Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a anunțat miercuri, 18 decembrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă susținute la depozitul de deșeuri de la Pata Rât, finalizarea  închiderii și ecologizării rampei neconforme de gunoi care a deservit Clujul timp de peste 70 de ani.

,,Este o mare reușită pe care o obținem în cadrul celei mai mari provocări cu care ne-am confruntat și, în același timp, cel mai complex proiect derulat vreodată de Consiliul Județean Cluj. Depozitul de la Pata Rât, una dintre cele mai mari rampe de deșeuri din Europa și a doua din România, nu mai reprezintă un factor de poluare pentru mediu. Am închis, astfel, și cea de-a cincea rampă din județ, cea pe care s-a depozitat de-a lungul zecilor de ani o cantitate impresionantă de deșeuri, nu mai puțin de 2,9 milioane de m³”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Finalizarea închiderii și ecologizării rampei echivalează cu rezolvarea problemei deșeurilor de la Pata Rât, concomitent cu eliminarea totală a oricărei posibilități de poluare cu levigat. De altfel, inexistența oricărui semn de poluare a fost constatată de însăși Garda Națională de Mediu care, în urma unei inspecții la fața locului, a consemnat faptul că „nu se constată alunecări sau deversări necontrolate de levigat[…]acesta fiind captat prin noul sistem de drenare, cu descărcare în stația de osmoză”.

Odată cu recepția finală a acestei investiții, preconizată a avea loc în cursul lunii ianuarie 2020, va fi operaționalizat și sistemul de degazare al depozitului care cuprinde nu mai puțin de 77 de puțuri de degazare și aproximativ 9 km de conducte de colectare și transport al biogazului.

 Prezenți la conferința de presă, reprezentanții constructorului au subliniat importanța acestui moment, Clujul intrând, practic, în lista scurtă a județelor în care managementul deșeurilor se află pe direcția cea bună. Tot cu acest prilej, constructorii au subliniat complexitatea lucrării recent finalizate, una fără precedent, care a presupus ecologizarea unei suprafețe extrem de întinse, de peste 22 de hectare, pe care pe parcursul deceniilor au fost depozitate cantități impresionante de deșeuri de diferite naturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.