
Consilierul local Ovidiu Valeriu Florian pare să aibă o abilitate aproape nativă de a naviga cu o agilitate remarcabilă printre meandrele legislației, asemenea unui alpinist experimentat care se ferește cu grație de capcanele unor trasee dificile. După ce, într-un articol anterior, am demonstrat cu argumente clare cum domnul consilier a descoperit, într-o manieră perfect legală, o metodă ingenioasă de a evita plata TVA-ului pe veniturile sale obținute din chirii, vom explora acum, cum profită de anumite lacune din sistemul fiscal, beneficiind astfel de taxe mult mai mici decât majoritatea celor care se supun aceleași reglementări. Asemenea unei gazele, care se mișcă rapid și invizibil prin spațiu, veșnicul consilier reușește să își facă loc printr-un vid legislativ, lăsându-ne să ne întrebăm, în mod legitim, cum reuşeşte să evite obstacolele legale spre deosebire de cei mai de bună-credinţa.
Legea ar putea fi mai agilă ca Ovidiu Florian şi l-ar putea prinde din urmă
După o conversație telefonică destul de aprinsă cu Ovidiu Florian, am reușit, în cele din urmă, să aflăm câte apartamente deține de fapt acesta. După câteva ezitări și confuzii între numere și apartamente, consilierul ne-a clarificat că, pe lângă apratamentele tecute în declaraţia de avere, mai are, de fapt, „fix 6”. Deci, în total, deţine 9 apartamente. Totuşi, cele şase apartamente pe care le-am smuls cu greu de la domnul Florian, nu sunt ale lui, ci ale firmei Fov Consulting SRL, – astfel că nu e obligat să le treacă în declaraţie de avare – firmă pe care o administrează și în care deține 100% din acțiuni.
Ca orice „om de afaceri” clujean, Florian nu se ferește de închirierea locuințelor. De fapt, fiind vorba de apartamentele firmei (neplătitoare de TVA) și nu de ale unei persoane fizice, taxele sunt mult mai favorabile. Astfel, Fov Consulting, care deține cele 6 apartamente, plătește impozit pe venit într-o marjă cuprinsă între 1% și 3%. Conform modificărilor recente aduse de Legea 296/2023, din acest an cotele de impozitare vor fi structurate astfel: 1% pentru microîntreprinderile care nu depășesc 60.000 de euro în venituri și 3% pentru cele care înregistrează venituri între 60.000 și 500.000 de euro. Deși Fov Consulting nu a raportat încă datele financiare pentru 2023, deci nu ştim cu exactitate în ce cotă de impozitare se încadrează, este evident că firma beneficiază de un regim de impozitare mult mai avantajos decât cel al unei persoane fizice, care trebuie să plătească TVA-ul aplicat veniturilor din chirii.
În mod evident, schma descoperită de Ovidiu Florian este o inginerie fiscală, la limita legii, pentru a evita plata TVA-ului.
Pe scurt, alesul local Ovidu Florian închiriează la greu, e scutit de plata TVA-ului şi nici nu declară venituri din chirii în declaraţia de avere. Insă, e foarte probabil ca legea să-l prindă din urmă. Legisaţia în vigoare, care reglementează obligaţiile fiscale pentru veniturile obţinute din chirii, stipulează că de la 5 apartamente în sus se aplică, în mod obligatoriu, plata TVA-ului.
Astfel că, la un control amănunţit, un inspector ANAF dedicat şi mai zelos, ar putea descoperi jongleriile fiscale ale lui Florian. Având în vedere că vorbim de 9 apartamente, dintre care 6 sunt date în comodat pe firma în care consilerul Florian deţine 100% din acţiuni, acesta poate fi considerat o persoană fizică ce desfăsoară activităţi economice, profitând de lacunele legii. Aşadar, aşa cum afirmam în rândurile de mai sus, după 5 apartamente, Ovidiu Valeriu Florian ar trebui să plătească TVA, care se poate aplica şi retroactiv în baza veniturilor încasate.
Aşa cum jonglează cu taxele, jonglează şi cu firmele
O altă jonglerie netransparentă a consilierului Local Oviiu Florian este traseul firmei Eveline Global Tour SRL, care are ca obiect de activitate „fabricarea altor produse din plastic” a fost înfiinţată în anul 2022 şi a avut o viaţă scurtă, de doar doi ani, până în 2024. Firma, a fost deschisă de Florian Oana Iulia, soţia de la acea vreme a consilierului. Culmea e că în declaraţie de avere a lui Florian din anul 2022, nu apare firma fostei neveste. Însă, Florian are o explicaţie. Contactat telefonic, domnul consilier ne-a zis că nu era obligat să declare firma deoarece a făcut separaţie de bunuri între soţi. Ceea ce înseamnă, conform prevederilor în art 360 din Codul Civil că „fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv pe bunurile dobândinte înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte după această dată”. Deci, Florian nu era obligat să treacă firma fostei soţii în declaraţia de avere.
Însă, traseul firmei devine din ce în ce mai sinuos şi interesant. În ciuda separaţiei de bunuri pe care consilierul local a invocat-o acesta a preluat firma (100% din acţiuni), odată ce fosta nevastă a intrat în baroul Cluj. Ulterior, Ovidiu Valeriu Florian a radiat firma în data de 10.04.2024, adică cu doar două luni înainte de depunere a primei declaraţii de avere din acest an (de dinainte de renumire în funcţie), pe care a completat-o la data de 05.06.2024. Ca atare, Florin nu a mai fost nevoit să îşi treacă firma proaspăt radiată în declaraţie. Astfel, traseul firmei devine fantomatic, iar venutrile obţinute devin invizibile.
Pare că longevivul consiler local este într-un slalom continuu şi abil printre legi, taxe, apartamente şi declaraţii de avere. Un slalom ce devine un adevărat labirint de strategii legale și fiscale, din care consilierul local Ovidiu Florian pare că găseşte mereu calea de ieşire, ca un adevărat maestru, dar fără pic de transparenţă