În cadrul Consiliului Civic Local din Cluj Napoca s-a facut un studiu comparativ intre capacitatile de dezvoltare ale oraselor Cluj Napoca si Timisoara. In urma unor analize tehnico-economice, s-a stabilit ca Timisoara surclaseaza Clujul.

  • Capacitatea timisorenilor de a crea locuri de munca este mai mare – la un nivel al densitatii populatiei mai mare in judetul Cluj (o populatie mai mare raportat la o suprafata mai mica) numarul de salariati in companiile clujene este cu aproape 50.000 de persoane mai putin decat in judetul Timis, in consecinta si numarul somerilor inregistrati in judetul Cluj este aproape dublu fata de numarul celor din judetul Timis.

  • Firmele din Timis sunt mai bine organizate, mai eficiente, oamenii mai harnici – numarul de firme active in judetul Cluj este cu 15% mai mare, insa cifra de afaceri generata de acestea este cu 8,75% mai mica, iar profitul net cu aproape 35% mai mic decat cel al firmelor active din judetul Timis. In consecinta si PIB-ul pe locuitor este mai mare in judetul Timis cu 48% fata de cel din Cluj.

  • La un nivel al productivitatii mai reduse, salarul mediu net este mai mare in judetul Cluj, si datorita ramurilor economice dominante, evidentiind si o diferenta de mentalitate – in timp ce Timisul e profilat pe munca, pe industrie, Clujul pe expediente, servicii.

  • Clujul este mai dezvoltat in domeniul universitar, IT, Banci & asigurari, in timp ce Timisul in multinationale & productie, respectiv agricultura, avand o suprafata arabila de peste 3 ori mai mare.

  • Daca masuram interesul pentru judet in numarul de consulate si centre culturale, Timisul sta si la acest capitol mult mai bine, avand 14 asemenea institutii, fata de 6 in Cluj.

  • Daca ne uitam la municipiile celor doua judete, Cluj-Napoca, cu o suprafata mai mare, are un buget mai mic decat Timisoara. Timisoara exceleaza la venituri nefiscale (chirii, concesiuni) aferente veniturilor obtinute gratie proprietatilor detinute de catre Primarie, nivelul acestora ajungand la 326 mil. lei, in schimb la Cluj-Napoca aceasta suma ajunge numai la 38 mil. lei. Aceste sume sunt consecinta faptului ca municipalitatea noastra  si-a vandut foarte multe din proprietatile detinute, iar banii au fost cheltuiti si nu investiti.

  • In schimb, Clujul exceleaza la capitolul veniturilor fiscale, mai ales cele catre persoane fizice, ceea ce inseamna taxe si impozite multe – in timp ce Timisoara si-a pus proprietatile sa genereze venituri, Clujul si-a inpovarat populatia.

  • Si la capitolul fondurilor EU accesate Timisoara sta mai bine, in timp ce Clujul are 45 mil. lei accesate, Timisoara a accesat 232 mil. lei. Din pacate proiectele cu adevarat importante ale comunitatii clujene nu au fost abordate inca (ex. Zona Metropolitana)

4 COMENTARII

  1. E de inteles, pt. ca la Cluj sunt multi politruci, se vorbeste mult si se face mai putin. La Cluj se simte si alfel, mai rau, relatia om-administratie-autoritati, etc. Mafie, ce mai.

  2. Corect spus (EDILICA) motivul pentru care Clujul are mai multe servicii este pentru ca in timpul guvernarii s-au creat multe firme fantoma care faceau servicii politrucilor care acuma incet incet incep sa dispara deoarece nu mai au sustinere politica exact cum a fost Bacaul in timpul PSD.
    In marea majoritate investitiile care s-au facut la Cluj s-au facut cu bani de la bugetul de stat si nu cu fonduri europene de aceea uni par da par mai destepti decit altii dar nu sunt.Aproape acelas lucru se poate spune si de UBB care a fost in mare masura unflata cu bani de la buget si cu favoritisme si aprobari asazis academice.
    Clujul era un oras normal cu oameni corecti si muncitori insa de la Guvernarea lui Nastase grupul celor de la Cluj(Rus) si explodind in timpul lui Boc au fost unflati cu pompa de la bugetul de stat si nimeni nu mai ajunge la nasul lor asa de sus zboara nesimtirea.Si in acest moment cind cica a venit PSD-ul foarte multi oameni din Cluj sunt inca in functii in guvern si in descentralizate.Grupul de la Jibou inca conduce.
    Ma bucur mult pentru Timisoara (un oras vaduvit ca multe alte orase ale tarii in ceea ce priveste fondurile de la bugetul de stat si a atentiei pe care o au guvernantii fata de aceasta zona a tarii) pentru realizarile in plan economic si pentru modestia(a se citi inteligenta) de care a dat dovada in actiunile pe care le-a intreprins.
    Totusi trebuie remarcat faptul ca Timisoara datoreaza numarul mare de investitii zonei de granita in care se afla (mai aproape de ocident)produsele fabricate aici ajungind usor la destinatie in timp ce comunitatea locala(si aici ma refer la Primarie si Consiliu Judetean)nu a reusit prea multe realizari.Sper ca edilii celor doua orase sa invete din experientele celuilalt si de la alte orase .
    Mentionez aici faptul ca Iasul a ramas in urma datorita faptului ca Bacaul si Piatra Neamt au deturnat foarte multe fonduri care in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la Ias.
    De asemenea Craiova care a fost vaduvita de fonduri de la bugetul de stat si care a suferit din cauza apropierii de Bucuresti care atrage ca un macnet (ca o gaura neagra)toate fondurile,valorile si investitiile din zona,totusi a reusit ca prin accesarea de fonduri europene sa faca foarte multe lucruri remarcabile ca de exemplu:Modernizarea si reabilitarea centrului,Modernizarea si reabilitarea liniilor de tramvai,doua pasaje rutiere-subteran si suprateran,un Moll cultural,un parc nou modernizat,un aeroport modern si in plina dezvoltare,o centura a orasului foarte eficienta,modernizarea spitalelor,a muzeelor de istorie si de arta si sunt in curs de realizare o parcare supterana si un parc de distractii.
    Craiova insa sta destul de prost la capitolul investitii care desi exista totusi nu acopera necesarul fortei de munca din zona.
    Cred ca schimbul continuu de informatii intre marile orase si schimbul de experienta fara partipriuri si divergente total neproductve ar stimula concurenta si progresul acestor mari inimi ale natiunii fapt ce ar duce inevitabil la prosperitatea intregii tari.
    Tin sa adaug faptul deloc de neglijabil ca autostrazile sunt arterele prin care trebuie sa circule singele economiei fara autostrazi Romania arata ca un organism mort fara vlaga.

  3. Buna. Am fost ieri in Cluj. Oras curat dragut dar nu se poate compara cu Timisoara. Intre zonele centrale ale celor doua orase diferenta este enorma. Nu e vina clujenilor…puri si simplu arhitectura Timisoarei o favorizeaza net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.