Cheile Turzii, una dintre cele mai cunoscute rezervaţii naturale din judeţ, recunoscută încă din 1938 ca rezervaţie naturală de importanţă naţională, a fost subiect de dezbatere la Ședința ordinară a Consiliului Judeţean Cluj din 27 august 2012. Consilierul UDMR Andrei Nemeti a amintit că nu s-a făcut nimic pentru valorificarea potenţialului turistic al zonei, care devine astfel neatractivă şi nerentabilă. Plenul CJC pare să fi uitat cu totul că există e echipă, numită prin Hotărârea CJC, care se ocupă de un proiect pe fonduri europene ce vizează Cheile Turzii şi numeşte încă o comisie pentru evaluarea problemelor din zonă.
Există încă din 2005 un raport al Colectivului de Geografie din cadrul Academiei Române, filiala Cluj, care se adresează direct Consiliului Judeţean şi care se numeşte “Planul de dezvoltare a judeţului Cluj. Studiu sectorial – Turismul. “ În acest raport Chelule Turzii apar printre obiectivele de interes turistic ale Judeţului Cluj, descrise ca fiind “forme de relief cunoscute prin pitorescul şi spectaculozitatea lor. Ele atrag turiştii printr-un cumul de însuşiri precum: abrupturile, peşterile, crestele, cascadele, meandrele etc. “. O formă specifică de turism, condiţionată strict de prezenţa reliefului montan şi a abrupturilor este alpinismul. Făcând parte din grupa turismului recreativ şi fiind practicat de un număr relativ restrâns de turişti iniţiaţi, alpinismul valorifică abrupturile versanţilor şi crestelor muntoase din zonele de chei, unde, prin amenajări adecvate această activitate poate fi amplificată. În Cheile Turzii există numeroase trasee cu un grad mai redus sau mai avansat de dificultate, recomandate celor care fac alpinism.
De asemenea, s-au identificat în zona Cheilor Turzii douăzeci şi două de peşteri, niciuna amenajată pentru un acces turistic modern. Aspectul este cu atât mai de neînţeles cu cât s-a dovedit că investiţiile în amenajarea peşterilor se amortizează repede, iar costurile cu întreţinerea lor în stare de funcţionare sunt minime .
Un alt factor care sprijină argumentativ orice acţiune de amenajare a peşterilor este cel legat de protecţia lor. Se cunoaşte faptul că prin amenajare şi exploatare turistică organizată şi controlată protecţia şi conservarea patrimoniului subteran se realizează de la sine în perimetre strict delimitate, cu eforturi financiare dintre cele mai reduse. În caz contrar ele cad frecvent pradă turismului neorganizat, ce afectează îndeosebi speleotemele şi vestigiile paleontologice sau arheologice.
Un proiect pe fonduri europene
În Ședința ordinară a Consiliului Judeţean Cluj (CJC) din 27 august 2013,consilierul Nemeti Andrei, membru UDMR, a adus în discuţie investiţiile prevăzute pentru amenajarea Cheilor Turzii. Conform Hotărârii 88 din 27 martie 2013, bugetul local pe 2013, la secţiunea dezvoltare, prevede 1.191,50 de lei pentru Proiectul “Managementul conservativ şi participativ în siturile Natura 2000 Cheile Turzii şi Cheile Turenilor”, Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul apare, de asemenea, la secţiunea de Proiect în implementare al CJC. Prin Dispoziţia Nr. 345
din 26 septembrie 2012, s-a numit chiar şi o echipă care se ocupă de implementarea proiectului „Managementul conservativ şi participativ în Siturile NATURA 2000 Cheile Turzii şi Cheile Turenilor”. În plus, prin Dispoziţia Nr. 404 din 19 noiembrie 2012, CJC dispune “alocarea unor spaţii în suprafaţă totală de 48 mp, din încăperile nr. 004, 102, 202, 207, 305, 408, 509, 511, ale imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor nr. 106, (sediul Consiliului Judeţean Cluj), pentru desfăşurarea activităţii echipei de implementare a proiectului „Managementul conservativ şi participativ în Siturile NATURA 2000 Cheile Turzii şi Cheile Turenilor”. Serviciile de informare şi comunicare pentru buna funcţionare activităţii comisiei care se ocupă de implementarea proiectului care priveşte cele două situri sunt asigurate prin contractul de achiziţie publică având ca obiect “Achiziţionare servicii de consultanţă, în vederea organizării şi derulării procedurilor de achiziţii pentru contractele având ca obiect: furnizarea de produse sau prestarea de servicii, în cadrul Proiectului “Managementul conservativ şi participativ în siturile Natura 2000 Cheile Turzii şi Cheile Turenilor”.
CJC numeşte comisii peste comisii
Se pare deci că există o echipă, care are un buget, spaţiu şi dotări materiale care are misiunea de a se ocupa de acest proiect. Nicăieri nu am găsit însă un raport privind activitatea desfăşurată de aceasta, după cum nici la faţa locului nu există vreo dovadă că cineva din CJC ar fi interesat de vreo o investiţie în zonă. Nemeti, pe bună dreptate, acuză că nu s-a schimbat nimic, de la drumul impracticabil, la serviciile de cazare sau amenajările de acces în chei. Dăm noi o mână de ajutor şi amintim că drumul Turda-Cheile Turzii, care asigură accesul în Chei, se află într-o stare precară. Infrastructura de cazare, o componentă esenţială a amenajării turistice, este inexistentă, deşi e logic că aceasta constituie factorul decisiv în atragerea fluxurilor turistice, în menţinerea acestora la destinaţie pe o perioadă determinată şi în consumul produsului turistic la destinaţie. Astfel, Cabana de la Cheile Turzii este total neglijată. Lipsa amenajărilor specifice, a căilor de acces blochează potenţialul, turistic al zonei, care devine astfel neatractivă şi nerentabilă. Peştera Cetăţeaua Mare din Cheile Turzii trebuie amenajată pentru un acces larg în condiţii de siguranţă a vizitării lor – poteci de acces, balustrade, podeţe, platforme de regrupare.
Rămâne de neînţeles însă de ce Nemeti cere înfiinţarea unei comisii care să inventarieze nevoile turistice ale zonei şi de ce forul consiliului CJC, într-o fază de amnezie totală, aprobă acesta. Nimeni nu pare să îşi amintească de existenţa unui proiect şi a unei echipe care ar fi trebuit să se ocupe de acesta.
Crina Crainic