Ioan Petran este consilier judeţean din partea USL şi este preşedintele Comisiei de Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Investiţii din cadrul administraţiei judeţene. El este şi administrator şi acţionar al firmei de construcţii Ada Construct. Aceasta firmă a fost angajată de compania CBC Development pentru a derula o lucrare în cadrul parcului industrial Tetarom, afacerea Consiliului Judeţean Cluj. Când CBC Development a avut probleme financiare, firma lui Petran a derulat procedurile de executare împotriva celor de la CBC.

Pentru investiţia CBC Development  din Tetarom, compania, condusă de oamenii de afaceri din fieful liberalilor, a contractat un împrumut de la BCR. În acelaşi timp, soţia lui Petran, Simona, este angajată ca economist evaluator în cadrul acestei bănci. Anul trecut, reprezentanţii Băncii Comerciale Române i-au făcut o plângere penală soţiei lui Petran, însă procurorii clujeni au emis o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. În aceeaşi perioadă de timp, firma lui Ioan Petran, SC Ada Construct, a dat în judecată societatea CBC Development Design pentru a îşi recupera o datorie de circa 300.000 de lei.

Pe de altă parte, Ioan Petran spune că la loc sunt o serie de neînţelegeri provocate de asociatul lui, Mihai Greabu, din cadrul firmei Ada Construct, “Nu este vorba de nici o insolvenţă. A fost o neînţelegere pentru că fostul meu asociat, care între timp a şi fost condamnat şi cu care mă judec, a deschis procedura împotriva acelei firme. Dar eu practic nu ştiu nimic. Oricum, firma Ada Construct este aproape în dizolvare şi, normal, nu mai am nici o problemă!”, spune Petran. Între Greabu şi Petran există un proces, dar care la sfârşitul anului trecut a fost suspendat. Referitor la plângerea penală făcută de BCR împotriva soţiei lui Petran, consilierul judeţean spune că şi aici există o neînţelegere. “În privinţa soţiei este o neînţelegere. Ea este şef în cadrul băncii şi răspunde pe mai multe judeţe şi a fost o altă chestie, dar practic, nu este învinuită de nimic”, explică Petran. Soţia consilierului USL este nepoata lui Stoian Rusu, fost şef la unitatea Doi şi un Sfert din Cluj. Rusu este tatăl altui consilier judeţean clujean, Rareş Stelian Rusu, care reprezintă PDL-ul în administraţia judeţeană.

 

Legăturile lui Petran

Ioan Petran a fost şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Cluj (2004-2008). Firma lui Petran, SC Ada Construct SRL, este societatea care a deţinut contractul de proiectare  la investiţia Global Plaza a societăţii SC CBC Development Design SRL în Parcul Tetarom 1”. Ioan Petran este profesor la Universitatea Tehnică Cluj Napoca (UTCN) şi coleg cu Vasile Păcurar, profesor la UTCN, dar şi acţionar la CBC Development. Această societate aparţine unui grup de oameni de afaceri ( BADIU NICOLAE IULIAN, PETRE STEFAN, NICA VALENTIN, PACURAR VASILE, PETRE MARIANA, NICA ANCA, BOZGA DORU CORNEL) care susţin PNL Cluj.

De asemenea, firma lui Petran, Ada Construct, a fost plătită şi de SC COPA ELECTRONIC SRL, firmă patronată de soţii Corina şi Sabin Păcurar. Conform unei hotărâri a Direcţiei de urbanism din cadrul primăriei clujene, SC Ada Construct a întocmit documentaţia necesară pentru ca cei de la Copa Electronic să poată construi o “hală producţie componente electronice S+P+E” pe terenul de 6300 mp din Parcul Industrial TETAROM. De asemenea, firma care l-a angajat pe consilierul judeţean Ioan Petran, SC Copa Electronic, face parte din componenţa Comitetului Judeţean de Planificare din cadrul Proiectului “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Cluj pentru perioada 2014-2020”. De asemenea, Ioan Petran apare într-o monitorizare făcută în 2008 de Asociaţia Alianţa pentru o Românie Curată ca fiind incompatibil deoarece în acea perioadă Petran, avea două firme de construcţii şi proiectare în timp ce ocupa şi funcţia de şef al Inspecţiei Teritoriale în Construcţii Cluj.

 

Liberali constructori

Firma CBC Development este deţinută de BADIU NICOLAE IULIAN, PETRE STEFAN, NICA VALENTIN, PACURAR VASILE, PETRE MARIANA, NICA ANCA, BOZGA DORU CORNEL. Despre afacerile lui Badiu, Gazeta de Cluj a scris mai multe articole conform cărora afacerile lui “au făcut zile negre mai multor clujeni care au cumpărat locuinţe în ansamblul imobiliar Europort, Gazeta de Cluj a prezentat situaţia în numerele anterioare. Ioan Petran, fostul şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii, (ITC) Nord Vest, o instituţie care are o putere extraordinară când vine vorba de afaceri imobiliare, şi-a dat demisia în toamna lui 2008, dată care coincide cu finalizarea complexului Europort, deţinut de o societate în care are interese Nicolae Badiu. Ar fi interesant de văzut, în situaţia în care zeci de clujeni s-au plâns că au primit locuinţe de proastă calitate de la Badiu, câte controale a făcut ITC la complexul imobiliar Europort în perioada în care Petran a fost şef şi câte sancţiuni a aplicat acest inspectorat”. Iniţial, cei de la CBC au anunţat că în construcţia edificată la Tetarom va funcţiona un hotel. Chiar dacă proiectul a fost contestat din cauză că prin excavările făcute, terenul din apropiere a fost destabilizat şi există posibilitatea ca o parte din Muzeul Etnografic al Transilvaniei să se surpe, hotelul respectiv nu a mai fost făcut din cauza lipsei banilor.

 

Petran a fost şeful comisiei de licitaţii pentru terenul Iulius Mall

În trecut, Ioan Petran a fost chemat de procurorii DNA să dea declaraţii despre celebra afacere Iulius Mall. El a oferit informaţii procurorilor alături de alţi consilieri judeţeni din Cluj Napoca şi alături de fostul preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară. În 2007, Petran a fost audiat, în calitate de martor, pentru a oferi explicaţii vizavi de modul în care Consiliul Judeţean Cluj s-a asociat cu Iulius Grup, societate care îi aparţine lui Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Mall la Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here