Gazeta face, începând cu acest numar, o retrospectiva a licitatiilor cu cântec ale administratiei clujene # În acest numar au fost luate în vizor licitatiile suspecte de la Consiliul Judetean Cluj # Cele mai “dubioase” licitatii ale carei paternitate si-o asuma CJ Cluj sunt cele referitoare la atribuirea terenului pentru construirea Iulius Mall, cea privind stadionul Ion Moina, cea de la Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” si cea privind radarele fixe de pe tronsonul Cluj-Napoca-Turda.

Începând cu aceasta saptamâna Gazeta va face o analiza a principalelor proiecte ale administratiei clujene care au trezit umbre de îndoiala cu privire la legalitatea lor. În acest numar Gazeta va prezinta principale proiecte a caror paternitate si-o asuma Consiliul Judetean Cluj si care au facut multa vâlva în mass media, aici vorbind despre Stadionul Ion Moina, Iulius Mall, radarele fixe de pe DN 1 sau mall-ul din curtea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Danielo”.

Moina asteapta

Soarta stadionului Ion Moina a fost dezbatura timp de mai multi ani, însa nici pâna în momentul de fata nu se stie exact care va fi finalitatea acestui proiect. În conditiile în care stadionul sta sa se prabuseasca, o parte din tribune fiind închise publicului, era imperios necesar sa se  gaseasca o solutie pentru stadionul fanion al municipiului. În ultimii ani pentru rezolvarea situatiei de la stadionul Ion Moina s-au încercat diverse variante. Astfel, în prima instanta s-a lansat ideea ca viitorul stadion urma sa se construiasca pe un teren de pe Valea Gârbaului, urmând ca firma care câstiga dreptul de a construi sa primeasca în contrapondere terenul pe care se afla în momentul de fata stadionul Ion Moina. Aceasta varianta nu a fost împartasita de galeria „sepcilor rosii”, suporterii „Universitatii” facând „lobby” pentru ca „potcoava” sa ramâna pe vechiul amplasament. În consecinta, consilierii judeteni au stabilit ca pe actualul amplasament al stadionului sa se construiasca viitorul stadion. Si pentru ca cetatenii Clujului sa vada ca se lucreaza, consilierii judeteni au „pus-o” de o comisie. Si comisia s-a întrunit, au discutat si au efectuat o licitatie. Atâta tot ca la respectiva licitatie nu s-au prezentat destui competitori. Respectiva comisie s-a întrunit iarasi, au mai pus la punct înca o strategie, a iesit un proiect de HCJ, s-a votat si se va organiza o noua licitatie. Totusi, procedura licitatiei este una extrem de anevoioasa si mai ales ca miza este extrem de mare, valoarea investitiei situându-se la câteva milioane euro, este foarte probabil ca licitatia pentru stadion sa semene izbitor cu cea de la Iulius Mall. În orice caz, de mai bine de 10 ani „U” Cluj joaca pe un stadion care sta sa se prabuseasca din clipa în clipa.   

Mall-ul blestemat

Iulius Mall Cluj, proiectul controversatului om de afaceri iesean Iulian Dascalu, a facut mare vâlva atât în media clujeana cât si în cea nationala, scandalurile legate de legalitatea acestui proiect tinând pentru mult timp prima pagina ziarelor. Astfel, la finele anului 2005 CJ Cluj a organizat o licitatie pentru concesionarea unui teren de  68.430 mp în zona Univers T, acolo unde CJ urma sa se asicieze cu o firma privata în vederea construirii unui centru comercial si de agrement de tip mall. Toate bune si frumoase, pâna la un moment dat. La sedinta comisiei de licitatie în care s-au deschis plicurile cu oferte s-au prezentat trei firme, Iulius Mall, SC South East Euromentor SRL si Tehnofrig SA. În conditiile în care ultima societate s-a retras de la licitatie, în batalia pentru mall-ul din Gheorgheni au mai ramas Iulius Mall si SC South East Euromentor SRL. Totusi, deschiderea plicurilor cu oferte a fost una cu cântec. În primul rând, ofertele nu au fost facute publice, asa cum de obicei se întampla, în ciuda faptului ca reprezentatntul South East Euromentor a cerut expres acest lucru, existând astfel posibilitatea modificarii ofertelor. Scandalul privind contractul de asociere dintre institutia clujeana si Iulius Mall a facut obiectul memoriului înaintat de Arpad Paszkany, principalul finantator al clubului de fotbal CFR 1907, sefilor instantelor clujene si presedintelui Traian Basescu. Acesta a afirmat în memoriul sau ca “la deschiderea plicurilor continând ofertele ce a avut loc la sediul CJ Cluj, într-o sedinta publica, la care au fost prezenti si majoritatea institutiilor media din Cluj, s-au întâmplat mai multe evenimente ciudate si ilegale. În primul rând, Radu Spanu, arhitectul sef al judetului, cel care sustinea personal în repetate rânduri interesele Iuluis Grup în fata consiliului de administratie al Univers T, nu numai ca era membru în comisia de licitatie, dar el era si persoana care a deschis plicurile sigilate, verificând

documentele si ofertele participantilor. Radu Spânu era incompatibil cu calitatea de membru al comisiei de licitatie pentru ca nu putea fi impartial având în vedere relatia lui cu Iulius Grup! Radu Spânu a deschis primul plicul Iulius Grup, dupa aceea cel al SEE. Când a scos din plicul al doilea documentele si a vazut parametrii ofertei SEE, a avut o fata panicata uitindu-se insistent catre anumiti membri ai comisiei. Motivul reactiei lui Radu Spânu a fost faptul ca si-a dat seama, ca oferta SEE era incontestabil mai buna decât al Iulius Grup”, se precizeaza în respectivul memoriu.  Mai mult decât atât, în ultimele luni consilierii judeteni care au facut parte din comisia de licitatie au fost audiati de catre procurorii DIICOT Cluj si de catre cei apartinând structurii centrale a DNA. Chiar daca respectivii consilieri au fost audiati în calitate de martori, conform unor surse demne de luat în considerare, în cazul unora, procurorii vor schimba încadrarea în cea de inculpat.

Radacrele fixe, o mega-afacere, cu girul CJ

În luna iulie 2007 CJ Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Cluj au perfectat un contract pentru amplasartea a zece radare fixe pe tronsonul Cluj Turda. Beneficiarul respectivului contract urma sa fie firma Codec SRL, firma la care actionari sunt mai multi potentati ai vremii. Ciudatenia referitoare la acest contract consta în faptul ca acest protocol s-a realizat fara a se efectua vreo licitatie, asa cum era normal si legal. Mai mult decât atât, bugetul judetului a fost saracit de o suma considerabila. Astfel, în urma protocolului semnat între respectivele institutii si firma Codec, societatea clujeana urma sa primeasca 49 % din valoarea amenzilor încasate de politie. La doua luni de la instalarea respectivelor camere, Politia clujeana a anuntat cu mult fast ca peste 10.000 de conducatori auto au fost prinsi depasind viteza legala. Facând un calcul simplu, în urma contraventiilor au fost încasati peste million RON, din care  aproape 500.000 RON, au intrat în conturile celor de la Codec. Din pacate nu doar clujenii au “beneficiat” de serviciile firmei Codec, respectiva societate aplicând acelasi “tratament” si locuitorilor din Bacau, acolo unde au amplasat alte zece radare, evident tot fara licitatie.   

Mall-ul din spital

O alta licitatie cu cântec marca CJ Cluj a fost cea cu privire la atribuirea terenului din curtea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca. Într-o zona în care se situeaza majoritatea spitalelor clujene, CJ Cluj a decis ca acolo este o zona propice pentru a se construi un mall si un parking de 300 de locuri. În contrapondere, o alta societate care a dorit sa se înscrie la licitatie a propus ca pe respectivul amplasament sa realizeze un centru de dializa, însa, asa cum au reclamat reprezentantii societatii respective a existat suspiciunea ca licitatia a fost una cu dedicatie. Gazeta v-a tinut la curent de-a lungul timpului cu privire la dedesubturile acestei licitatii dubioase. Dupa ce a câstigat licitatia pentru concesionarea terenului din zona Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, Societatea Nisco Invest a mai primit “cadou” din partea CJ Cluj înca un teren, de aproximativ 3.000 mp, pe care intentioneaza sa construiasca un parking. Mai precis, consilierii judeteni au aprobat un act aditional la contractul initial, care atribuia societatii Nisco, prin licitatie, 4.000 de metri patrati de teren. Este inexplicabil cum concesionarea terenului aditional, în suprafata de 3.000 de metri patrati, nu a facut obiectul unei noi licitatii. Membrii Consiliului Judetean Cluj au afirmat la momentul respectiv ca nu este vorba de un “dar” facut societatii Nisco Invest ci doar de o extindere a contractului de concesionare, care, initial, a fost întocmit gresit de catre Directia Tehnica de Urbanism. Cu toate acestea, arhitectul judetului, Radu Spânu, afirma ca cererea reprezentantilor de la SC Nisco Invest SRL este îndreptatita, întrucât acestia au descoperit ca terenul pe care l-au primit initial nu le este suficient pentru investitie. Extinderea celor de la Nisco a costat CJ Cluj o parcela suplimentara de 2979,67 mp. Pentru ca SC Nisco Invest SRL sa câstige în mod sigur aceasta licitatie, pe ultima suta de metri, forul judetean a inclus o noua cerinta: pe lânga parking si spatiile cu destinatie comerciala prevazute în caietul de sarcini, cel care va primi prin concesionare terenul va trebui sa construiasca acolo si un heliport, conform unei mai vechi initiative a consilierilor PSD. Aceasta metoda de scoatere a concurentei din joc este uzitata de cei care se ocupa de specularea licitatiilor. Prin scoaterea, în ultimul moment, a unei noi cerinte, în cursa ramâne, pe lânga cel care trebuie sa câstige, doar o firma – “iepure” (cu rol de figuratie), menita sa asigure conditia legala de concurenta, de cel putin doi participanti. Pe de alta parte, Consiliul Judetean Cluj declara ca a urmarit de la început construirea acestui helioport, asta pe lânga realizarea unor spatii comerciale si a unui unui garaj subteran supraetajat.  

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.