Modernizarea unui oraș ține foarte mult de deciziile pe care aleșii locali le iau, iar cei care îi votează ar trebui să aibă acces direct și într-o manieră transparentă la „domniile” lor deoarece reprezintă poporul sau așa ar trebui.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu consilierii locali ai Primăriei Cluj-Napoca pentru a afla, după doi ani de mandat, cum au reușit să rezolve problemele cetățenilor și cât de des au ieșit pe teren pentru a vedea care este situația reală în comunitatea clujeană.

 Mătușan Vladimir, membru în PSD și în comisia de specialitate – Probleme juridice, servicii publice și comerț- avocat de profesie, a precizat că acordă audiențe în cartierul Gheorgheni și că postează și pe grupul de pe Facebook al cartierului anunțuri prin care îi cheamă pe cetățeni la dialog.

Cu toate acestea, pe pagina sa oficială de Facebook nu a postat nicio fotografie în care el ia la pas cartierul și se întâlnește cu cetățenii, iar ultima poză încărcată datează din 21 mai, de la meciul dintre Universitatea Cluj și Dinamo.

Cu toate acestea, consilierul social-democrat a declarat că una dintre problemele cu care se confruntă Cluj-Napoca și înceracă să găsească o rezolva la ea este lipsa unei centuri ocolitoare a orașului, dar și modul la cum se construiește în Cluj. „Am susținut întodeauna și eu și colega mea (n.r. Ciubăncan Anca Florinela) investițiile în Cluj care respectă prevederile legale și suntem pentru dezvoltare. De multe ori adresăm întrebări care deranjează și nu am înțeles de ce”, a declarat Mătușan Vladimir. În încheierea mesajului său, consilierul PSD a precizat că „orașul de cinci stele” a căzut testul când vine vorba de curățenie, lăudând Baia Mare, care este mult mai curat decât Cluj-Napoca. De cartierul Gheorgheni nu a precizat nimic, privind curățenia. Poate data viitoare.

Consilierii vorbesc despre digitalizare, dar nu folosesc prea des rețelele sociale

În tabăra liberală, Ovidiu Vaida, consilier PNL, ce face parte din comisia de învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societate civilă a precizat pentru Gazeta de Cluj că ultima întâlnire pe care a avut-o cu cetățenii a fost în cartierul Borhanci. Pe pagina sa de socializare nu apare nicio informație cu privire la o astfel de întâlnire. Mai mult, ultima postare datează din 13 iunie de la meciul de retragere al lui Adrian Mutu.

Consilierul PNL, fiind la primul mandat, a mai spus că a primit mai multe sesizări din partea cetățenilor din cartierul Gheorgheni cu privire la spațiile de joacă și liniile de autobuz. Ovidiu Vaida a mărturisit că rolul său este de a lua fiecare sesizare pe care cetățenii o fac și să o transmită spre direcțiile competente din Primărie, afirmând că nu poate rezolva mereu ceea ce cer cetățenii.

Unii cetățeni cer locuri de parcare, alții nu. Unii își doresc tăiera copacilor bătrâni din parcuri, alții sunt împotrivă. Unele probleme semnalate de mine au fost rezolvate în două zile, altele în două luni”, a mai spus liberalul Ovidiu Vaida.

Colega lui, Pop Loredana, este mult mai activă pe rețelele sociale, iar la întrebarea noastră cu privire la activitatea sa pe teren, ea ne-a mărturisit că o dată la două săptămâni are audiențe la Cinema Mărăști și uneori la Someșeni.

 „De două ori pe lună merg pe teren, interacționez cu cetățenii, dacă am audiențe stau la cinema”, a spus consilierul local PNL.

Întrebată despre problemele din Piața Mărăști, Pop Loredana a menționat faptul că zona respectivă face obiectul unui proiect de modernizare.

Aștept cu nerăbdare să punem în aplicare proiectul.  Zona se va transforma, va fi una modernă, standarde europene. Magazinele improvizate vor dispărea, iar locul va corespunde cerințelor cetățenilor”, a declarat ea.

Probleme trase la indigo. Parcări prea puține, centura ocolitoare, metroul, dar  care sunt adevăratele probleme ale cetățeanului?

Trecând în revistă problemele enumerate deja de colegul ei, Pop Loredana a declarat că în urmă cu două săptămâni, un cetățean revoltat a sunat-o și a întrebat-o despre problema locurilor de parcare.

Ca ultima problemă sesizată , acum 2 saptămâni, un cetățean din zona Mărăști m-a sunat și întrebat ce se întâmplă cu locul lui de parcare în momentul în care vor fi demolate garajele. I-am indicat să meargă să depună cerere de obținere a unui loc de parcare și să facă demersurile legale necesare”, a conchis aceasta.

Consilierul USR, Boloveschi Radu Mihai, membru în comisia pentru sport, tineret, mediu și turism, a avut o vizită de lucru joi, 7 iulie, în Parcul Tineretului. Radu Mihai, ce are funcția de technical support manager la firma RWS Group, a declarat că a vizitat, totodată, zona Bucium, lângă Grădinița Dumbrava Minunată. Relația dintre cetățeni și consilieri este aproape invizibilă când vine vorba de social media, niciunul dintre aleșii locali  până acum menționați nu au postat fotografii de la întâlniri cu cetățenii.  Și consilierul USR a „lăudat” infrastructura clujeană, precizând că parcările sunt marea problemă a orașului.

Cea mai mare problemă cu care Clujul se confruntă este cea de mobilitate. În principal este vorba de parcări deoarece se parchează și pe trotuar, deci aș zice că în multe zone. Oamenii aleg mașina personală în locul transportului public, iar asta înseamnă că nu este atât de eficient pe cât de mult îl laudă administrația Boc”, a spus Boloveschi.

Întrebat dacă prin proiectul Vinerea Verde, transportul în Cluj este mai lejer, consilierul local a mărturisit că impactul nu este cel așteptat.

Traficul este destul de lejer când nu sunt școli, grădinițe, dar cand nivelul de activitate este ridicat, traficul este mare si din cauză că cetatenii preferă mașina, în detrimentul mijloacelor de transport în comun. Acolo este problema. Trebuie o optimizare a transportului în comun pentru a răspunde nevoilor cetățenilor”, a concluzionat consilierul local de la USR.

Ionescu Dinu, consilier local USR în comisia pentru fonduri europene, relații externe, orașe înfrățite și și strategii de dezvoltare, este, până acum, singurul consilier care a avut inițiativa de a ajuta comunitatea, fără a aștepta o sesizare din partea cetățenilor. Acesta a vizitat mai multe cabinete medicale din cartierul Dâmbul Rotund, de pe strada Giordano Bruna, pentru ca ele să obțină fonduri europene.

Din păcate nu am găsit medicul de familie, dar am întrebat la primărie, vizavi de situația cabinetelor: dacă sunt catastrate, pentru că dacă nu sunt toate actele în regulă, nu se vor putea accesa fondurile europene și asta încerc să fac. Următoarea ieșire pe teren va fi pe 9 iulie, unde voi merge la terenuri în Mănăștur, să văd și eu cum arată ultima investiție a primăriei”, a mai spus Ionescu Dinu.

Dintre cei doi viceprimari ai orașului Cluj-Napoca, doar Oláh Emese, membru UDMR și în comisia pe probleme juridice, servicii publice și comerț a răspuns la apelul nostru. Pe pagina ei de Facebook, ultima postare alături de „votanți” a fost pe 10 mai. Întrebată de ultima vizită de lucru în teren, Oláh Emese a precizat că în urmă cu trei săptămâni a vizitatla  depozitul de gunoi din Pata Rât.  

Am vrut să văd cum se poate igieniza locația. S-a făcut o curățenie mică, dar nu este suficientă. Vom face împreună cu comunitatea de acolo o curățenie generală. Eu mă ocup de problemele sociale, motiv pentru care voi fi subiectivă: avem nevoie de construirea de locuințe sociale și de creșe pentru a face față solicitărilor. De asemenea, nu trebuie să neglijăm investițiile majore în infrastructura rutieră, știm că traficul este un haos, fiind nevoie de alternative. Trebuie îmbunătățit transportul public și promovat proiectul privind construirea centurii ocolitoare și construirea metroului. Știu că este un subiect controversat dar trebuie să ne gândim la opțiunile municipiului”, a conchis viceprimarul Oláh Emese.

În ediția următoare vom încerca să luăm legătura cu restul consilierilor locali care nu au răspuns la apelul nostru privind activitatea lor. Cu această ocazie am vrea să îl informăm pe consilierul local, Jurja Marius Sorel, să-și modifice numărul de telefon de pe site-ul primăriei deoarece nu mai este valabil. Totodată, ultima sa postare pe pagina sa de Facebook este de acum doi ani, ceea ce ridică multe semne de întrebare cu privire la activitatea sa în Primărie. Cum unii sunt în concediu, iar alții vor trimite pe mail răspunsurile la întrebările noastre, săptămâna viitoare vom aduce la cunoștința dumneavoastră realizările celorlalți consilieri din orașul „de cinci stele” al lui Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.