Consiliul Județean Cluj va aloca nu mai puțin de 500.000 de euro pentru finanțarea unor proiecte de investiții ale Raionului Hîncești din Republica Moldova, mai exact pentru construcția laboratorului clinic anatomo-patomorfologic al Spitalului Raional Hincesti, un spital cu probleme.

Înțelegerea de cooperare între judeţul Cluj şi Raionul Hînceşti din Republica Moldova datează încă din 2015. În 2018, Consiliul Județean Cluj a decis să finanțeze, din bugetul propriu, unele obiective de investiții ale Raionului Hîncești: 350.000 de euro pentru „Construcția Laboratorului clinic anatomo-patomorfologic al Spitalului Raional Hîncești, Raionul Hîncești, Republica Moldova” și 150.00 de euro pentru „Crearea Centrului de excelență în domeniul educației în Raionul Hîncești, Raionul Hîncești, Republica Moldova”

Potrivit Consiliului Județean, în luna august, printr-o adresă, Consiliul Raional Hîncești a solicitat “realocarea din bugetul județului Cluj pe anul 2019 a sumelor alocate în 2018 și neutilizate. Sumele alocate în anul 2018 nu au putut fi utilizate în totalitate datorită nerespectării termenelor stabilite inițial, urmare a modificării legii achizițiilor, condițiilor climatice nefavorabile”. Astfel, Consiliul Județean Cluj a alocat din bugetul propriu echivalentul a 500.000 euro în vederea finanțării Spitalului Raional Hîncești.

În ceea ce privește sprijinirea Spitalului din Hîncești, se impune a fi precizat faptul că această unitate sanitară îndeplinește rolul de spital regional, ce deservește patru raioane, cu peste 260.000 de locuitori. Din costul total al proiectului, de 935.000 euro, suma ce urmează a fi suportată de Consiliul Județean Cluj este de 350.000 euro.

Referitor la edificarea Centrului de excelență în domeniul educației, necesitatea realizării acestui obiectiv este legată de dorința oferirii unei alternative viabile elevilor și profesorilor performanți, din diferite instituții educaționale din raion, care nu reușesc să depășească anumite bariere ce le limitează dezvoltarea și punerea în valoare, la maxim, a capacităților de care dispun. Prin crearea unui astfel de centru, autoritățile locale urmăresc formarea unui nucleu educațional de elită, capabil să ofere o integrare mult mai ușoară din punct de vedere profesional și social. Bugetul total estimativ al proiectului este de 185.000 euro, din care Consiliul Județean Cluj va contribui cu suma de 150.000 de euro.

Amintim în acest context faptul că, în conformitate cu prevederile legislației actuale, autoritățile administrației publice locale din România pot aproba finanțări din bugetele proprii pentru anumite categorii de investiții derulate pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei, în baza acordurilor încheiate în acest sens. 

Gazeta de Cluj l-a contactat pe președintele Consiliului Județean Cluj pentru mai multe detalii.

“Acest acord între Cluj și Hincești are loc de mulți ani. E o frăție prin care ne permitem să îi ajutăm la investiții. Se continuă de mulți ani și îi ajutăm periodic cu anumite sume iar acum ne aflăm spre final. Nu știu ce probeme are acel spital, nu eu le verific, e un proiect tehnic prin care noi ne dorim să ajutăm cetățenii, pentru ei facem acest lucru”, a declarat Alin Tișe.

Spitalul pe care CJ Cluj îl finanțează este unul cu probleme

La Spitalul Raional Hâncești au existat mai multe conflicte de-alungul timpului. În anul 2018 o angajată a bucătăriei Spitalului Raional Hâncești spunea că a fost insultată și obligată să depună cerere de eliberare din funcție. Asta pentru că s-ar fi plâns de mai multe ori că produsele din care trebuie să gătească mâncarea pentru bolnavi sunt alterate. Medicul-șef al spitalului, Petru Ciubotaru, a respins acuzațiile femeii.

Romana Cârcei spune că a lucrat opt ani la Spitalul Raional Hâncești. După ce s-ar fi plâns de mai multe ori că din depozit i se dau produse alterate, șeful instituției medicale ar fi chemat-o în biroul său, unde ar fi insultat-o, iar apoi ar fi obligat-o să scrie cerere de demisie.

Femeia mai spune că nu doar cartofii erau stricați. De asemenea, potrivit ei, angajații de la bucătărie ar fi fost nevoiți să cumpere detergenți, dar și alte lucruri necesare, pentru că nu le-ar fi primit de la spital.

Pe de altă parte, medicul-șef al spitalului, Petru Ciubotaru, a declarat pentru o televiziune națională că tot ce spune Romana Cârcei sunt aberații. Totodată, Petru Ciubotaru a negat și că angajații bucătăriei ar fi nevoiți să cumpere detergenți, dezinfectanți și alte preparate necesare în activitatea cotidiană. Medicul-șef al Spitalului Raional Hâncești a mai spus că nu a insultat-o pe femeie, ci doar ”i-a făcut observație” că vestimentația de serviciu îi este murdară și i-a dat indicații să și-o schimbe.

Tot în anul 2018 Medicul ginecolog de la spitatul raional Hâncești, Ion Secher, a fost acuzat de personalul medical de la spital că hărțuiește sexual alți angajați ai spitalului, doctorițe, asistente medicale. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui profil pe Facebook.

Colectivul spitalului raional Hâncești s-a adresat cu o plângere în adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu privire la faptul că acest „doctor” hărțuiește sexual asistentele medicale și alți doctori de sex feminin.

Femeile care au semnat plângerea afirmă că medicul își permite un comportament neadecvat în raport cu ele și pentru orice serviciu cere satisfacție sexuală. Acestea spun că sunt nedumerite și își exprimă regretul pentru ceea ce se întâmplă în cadrul spitalului. „Toți care au mame, fiice, surori ar trebui să-și pună întrebarea „Dar dacă una din aceste persoane apropiate o să nimerească la consultație la acest medic și am afla ulterior că au fost hărțuite?”” se spune în document.

Victimele spun că deși acest lucru e greu de crezut, de fapt este o realitate. În plângerea colectivă se cere demisia publică a medicului afirmând că o altă alternativă nu există. „Nu trebuie să tolerăm acest gen de violență cu tentă sexuală sau am ajuns la un așa nivel de degradare socială?” se mai spune în document.

În adresare se spune că ginecologul acuzat de hărțuire sexuală este cumătrul șefului spitalului, Petru Ciubotaru, acesta este rugat să nu protejeze oamenii bolnavi care hărțuiesc sexual personalul din spital. Șeful spitalului este un factor de decizie care poate să îl demită pe Secher.

În scrisoarea către minister se mai scrie că „Ion Secher nu o duce rău nici la capitolul financiar. Acesta deține trei automobile scumpe, sperăm cu toată inima ca acestea să nu fie obținuți din proxenetism.” Autorii plângerii spun că nu trebuie nimeni să rămână indiferent, iar fenomenul violenței sexuale în spitale și alte locuri publice trebuie oprit.

În urmă cu șase ani, inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor au efectuat un control de stat inopinat la I.M.S.P. Spitalul Raional Hîncești privind asigurarea metrologică a prestării serviciilor medicale şi a utilizării mijloacelor de măsurare conform cerinţelor prescrise. In cadrul controalelor de stat efectuate, inspectorii APC au constatat următoarele: din 112 unităţi de mijloace de măsurare supuse obligatoriu supravegherii metrologice de stat, doar 6 unități corespund cerințelor metrologice prescrise, fiind conforme pentru utilizare; 98 unități de mijloace de măsurare aveau buletinele metrologice de verificare expirate; 5 analizatoare biomedicale pentru investigări de laborator nu sunt legalizate metrologic, adică nu dispun de certificate de aprobare de model şi nu sunt incluse în Registrul de Stat al mijloacelor de măsurare; neasigurarea metrologică a monitorizării temperaturii mediului recomandat de Ghidul Naţional Perinatologic pentru sălile de naştere şi cele pentru nou-născuţi; în toate secţiile acestei instituţii , inclusiv în laboratorul clinic diagnostic nu este asigurat metrologic procesul de păstrare a medicamentelor şi reactivelor.

Pe lângă încălcările ce țin de asigurarea metrologică, inspectorii Agenției au depistat 17 loturi de medicamente și reagenți cu termenul de valabiliate expirat. Astfel inspectorii au găsit: 1lot de amoxacilină expirată a fost găsit la Centrul Perinatologic al spitalului, 6 loturi de medicamente și 3 loturi de reagenți au fost depistate în laboratorul clinic diagnostic al spitalului. Regenții expirați în octombrie 2008 și respectiv mai 2012 erau utilizați pentru diagnosticarea sifilisului în laboratorul clinic-diagnostic, precum și un set de material de referintă pentru determinarea conținutului de proteine în urină, expirat în ianuarie 2013. De asemenea au mai depistat 9 loturi de medicamente expirate și un lot de termometre medicale în lipsa buletinelor de verificare motrologică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.