Ca de obicei, consilierii locali îi sfidează pe cetăţeni şi nu îşi completează rapoartele de activitate. Mai este o lună până la sfârşitul anului şi mare parte din consilieri nu şi-au postat pe site-ul Primăriei rapoartele de activitate pe anul trecut. De ce ar face-o? Nici nu sunt plătiţi din banul public şi nici nu trebuie să dea socoteală în faţa clujenilor care i-au ales să îi reprezinte. Ei sunt mai presus de cetăţeanul obişnuit şi pot să se comporte cum vrea muşchiul lor, adică întocmai ca politicianul român care nu dă doi bani pe electorat odată ce s-a văzut în funcţie. Din cei 27 de consilieri locali, doar şapte şi-au completat rapoartele de activitate pe anul trecut şi le-au postat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi în anii precedenţi. Niciodată, lista nu a fost completă, deşi Legea administraţiei publice locale îi obligă să îşi facă publică munca depusă în fiecare an.  

 

Mai multe încercări decât fapte

Marius Sorel Jurja (PNL) a intrat în pâine în august 2016. Activitatea sa a fost pusă fix pe o pagină şi se rezumă mai mult la încercări decât la fapte. ”În această perioadă am participat la şedinţele Consiliului de Administraţie ale grădiniţelor: Grădiniţa cu Program Prelungit Dumbrava Minunată, Grădiniţa cu Program Prelungit Licurici, Grădiniţa cu Program Prelungit Raza de Soare şi Grădiniţa cu Program Prelungit Albinuţa. Am reprezentat interesele acestor unităţi de învăţământ atunci când am fost solicitat şi am încercat să intermediez legătura dintre Unităţile de Învăţământ, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. (…) Am avut întâlniri de cartier la Clubul Pensionarilor din Mănăştur, de unde am preluat mai multe sesizări ale cetăţenilor şi am încercat cu ajutorul angajaţilor din Primăria Municipiului Cluj-Napoca să rezolvăm cât mai multe dintre ele”, a scris Marius Sorel Jurja, în raportul de activitate pe anul 2016.

Consilierul PNL a înaintat către conducerea Primăriei patru sesizări. Cam atât a muncit Jurja anul trecut.

 

A studiat o posibilă înfrăţire cu oraşe din Ucraina

Tothfalusi Andras (PSD – ALDE) a muncit în calitate de consilier local cât să acopere tot o pagină. A participat la şedinţe, a iniţiat 16 proiecte, din care 15 împreună cu primarul şi unul împreună cu consilierii locali, a participat la şedinţe ale comisiei din care face parte şi a avut 12 intervenţii în cadrul şedinţelor de Consiliu Local.

Potrivit raportului, a identificat multe probleme ale cetăţenilor şi propuneri pentru rezolvare, dar consilierul local nu mai precizează şi dacă şi cum au fost rezolvate acele probleme.

”Am participat la dezbaterile publice din cadrul Primăriei cu referire la aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creştere Cluj-Napoca şi dezbaterea privind aprobarea Regulamentului de administrare a parcărilor publice cu plata orară aprobate de Comisia Municipală de Sistematizare a Circulaţiei, şedinţe în cadrul căreia am identificat multe dintre problemele cetăţenilor şi propunerile pentru rezolvare”, a notat Tothfalusi Andras în  raport.

În calitate de membru al Comisiei pentru fonduri europene, relaţii externe, oraşe înfrăţite şi strategii de dezvoltare comunitară, a studiat oportunitatea înfrăţirii cu oraşe din Ucraina.

 

Dezbateri cu nume pompoase şi şedinţe bifate

Corina Croitoru (PSD – ALDE) are un raport de activitate de o pagină şi jumătate, în care scrie că a participat la şedinţele de Consiliu Local, la întrunirile comisiei de specialitate din care face parte şi ale consiliilor de administraţie ale şcolilor. Corina Croitoru a avut două expuneri de motive, o sesizare înaintată către Poliţia Locală, o sesizare înaintată către Serviciul Administrare Cimitire şi o solicitare către Serviciul Relaţii cu Consiliul şi Administraţia Locală.

În vasta activitate de anul trecut, apare şi o dezbatere cu nume pompos, organizată de consilierul local: ”Vechi impasuri, noi guvernări: teme de casă pentru învăţământul românesc”.

dan morar

Peste 100 de intervenţii în cadrul şedinţelor

Dacă mare parte din consilieri sunt tăcuţi ca peştele la şedinţele de Consiliu Local şi lasă impresia că sunt prezenţi doar din obligaţie nu că i-ar interesa ce se întâmplă, Dan Morar (PSD) este unul dintre puţinii care vine cu amendamente şi propuneri. Deşi raportul său de activitate este doar pe o pagină şi jumătate, este mai convingător decât colegii săi şi arată că într-adevăr a făcut ceva concret, în afara simplei prezenţe la şedinţe şi întruniri de comisii.

”În cadrul dezbaterilor din şedinţele de Consiliu Local am avut un număr de 104 intervenţii. Am participat la activitatea comisiilor din care fac parte, precum şi la lucrările de plen ale Consiliului Local, încercând ca prin amendamentele şi intervenţiile mele să aduc un plus proiectelor dezbătute sau să amân cele insuficient fundamentate. Am studiat, pregătit şi documentat fiecare hotărâre de pe ordinea de zi, am tratat cu maximă seriozitate fiecare atribuţie ce îmi revine. (…) Am participat la dezbaterile publice ale Primăriei Cluj-Napoca, preluând din amendamentele propuse de cetăţenii prezenţi la aceste dezbateri şi susţinându-le în plenul CL. Am avut întâlniri cu cetăţenii atât în cadru individual, cât şi colectiv prin prezenţa la diferitele întâlniri publice”, a explicat Dan Morar, în raport.

Consilierul local a mai notat că nu a făcut deplasări în numele Consiliului Local, a căror decontare să fie necesară.

anna-horvath

Sute de audienţe şi zeci de intervenţii în şedinţe

Fostul viceprimar Anna Horvath (UDMR) are un raport pe nouă pagini, din care pe şapte şi jumătate sunt înşiruite cele 71 de hotărâri de Consiliu Local pe care le-a iniţiat împreună cu primarul sau cu consilierii locali. În cadrul şedinţelor de Consiliu Local, Anna Horvath a avut 61 de intervenţii. Nici fostul viceprimar nu a avut o activitate intensă – şedinţe, luări de cuvânt, iniţieri de proiecte de hotărâri. La capitolul audienţe, stă însă foarte bine în comparaţie cu ceilalţi colegi.

”Am acordat 364 de audienţe atât în sediul Primăriei cât şi în cadrul unor întâlniri cu cetăţenii. Am oficiat 103 căsătorii”, a precizat Anna Horvath în raportul de activitate.

 

Un raport în care nu a spus nimic

Actualul viceprimar Olah Emese (UDMR) are un raport de activitate de o pagină în care nu a spus nimic. În afara faptului că a iniţiat 19 proiecte de hotărâre împreună cu primarul şi cu consilierii locali, Olah Emese a precizat doar că face parte din comisii, comitete şi comisii.

Racz Levente Zsolt (UDMR) are un raport de activitate format din patru paragrafe, în care a scris că a fost prezent la şedinţe, la comitete şi comisii, că a iniţiat 16 proiecte de hotărâre împreună cu primarul şi cu consilierii locali. ”Am fost prezent la toate şedinţele convocate de directorul Liceului Teoretic Bathory Istvan şi de directorul Grădiniţei Lizuca. Am făcut parte din comisia de evaluare a concursului pentru ocuparea posturilor de conducere ale celor două unităţi de învăţământ”, a scris consilierul local în raport.

Poate suntem noi prea cârcotaşi şi consilierii locali nu au avut timp să îşi posteze rapoartele pe internet. Mai sperăm că până la sfârşitul anului îi vor informa pe cetăţeni ce au făcut pentru ei anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.