Cu toții știm că munca la stat vine la pachet cu numeroase beneficii, pe lângă zilele libere și sporurile pe care funcționarii publici le primesc. În materialele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat cu lux de amănunt instituțiile din „orașul de cinci stele” care folosesc bani de la bugetul de stat pentru plata chiriilor, potrivit modificărilor aduse de Legea 288/2018. De data aceasta, ziarul nostru a vrut să afle câți bani acordă instituțiile din Cluj-Napoca  pentru deplasările funcționarilor publici în țară și străinătate. 

Prin hotărârea nr. 714 din 2018, intrată în vigoare la începutul anului 2019, persoanele din instituțiile publice, care sunt delegate în interes de serviciu într-o localitate situată la o distanță între 5 și 50 de km față de locul unde își are locul de muncă, are dreptul la o indemnizație de delegare de 20 de lei pe zi. 

Pentru distanța care depășește 50 de km, funcționarul public primește, pe lângă cei 20 de lei, și o alocație de cazare în valoare de 230 de lei pe zi

Un lucru pe care aș vrea să-l scot în evidență este faptul că indemnizația de delegare și alocația de cazare pe care funcționarii publici o primesc nu trebuie justificată prin bonuri sau facturi. 

Cam același lucru se întâmplă și în cazul parlamentarilor, care primesc o sumă forfetară, din care doar 50% din totalul sumei cheltuite trebuie justificate în baza unor declarații pe proprie răspundere. Revenind, pe lângă indemnizația primită și alocația de cazare, funcționarilor publici le sunt decontate cheltuielile de transport cu avionul, pe orice distanță, la clasa economică și cu aprobarea conducătorului instituției publice. 

De asemenea, funcționarilor publici le este decontat și călătoria cu trenul, cu nave, mijloace de transport în comun și ale instituțiilor publice, dar și cu autoturismul aflat în proprietatea sau folosința angajatului. Totodată, în cazul deplasării cu autovehicului propriu, decontarea se face cu valoarea a 7,5 litri de combustibil la 100 km parcurși.

Nu se decontează următoarele cheltuieli:

a) taxele percepute suplimentar pentru bagajele personale;

b) cheltuielile de transport ale persoanei care are asigurat, de către autoritatea sau instituția publică, transportul gratuit în interesul serviciului;

c) cheltuielile de transport pentru înapoiere, în cazul în care persoana, după terminarea delegării sau detașării, a rămas să-și efectueze concediul de odihnă sau pentru alte motive personale;

d) cheltuielile de transport pentru înapoiere, în cazul în care persoana detașată sau delegată întrerupe perioada pentru care a fost detașată sau delegată, pentru motive personale.

Funcționarii publici de la Consiliul Județean Cluj și călătoriile lor pe banii publici 

În urma introducerii pe care am făcut-o privind drepturile personalului din instituțiile publice în vederea decontării cheltuielilor realizate pe perioada delegării și detașării, dar și pentru deplasările în interes de serviciu, o să vă prezint situația de la Consiliul Județean (CJ) Cluj. 

Gazeta de Cluj a cerut mai multe informații de la instituția condusă de liberalul Alin Tișe privind sumele de bani cheltuite pentru deplasările funcționarilor publici și numele celor care au beneficiat de aceste decontări.

Astfel, potrivit răspunsului primit, Consiliul Județean Cluj a cheltuit în 2022, pentru deplasările în țară și străinătate a funcționarilor publici, suma de 11.362,36 de lei după cum urmează: 

NumeSumaLocația 
Anca Paul1.882,27 leiUngaria
Coman Diana2.667 leiBucurești
Deac Stela242,10 leiAlba Iulia
Iuga Alin250 leiSibiu
Marginean Viorel40 leiBucurești
Oltean Mircea630 leiBucurești
Perșinariu Pintican Ionela1.081 leiBucurești
Pintea Corina828,77 leiBucurești
Rațiu Mariana2.667 leiBucurești
Salanță Claudiu1.074,22 leiSibiu 

Pe lângă sumele de bani pe care Consiliul Județean (CJ) Cluj le-a cheltuit anul trecut privind deplasările funcționarilor publici, ziarul nostru a vrut să știe care dintre consilierii județeni au fost tot timpul prezenți la ședințe și care dintre ei au absentat cel mai mult. Aceste solicitări le-am făcut și Primăriei din Cluj-Napoca, dar până la închiderea ediției nu am primit un răspuns. 

Consilierii județeni care au fost prezenți la toate ședințele din 2022

Potrivit răspunsului primit din partea instituției conduse de Alin Tișe, anul trecut au fost organizate 20 de ședințe ale Consiliului Județean Cluj, dintre care 12 ședințe ordinare, 1 ședină extraordinară și 7 ședințe extraordinare de îndată. Consilierii județeni care au participat la toate ședințele organizate anul trecut au fost: 

Nume Partid politic 
Arion Hadrian VirgilPNL 
Bălaj Gheorghe-MariusPNL
Ciuta Cristian IliePNL
Cordiș LucianPNL
Cosma Ovidiu – CălinPMP
Dehenes Adela CorinaUSR
Drăghici DumitruPNL
Florea IonuțUSR
Forna MariaPNL
Hodorogea Anca CristinaPNL
Iancu GheorghePNL
Iepure Mihai FlorinUSR 
Lőrinczi Zoltán-LászlóUDMR
Marc MarinelaPNL
Mînzat MariusPNL ( vicepreședintele CJ Cluj)
Pintea Sorin VasilePMP
Reș EvaUDMR
Vákár István ValentinUDMR 

Trecând și la coada clasamentului, consilierii județeni care au participat la cele mai puține ședințe organizate în anul 2022 au fost Felezeu Călin Valentin (PNL), Cuibus Valentin- Claudiu (PSD) și Chirteș Horea Dorin (PSD). Nu reprezintă o noutate faptul că unii funcționari publici au ajuns să lucreze la stat datorită unor vorbe bune puse de cineva. E de regretat faptul că a lucra la stat înseamnă, uneori, doar de a încasa bani frumoși fără a face nimic care să aducă un beneficiu comunității românești. 

Un lucru de care trebuie să ținem cont este faptul că funcționarii publici care au locul de muncă permanent în altă localitate decât cea în care își are domiciliul nu beneficiază, cât timp este trimis în delegare sau în detașare în localitatea de domiciliu, de alocație de delegare, indemnizație de detașare și cazare gratuită. Acestora li se decontează doar cheltuielile de transport. De asemenea, cei care sunt delegați au dreptul să primească un avans, stabilit în raport cu numărul zilelor de deplasare, dar nu mai mult decât totalul cheltuielilor de delegare sau de detașare aferente unei perioade de 30 de zile calendaristice. 

În România, peste 1,2 milioane de români lucrează în instituții publice, iar în privat numărul acestora este de 4 milioane. O parte dintre cei care lucrează la stat beneficiază de bani în plus pentru plata lunară la chirie, dar și pentru creditul ipotecar pentru locuință. Pe lângă acestea, unii norocoși care lucrează la stat primesc și anumite sporuri, unele dintre ele fiind chiar absurde: spor pentru complexitatea muncii, spor pentru munca cu fonduri europene, spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică și indemnizații lunare în valută pentru soțul/soția neîncadrat/neîncadrată, pe timpul cât acesta/aceasta se află în întreținere permanentă în străinătate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.