Pentru ca legislația din țările Uniunii europene să devină unitară, Consiliului Europei vrea să emită o directivă prin care să schimbe ”definiția” corupției.
Propunerea ar urma să stabilească definiţii comune ale infracţiunilor de corupţie, în încercarea de a facilita cooperarea poliţiei în cazurile transfrontaliere, un pas considerat crucial în combaterea criminalităţii organizate, în condiţiile în care majoritatea marilor grupuri infracţionale sunt active în trei sau mai multe ţări. În prezent, nu toate statele membre UE incriminează toate formele de comportament corupt – îmbogăţirea ilicită este o infracţiune doar în opt ţări, o lacună care, potrivit oficialilor UE, face ca multe ţări din UE să nu se ridice la standardele definite de ONU. Pe de altă parte, pedepsele variază foarte mult de la un stat membru la altul. Pedepsele cu închisoarea pentru mită în sectorul public variază între trei luni şi 15 ani, iar deturnarea de fonduri în sectorul privat poate duce la pedepse cu închisoarea de la trei luni la 20 de ani. Dacă vorbim despre țara noastră, România este singura din UE în care există un prag valoric ca o condiţie pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale de abuz în serviciu şi atragerea răspunderii penale. Această prevedere ar urma să dispară, odată cu adoptare noii legislații.
Noua legislație va înlocui două legi ale UE
Este vorba despre o directivă din 2003, care se ocupă de corupția în sectorul privat, și Convenția UE din 1997 privind corupția care implică oficiali UE sau oficiali ai statelor membre UE. De asemenea, va modifica directiva din 2017 privind frauda și alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE. Când va fi adoptată, noua directivă va alinia măsurile de combatere a corupției în sectorul public și privat, iar acest lucru va face ca lupta împotriva corupției să fie mai eficientă, se arată în proiectul de directivă adoptat de Consiliul Europei. Nivelurile maxime ale pedepsei cu închisoarea și ale altor pedepse ar trebui să fie suficient de ridicate pentru a descuraja eventualii infractori și pentru a reflecta nocivitatea corupției, se precizează în proiectul citat, dar, în același timp, aceste niveluri trebui să fie proporționale cu gravitatea fiecărei infracțiuni de corupție și să fie coerente cu nivelurile sancțiunilor penale stabilite în dreptul Uniunii și în dreptul intern al fiecărui stat.
Următoarele fapte vor fi pedepsite ca infracțiune pe întreg teritoriul UE, conform proiectului: luare de mită în sectorul public și privat, deturnarea de fonduri, trafic de influență, obstrucționarea justiției și îmbogățirea prin infracțiuni de corupție.
Sancțiuni pentru persoane fizice și companii
Consiliul a convenit că statele membre trebuie să pună în aplicare sancțiuni penale eficiente și proporționale pentru a sancționa aceste infracțiuni. Faptele care vor deveni ilegale, conform legislației UE, vor fi sancționate cu o pedeapsă minimă cu închisoarea de cel puțin doi ani și se va putea merge până la patru ani, în funcție de infracțiune. Persoanele condamnate pentru infracțiuni de corupție vor putea suporta pedepse suplimentare, cum ar fi amenzile, descalificare la concursul pentru ocuparea unei funcții publice, retragerea autorizațiilor și excluderea de la procedurile de licitație și la obținerea de fonduri publice în cazul companiilor, a concesiunilor, licențelor etc.
Companiilor li se vor aplica sancțiuni sub formă de amenzi variind de la 3% la 5% din cifra lor de afaceri (la nivel mondial în cazul companiilor transnaționale) sau amenzi în cuatum echivalent cu 24 de milioane de euro sau cu 40 de milioane de euro, în funcție de infracțiune. De asemenea, statele membre sunt încurajate să incrimineze deturnarea de fonduri în sectorul privat.
Jurisdicția statelor asupra infracțiunilor
Statele membre au jurisdicție asupra infracțiunilor săvârșite pe teritoriul lor, în cazul în care infractorul este cetățean al lor. În plus, statele membre pot decide să-și extindă competența la actele săvârșite în afara teritoriului lor și în cazul în care infractorul are reședința obișnuită pe teritoriul lor. De asemenea, vor putea face acest lucru când infracțiunea este săvârșită împotriva unuia dintre cetățenii săi sau a rezidenților săi obișnuiți, infracțiunea este săvârșită în beneficiul unei persoane juridice stabilite pe teritoriul său sau infracțiunea este săvârșită în beneficiul unei persoane juridice cu privire la orice activitate desfășurată în întregime sau parțial pe teritoriul său.
Daaaaa, sigur! Numai asa o sa ne facem pres in fata americanilor dar mai ales a chinezilor. Isi freaca mainile deja… Numai asa Siemens, Alcatel, Aribus, etc se vor muta in America si vor plati acolo impozite iar noi din Batrana Europa o vom SUGE la chinezi, cu tot cu doamna „von der Li-Yen”