Soţia primarului din Jucu- Dorel Pojar, a obţinut dreptate în instanţă, dat fiind faptul că fostul director al RAADPP Cluj, Mircea Avram a concediat-o dintr-o ambiţie proprie. Adina Pojar nu a fost singura vizată de ”schimbările portocalii” din fosta Regie. Cealaltă persoană eliminată a fost directoarea economică a instituţiei Saveta Mîndru, care potrivit unor surse ar fi refuzat să semneze contractele de deszăpezire cu o firmă de ”casă”.

După alegerile locale din 2012, portocaliul(ex-PDL) Mircea Avram s-a reîntors pe funcţia de director general al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat Cluj. Însă, aparent pe acesta l-au deranjat două femei: Saveta Mîndru şi Adina Pojar.

Pe cea din urmă a vrut să o elimine dat fiind faptul că aceasta era simpatizantă PSD, iar soţul ei care lucra şi el în infrastructură, Dorel Pojar era membru social democrat cu acte în regulă.

Însă Saveta Mîndru a fost executată pe nedrept, potrivit unor surse, pentru că a refuzat să semneze câteva documente cu privire la contractele babane de deszăpezire din judeţ.

Cele două angajate au reuşit să conteste deciziile de concediere, în instanţă, şi au  obţinut soluţii favorabile, obligând Consiliul Judeţean Cluj,  sa le plateasca salariile restante.

 

Adina Pojar: Nici în ziua de azi nu ştiu de ce m-a concediat

adin-pojarAdina şi Dorel Pojar au fost simpatizaţi oficiali ai social democraţilor. Recent, Dorel a câştigat candidând din partea PSD Cluj, funcţia de primar  în Jucu. De asemenea acesta şi-a păstrat postul din executivul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri.

Adina a fost  concediată direct de Mircea Avram în 2014. Imediat după, aceasta a dat în judecată RAADPP-ul şi implicit Consiliul Judeţean Cluj, câştigând la ambele instanţe: atât la Tribunal, cât şi la Curte.

Între timp, Consiliul Judeţean s-a conformat deciziilor magistraţilor şi i-au achitat femeii, în două tranşe, sumele ce i se cuveneau în cazul în care mai lucra la RAADPP. Repunerea în funcţie a acesteia, nu a fost posibilă, dat fiind faptul că la începutul anului 2016 regia a fost desfiinţată prin decizia Consiliului Judeţean.

„În cazul meu. singurul vinovat de concediere a fost domnul director general de atunci: Mircea Avram. Doar dânsul ştie de ce m-a vrut dată afară şi ce interese a avut. Consiliul Judeţean mi-a plătit în două tranşe banii datoraţi, mai exact salariile restante. Desigur că am contestat decizia de concediere, pe care, repet, domnul Mircea Avram o luase, deoarece era una nedreaptă.

În cazul doamnei  director economic de atunci, Mîndru Saveta, care şi ea a fost concediată pe nedrept şi a câştigat în instanţă, auzisem că au existat ceva nereguli in legatura cu  semnarea unor contracte de deszăpezire din acea perioadă, şi de aceea ar fi eliminat-o.  Dar la mine, nici în ziua de azi nu ştiu clar, de ce m-a concediat acel om ”, declară Adina Pojar.

 

 

Context de blat

În iarna respectivă, compania soţilor Daniela Denisa şi Nicolae Petri, Diferit SRL câştigase unul dintre cele mai babane contracte de deszăpezire din România.

Licitaţiile CNADNR pentru întreţinerea drumurilor pe perioada iernii 2014-2015 au fost atribuite societăţii Diferit. Societatea şi-a adjudecat două licitaţii după ce oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România(CNADNR) au ”eliminat concurenta.” O firmă  pentru întreţinerea drumurilor din Cluj şi alte două firme  din judeţul Alba au fost ”descalificate” lăsându-i pe cei de la Diferit să fie singurii care au venit cu oferte. Şi au câştigat.

 

Contractul pentru deszăpezirea drumurilor în judeţul Cluj avea o valoare de 9,7 milioane de lei fără TVA, iar cel din Alba de 6,6 milioane de lei fără TVA. Astfel, ambele contracte au adus societăţii Diferit 20,2 milioane de lei, incluzând taxa pe valoare adăugată. Societatea Diferit este  deţinută de soţii Petri: Nicolae şi Daniela Denisa. Societatea a avut  cu un an înainte, o cifră de afaceri de 130 de milioane de lei şi 6 milioane profit. Majoritatea contractelor acestora erau cu statul, fiind una dintre societăţile ”favorite” ale primăriei lui Emil Boc.

 

Executată  pentru că n-a vrut să semneze la comandă

Fosta directoare economică a RAADPP susţine că motivul pentru care au concediat-o  a constat în refuzul acesteia de a semna contractele de deszăpezire cu firma DIFERIT SRL.

„În prezent mă judecă pe decizia luată de Avram. Până acum am câştigat procesul prin care am contestat hotărârea luată de Consiliul de Administraţie al RAADPP, iar acum mai există procesul cu contestarea deciziei. De asemenea m-au dat în judecată pentru calomnie la un moment dat pentru că a apărut un articol într-un ziar local şi ei au susţinut că am divulgat informaţii private şi defăimare, însă am câştigat şi acest proces. Au vrut să mă execute pentru nişte contracte de deszăpezire. Eu nu am vrut să le semneze pentru că era vorba de sume mari şi atunci au invocat Ordonanţa 109, apărută din 2011(nicio regie din Cluj nu o aplicase). Eu pentru postul de director economic am dat un examen, iar acea ordonanţă era în favoarea mea, însă ei au luat un segment în afara contextului şi l-au folosit pentru a mă concedia.

În altă ordine de idei, procesul ce l-am câştigat, cel cu Consiliul de Administraţie al RAADPP îi avea atunci ca membrii pe: Mircea Avram, Alin Popovici şi Iuga Găvrilă, împreună cu o femeie de la finanţe şi un alt membru PSD. Toţi au vrut ca să scape de mine, dar mă bucur că justiţia a fost corectă. ”

În perioada cu pricina, perioada în care Saveta a fost dată afară din funcţia de director economic, aceasta spunea celor de la Ziar de Cluj că:” Nici măcar Iuga, preşedintele CA-ului, nu a avut curaj să mă convoace oficial să îmi spună ce şi cum. Dar pe mine nu mă interesează ce fac ei, mă interesează că legea să fie respectată. Am făcut deja sesizări la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Curtea de Conturi, am fost în audienţa chiar şi la DNA, de unde mi s-a spus că aspectele prezentate de mine se încadrează în competenţele lor şi că mă aşteaptă să revin cu o sesizare oficială. Aşa voi face, mi-am luat avocat şi mă voi întoarce la DNA săptămâna viitoare să depun denunţ. Este inadmisibil ce se întâmplă acolo. Avram a fost renumit pe post în 8 august. Nu-mi ziceţi că nu putea să organizeze de atunci licitaţia. Trăim în România, nu în Africa, era evident că urmează iarnă. Dar nu, ei au aşteptat ultima secundă posibilă că să invoce extremă urgenţă”, spune directoarea economică, acum destituită de la RAADPP.

„Consider că atât sumele din estimare cât şi cele din oferte sunt inacceptabil de mari faţă de valorile reale de piaţă şi faţă de preţul lucrărilor executate anterior, în alţi ani. În acest fel, se prejudiciază bugetul public în mod intenţionat cu complicitatea celor două părţi. Pe parcursul desfăşurării procedurii nu au fost parcurşi paşii legali prevăzuţi în procedura de selecţie, respectiv s-au deschis plicurile cu oferte, dar acestea nu au fost analizate şi nu s-a desfăşurat nicio negociere aşa cum este normal şi aşa cum prevede legea”, spune Saveta Mîndru în sesizarea adresată autorităţilor.

saveta-mandru-mic

Pentru aceste declaraţii Saveta a fost acuzată de calomnie, însă a câştigat în instanţă.

„Dosarul pentru licitaţia din 2014 este diferit de dosarul cu licitaţia din 2012, chiar dacă ambele aveau la bază prevederile aceleiaşi licitaţii şi se refereau la aceeaşi activitate. Ceea ce le diferenţiază în mod clar este preţul. Verificând estimările şi ofertele din 2014, se poate observă clar creşterea cu 145,46 % a valorii contractului de deszăpezire pentru iarnă 2014/2015 faţă de valoarea contractului anterior. Unul dintre motive este creşterea nejustificată a consumului de materiale şi nerespectarea prevederilor legale cu privire la proporţia în care acestea se amestecă. Predominau materialele la care preţurile sunt mai mari sau se estimează cantităţi mai mari de material antiderapant şi sare faţă de prevederile normativelor”.

Iată că între timp a reuşit să îndrepte situaţia prin intermediul instanţelor de judecată, iar la ora actuală, Consiliul Judeţean Cluj i-a plătit o parte din sumele datorate.

 

Ilegalităţile l-au ajuns pe Avram

Chiar dacă cei de la Consiliul Judeţean au fost obligaţi să plătească sumele datorate Savetei Mîndru şi Adinei Pojar, Curtea de Conturi a semnalat într-un raport faptul că nu era de datoria administraţiei judeţene să scoată de la  buget  acele sume.

Astfel că cei de la Curtea de Conturi le-au dat termen limită celor de la CJ Cluj să recupereze amiabil sau prin instanţă acele sume de la nimeni altul decât Mircea Avram şi Consiliul de Administraţie, de atunci, al RAADPP.

Potrivit legii, cei de la Consiliul Judeţean sunt nevoiţi să îndrepte erorile comise şi semnalate de Curtea de Conturi, dat fiind faptul că „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă ”.

 

 

5 COMENTARII

  1. […] Soţia primarului din Jucu- Dorel Pojar, a obţinut dreptate în instanţă, dat fiind faptul că fostul director al RAADPP Cluj, Mircea Avram a concediat-o dintr-o ambiţie proprie. Adina Pojar nu a fost singura vizată de ”schimbările portocalii” din fosta Regie. Cealaltă persoană eliminată a fost directoarea economică a instituţiei Saveta citește toată știrea… […]

  2. Mircea Avram „Ciordel” NU ESTE ACUZAT ca ar fi incalcat legea.
    El a incalcat flagrant si constient legea. Asta s-a probat si s-a zis in Justitie.
    Pauneleeeee! Mo! Ce cauta acest specimen in ATOP? Adica ai pus talharul
    sa verifice pe cei care trebuie sa starpeasca talharii? Vrei voturi, mo?

  3. Ma Paunele! Ce anume ai contestat tu la Curtea de Conturi? De ce dai in
    judecata Curtea de Conturi, ca sa-i anulezi hotararea? Cele doua doamne au obtinut sentinte definitive si irevocabile. Asa ca apuca-te si recupereaza banii de la vinovati. Ca votam PSD-ul.
    Vinovatul sa plateasca!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.