aproape identice. nu stiu cum s au putut da preturi atat de apropriate si am spus o si atunci in comisie. poate e lipsa mea de experienta nu stiu”, a conchis Vuscan.

La sediul DNA a mai fost chemata Dacia Crisan, reprezentanta primariei in ceea ce priveste autorizatiile stradale si trei oficiali din cadrul Directiei Tehnice, printre care si Virgil Porutiu, directorul institutiei.
Declaratiile au fost stranse cu strictete si fara ilegalitati de catre procurorii DNA, dar rostul acesta ramane unul nul, nefiind cules niciun element care sa ii justifice vinovatia primarului Sorin Apostu, ba chiar numeroasele marturii ar putea fi o pista care i-ar duce pe procurori spre nevinovatia primarului.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.