Consiliu nou, batalie acerba
Noul Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca se va constitui tot intr-o atmosfera de tensiune politica, dat fiind ca majoritatea atarna de UDMR. Gruparea politica din consiliu care va reuşi sa obţina majoritatea va putea sa-şi impuna membrii pentru funcţiile de viceprimari, avand astfel un cuvant greu de spus in deciziile luate in viitorul mandat.
Constituirea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca va fi definitivata cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare. Pentru aceasta vor trebui parcurşi mai mulţi paşi administrativi şi de validare, dupa care noii consilieri se vor intruni pentru a-şi alege viceprimarii şi pentru a constitui componenţele comisiilor de specialitate. Batalia politica la Cluj-Napoca se da acum pentru voturile pentru alegerea viceprimarilor, insa şi acestea se vor imparţi, probabil, in funcţie de jocurile de culise pe care partidele le vor face atat pentru Primarie, cat şi pentru Consiliul Judeţean.
De altfel, cea de-a doua instituţie pare sa fie cruciala pentru a trasa politica administraţiei locale din urmatorii ani, dat fiind ca interesele partidelor mici, dar cu puterea de-a rasturna voturile pentru secunzii şefilor administraţiei clujene, se fac simţite in special aici. Aceasta deoarece maghiarii au şefi in cadrul deconcentratelor, cum este fostul consilier judeţean Vakar Istvan, directorul Oficiului Judeţean de Plaţi pentru Dezvoltare Rurala şi pescui Cluj, şi Horvath Arthur, şef la Direcţia Judeţeana pentru Cultura şi patrimoniu Naţional Cluj. Iar Partidul Poporului „Dan Diaconescu” (PPDD) are trei consilieri judeţeni, care pot asigura majoritatea pentru USL, chiar şi in cazul in care aceştia bat palma cu PDL-ul.
UDMR-ul e curtat din nou
In cazul in care UDMR-ul se aliaza cu USL-ul pentru a crea o majoritate in administraţia clujeana la ambele instituţii, PDL-ul nu mai are nicio şansa, nici impreuna cu PPDD, sa aleaga un viceprimar, funcţie care va reveni in acest caz, cel mai probabil, unui maghiar. Daca aceştia menţin colaborarea din ultimii ani cu PDL, chiar daca la Consiliul Judeţean mai exista o şansa pentru nominalizarea vicepreşedinţilor de o alianţa USL-PPDD, in Consiliul Local maghiarii şi democrat-liberalii vor face legea in continuare.
In fiecare din aceste doua variante, UDMR-ul are şansa de a-şi impune un viceprimar, insa USL-ul este pregatit sa joace dur pentru a deţine intregul control. Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a aratat ca USL nu este dispusa sa faca niciun fel de concesii şi ca pentru formarea unei majoritaţi la nivelul forului deliberativ de la judeţ nu are neaparat nevoie de ajutorul şi de inţelegerea UDMR. „Vrem majoritate, dar nu in orice condiţii”, a declarat Uioreanu.
Afirmaţia acestuia a fost intarita şi de declaraţia omologului sau din PSD. „Ne dorim controlul atat la Consiliul Local, cat şi la Consiliul Judeţean şi, de asemenea, ne dorim sa avem viceprimari şi vicepreşedinţi. Pentru a ne atinge ţinta pot sa va spun cert ca avem in vedere sa cream o majoritate, insa in nici un caz nu se poate pune problema unei inţelegeri cu PDL, pentru ca protocolul USL ne interzice categoric acest lucru. Avem alternative, dar mai multe nu va pot spune acum. Joi ne vom intalni cu liderii de partide şi vom lua o decizie”, a spus liderul PSD, Remus Lapuşan. Din cadrul USL, pentru postul de viceprimar, cele mai vehiculate nume sunt Steluţa Cataniciu, consilier local PNL in mandatul anterior, şi Mircea Jorj, preşedintele organizaţiei locale a PSD.
Probleme administrative
Mate Andras Levente şi Lucian Nemeş, preşedinţii filialelor clujene ale UDMR, respectiv PPDD, au declarat presei clujene ca inca nu s-a luat o decizie in ceea ce priveşte o alianţa politica la nivelul municipiului şi judeţului, dar ca aceasta va fi luata in interesul clujenilor şi al formaţiunilor politice din care fac parte. Contactat de Gazeta de Cluj, Radu Moisin, nominalizat de surse ca posibil viceprimar in cazul unei majoritaţi PDL in Consiliul Local, s-a abţinut sa comenteze aceste informaţii, iar deciziile in acest sens vor fi luate in cadrul partidului.
Procedura pentru constituirea noilor consilii spune ca acesta se face in maxim 25 de zile de la desfaşurarea alegerilor. Mai intai trebuie validaţi in funcţie primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean de catre Judecatorie, respectiv Tribunalul Cluj, apoi trebuie validate mandatele consilierilor locali şi judeţeni, convocate şedinţele de constituire prin ordin al prefectului, dupa care noii aleşi depun juramantul. La şedinţele de constituire, dupa ce aleşii vor depune juramantul, se vor alege viceprimarii şi se va stabili componenţa comisiilor de specialitate din care vor face parte consilierii locali.
„Pentru validarea noului consiliu şi a primarului este mai intai nevoie de descarcarea de gestiune a actualei administraţii. Acest lucru se face de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la nivel naţional, undeva la finalul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii urmatoare. Apoi poate fi validat mandatul primarului de catre Judecatorie şi se poate convoca şedinţa de validarea a noilor consilieri locali. Noul Consiliu işi va incepe mandatul cel mai devreme la mijlocul saptamanii urmatoare şi cel mai tarziu spre finalul saptamanii viitoare”, a declarat primarul interimar Radu Moisin.
Majoritatea PDL?
Primarul Emil Boc s-ar putea bucura de un consiliu format din colegi de partid in cazul in care maghiarii le raman alaturi celor din PDL. Emil Boc a fost ales la diferenţa de 1400 de voturi inaintea lui Marius Nicoara de catre clujeni, chiar daca toate exit-poll-urile il dadeau invingator pe cel din urma. Boc a fost prim-ministru intre 22 decembrie 2008 pana in 6 februarie 2012, iar intre 2004 şi sfarşitul lui 2008 a fost primarul municipiului Cluj-Napoca, fiind reales dupa primul mandat. Guvernele Boc au trecut peste un numar-record de moţiuni de cenzura, fostul şi noul primar al Clujului fiind inlocuit cu Razvan Mihai Ungureanu abia in pragul alegerilor locale.
In Consiliul Local Cluj-Napoca, USL a obţinut 12 mandate, PDL 10 mandate, UDMR 4, iar PPDD, un mandat. Din vechiul consiliu local, au ramas pe liste şi au fost re-aleşi de clujeni Radu Moisin, de profesie jurist, fost viceprimar şi primar interimar dupa arestarea lui Sorin Apostu, Adrian Popa, directorul Ecomax, Gheorghe Şurubaru, directorul regional CFR Cluj, Radu Raţiu, directorul Cluj Arena, Constantin Tomoş, vicepreşedintele Ligii Intreprinzatorului Roman, şi Florin Gliga. O parte din noii veniţi au experienţa in administraţie, cum este Ovidiu Turdean, fost consilier judeţean, iar ceilalţi au şansa de a-şi face un nume in acest domeniu: Ligia Mihaiu, conservator general al Muzeul de Istorie, Radu Constantea, politolog, şi Ioan Pop, pensionar.
Secundele lui Boc
In ceea ce priveşte majoritarii din USL, şi aceştia au pastrat o parte din consilierii de anul trecut, dintre care cel mai activ a fost avocata Steluţa Cataniciu, urmata de colegul sau social-democrat, profesorul universitar Ioan Vuşcan, dar şi Claudia Anastase, şi ea avocat. Noi in Consiliul Local sunt Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Ovidiu Florian, de la PNL, Ioana Borza, manager de marketing la farmec, Giacomo Dreoni, proprietarul restaurantului Trattoria Fiorentina, Gabriel Oniga, liderul filialei judeţene de tineret a PSD, soţia preşedintelui CJ Horea Uioreanu, Elena Uioreanu, Anca Mureşan, fost director in cadrul Prefecturii Cluj, Doru Stoica şi Ovidiu Chifor.
UDMR-ul pastreaza un numar infim de scaune in Consiliul Local, faţa de ultimul mandat, şi anume 4, iar singurul din fosta echipa de consilieri ramane Csoma Botond, care va fi coleg in instituţie cu Olah Emese, Gered Imre şi Horvath Anna. De la PPDD a intrat in Consiliul Local doar Mirel Ţagorean, candidatul la Primarie, economist de profesie.
Noul consiliu va fi unul vizibil intinerit, din care fac parte mai multe femei decat in mandatul trecut, şi anume şapte. Daca USL-ul şi UDMR-ul şi-ar alege viceprimari primele persoane de pe lista, am amandoua ar fi femei.
Diana Gabor
Componenţa viitorului Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca
Primar – Emil Boc
Consiliul Local
USL
01. Steluţa Cataniciu
02. Mircea Jorj
03. Ovidiu Florian
04. Ioan Vuşcan
05. Ioana Borza
06. Claudia Anastase
07. Giacomo Dreoni
08. Gabriel Oniga
09. Elena Uioreanu
10. Anca Mureşan
11. Doru Stoica
12. Ovidiu Chifor
PDL
01. Radu Moisin
02. Adrian Popa
03. Gheorghe Şurubaru
04. Constantin Tomoş
05. Ligia Mihaiu
06. Florin Gliga
07. Radu Raţiu
08. Ovidiu Turdean
09. Ioan Pop
10. Radu Constantea
UDMR
01. Olah Emese
02. Csoma Botond
03. Gered Imre
04. Horvath Anna
PPDD
01. Mirel Ţagorean
CE CAUTA DORU STOICA,PRIETEN CU PETRINA ,BENEFICIAR AL CONTRACTELOR ,CHIAR DACA PRIN INTERMEDIARI,CU PRIMARIA LUI APOSTU, PD-ist PANA IN DINTI…..PE LISTELE USL ????????????