Într-o dimineață răcoroasă în București, în ciuda temperaturilor sub zero, o mulțime furioasă de câteva mii de oameni s-a adunat pe străzi în fața parlamentului, scrie Telegraph.co.uk.
Participanții s-au opus unui proiect de lege care introduce un certificatul verde Covid-19 pentru lucrători. Unii purtau paltoane și pălării tradiționale din piele de oaie și aproape toți erau fără măști, scandând „libertate” în timp ce blocau traficul și încercau să escaladeze zidurile Parlamentului.
Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor organizatorului și politicianului George Simion, nu a existat nicio mișcare în parlament pentru a vota prelungirea permiselor Covid în acea zi. De fapt, în prezent nu există deloc un astfel de proiect de lege pe agenda legislativă, ci doar o discuție între coaliția de guvernare.
Acest lucru nu l-a împiedicat pe domnul Simion, co-liderul partidului de extremă dreaptă Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), să declare că marșul din decembrie a avut succes în amânarea măsurii. Afirmația falsă a fost reluată ulterior într-o postare adresată celor un milion de urmăritori ai săi de pe Facebook, scrie Telegraph.co.uk.
În România, unde ratele de alfabetizare sunt scăzute și nivelurile de dezinformare ridicate, conspirațiile Covid proliferează. Alimentați de puternica biserică ortodoxă, oportuniști politici precum domnul Simion și teama de a reveni la controlul de stat din perioada comunistă i-au lăsat pe oameni foarte suspicioși cu privire la orice încercare a autorităților de a le spune ce să facă.
Guvernul a făcut prea puține pentru a câștiga oamenii sau pentru a contracara problema furnizând informații demne de încredere și accesibile. Drept urmare, țara are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu mai puțin de 41 la sută dintre oameni cu două lovituri, scrie presa engleză.
În timp ce în Bucureștiul, 62 la sută dintre oameni sunt complet vaccinați – cu mult peste media țării – cel mai scăzut este județul Suceava, în nord, unde cifra este sub 30 la sută. Mulți de acolo cred că Suceava a dobândit imunitate de turmă în urma unui focar precoce și agresiv de Covid, așa că nu este necesar să fie vaccinați, dar majoritatea deceselor din România continuă să fie printre cei nevaccinați. Multe studii au arătat că imunitatea anterioară nu se potrivește cu cea mai recentă variantă de omicron.
Doar 23% dintre persoanele de peste 80 de ani au fost vaccinate cu două doze. Reticența față de vaccin este, de asemenea, puternică în rândul comunității de romi din țară, care reprezintă puțin peste 8% din populație, unele ziare susținând o teorie discriminatorie și falsă că susține că sun imuni la virus, mai informează presa britanică.
Într-o declarație publicată pentru The Telegraph, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, un organism interministerial înființat pentru a se ocupa de campania de vaccinare, a declarat că facilitarea accesului la informații este importantă pentru educarea publicului cu privire la necesitatea pentru vaccinuri, astfel încât aceștia lucrează pentru a crește vizibilitatea informațiilor fiabile și pentru a combate dezinformarea.
Medicii spun că nevaccinarea îi costă viața pe oameni și a fost un factor decisiv în al patrulea val de Covid-19 în România, la începutul lunii noiembrie, care a înregistrat aproape 24 de decese zilnice la 100.000 de oameni la apogeul său. Aceasta este cu o cincime mai mare decât în timpul celei mai grave creșteri din Marea Britanie din ianuarie și era cea mai proastă rată a mortalității din lume la acea vreme.
Acum, pe măsură ce infecțiile cu omicron cresc pe tot globul, guvernul român a prezis o nouă creștere la jumătatea lunii februarie. Totuși, medicii de la principalul spital de urgență din București spun că reticența față de vaccin rămâne atât de puternică, încât chiar și cei care au pierdut un membru apropiat al familiei din cauza virusului nu se vaccinează.
sursa: stirileprotv.ro
Citește și: Sinucidere în familie: s-au aruncat în Dunăre pentru că nu aveau casă