Constantin Dina, fostul șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, a făcut o vizită inedită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca în perioada în care acesta se afla în concediul de odihnă, fără niciun ordin de serviciu, doar de dragul de a-i lua la rost pe medicii care voiau să demisioneze la acea vreme. 

Potrivit surselor Gazeta de Cluj, în perioada 15-17 decembrie 2021, Constantin Dina, când încă era șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, a făcut o vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde ar fi luat declarații medicilor care și-au reziliat contractul de gărzi la domiciliu, după ce Claudia Gherman le-a ignorat cu desăvârșire drepturile și interesele prevăzute în contractul individual de muncă și  a organizat un concurs pe ascuns la care medicii specialiști nu au avut voie să se înscrie. 

Dedicat serviciului, mergea la muncă și-n concediu

Nu știm dacă Constantin Dina a presimțit că nu va mai ocupa prea mult timp funcția de șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății și s-a gândit să mai profite cât mai poate de scaunul călduț și de puterea pe care i-o oferea statutul sau dacă Claudia Gherman l-a solicitat pentru că avea nevoie de „întăriri” în fața celor 7 medici sătui de abuzurile la care au fost supuși, cert este că la momentul efectuării controlului, Constantin Dina era în concediul de odihnă și nu avea niciun ordin de serviciu care să-i permită să îi tragă la răspundere pe medicii care nu făceau altceva decât să își apere drepturile.  

Prezența lui Constantin Dina la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca în perioada 15-17 a fost confirmată atât de dr. Lucian Fodor, cât și de dr. Raluca Sobec, cei doi medici care la sfârșitul anului trecut au ales să demisioneze după ce au fost au victimele unor presiuni, abuzuri și umilințe lansate de conducerea spitalului.

În decizia de demisie a Ralucăi Sobec se arată următoarele: „Ca o consecință a justificării demisiei fără preaviz a contractului de gărzi la domiciliu, în data de 16.12.2021 am fost chemată pentru a da o declarație în fața doamnei manager prof. dr. Claudia Gherman și a unui reprezentant al Ministerului Sănătății.”

A plecat în control, dar a uitat ordinul de serviciu acasă

Reprezentantul Ministerului Sănătății era chiar Constantin Dina, iar Raluca Sobec nu a fost singura chemată să dea declarații în fața lui și a Claudiei Gherman la acea dată. În aceeași situație s-a regăsit și Lucian Fodor, care a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu i-a fost prezentat niciun ordin de serviciu și a purtat o discuție de aproximativ 5 minute cu Dina care încerca să-l convingă că el este cel care a greșit și Claudia Gherman este curată ca lacrima.

„Când a venit și ne-a chemat doamna manager pe rând, pe mine și pe colega mea, Raluca Sobec, dumnealui ne-a întrebat ce avem de gând să facem și ce se întâmplă, iar eu i-am spus punctul meu de vedere motivat și în demisie și pe lângă asta i-am spus că dacă dorește poate să vorbească cu toți colegii care ne-am dat demisia și el a zis că nu dorește, că este suficient. Discuția a durat aproximativ 5 minute în care ne-a explicat mai mult că doamna manager se comportă cum trebuie. Nu mi-a arătat niciun ordin de serviciu. Dânsul ni s-a prezentat că este reprezentantul Ministerului Sănătății pe problema noastră și a venit să rezolve situația. Pe parcursul discuției mi-a spus mai mult că noi nu facem bine ce facem și că doamna manager are dreptate. Eu i-am spus că dacă are alte întrebări să discute cu fiecare coleg care și-a dat demisia în parte, dar n-a chemat pe nimeni în afară de mine și de colega mea Raluca Sobec.”, a declarat Lucian Fodor.  

Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, Constantin Dina, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, a confirmat, după mai multe insistente, că a făcut o vizită spitalului în perioada amintită, însă nu a dorit să precizeze care a fost scopul, durata vizitei sau dacă era sau nu în concediu la acel moment.

Potrivit surselor noastre, Constantin Dina i-ar fi propus lui Mihai Moisescu, directorul executiv al direcției de Sănătate Publică Cluj să facă toate demersurile necesare pentru a-l înlătura pe Lucian Fodor din funcția de coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși, în acest sens am încercat să cerem un punct de vedere și din partea șefului DSP Cluj, Mihai Moisescu, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Cert este că exact în aceeași perioadă, managerul spitalului, Claudia Gherman, l-a notificat pe Lucian Fodor că începând cu data de 17. 12. 2021 „se sistează numirea din funcția de medic primar coordonator la COMP. CHIRURGIE PLASTICĂ”, înlăturându-l ilegal din funcție în baza unor prevederi legale inexistente. 

„Verificând prevederile invocate de manager în decizia unilaterală (…) am constatat că nu există la art. 184 alineatele 4 și 8 invocate de manager! Fără comentarii!”, a motivat Lucian Fodor în decizia de demisie. 

Claudia Gherman și Constantin Dina și-au atins interesele în cele din urmă, atât Raluca Sobec, cât și Lucian Fodor au demisionat. 

Concursurile aranjate, specialitatea casei 

Nu putem să nu sesizăm faptul că între managerul SCJU Cluj-Napoca și fostul șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății există o asemănare uluitoare în ceea ce privește modul în care au organizat diferite concursuri. Dacă Claudia Gherman era acuzată de mai mulți medici că a organizat un concurs pe ascuns, a stabilit condiții specifice pe care numai anumiți candidați le puteau îndeplini, Constantin Dina a trecut la nivelul următor și în calitate de președinte al unei comisii de concurs, ar fi transmis ilegal unuia dintre candidați o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.

La 28 martie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat dispunerea efectuării urmăririi penale față de Constantin Dina la data faptei director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății și președinte al unei comisii de concurs, „în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite“.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada februarie – 6 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, inculpatul Dina Constantin, în calitățile menționate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal unuia dintre candidați o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă. (…) Acționând în această manieră, inculpatul ar fi facilitat obținerea de către candidatul favorizat în maniera de mai sus a unui punctaj care i-ar fi permis să promoveze proba respectivă. Proba interviului nu a mai avut loc din cauza intervenției procurorilor anticorupție.“, se mai arată în comunicatul oficial al DNA.

După acest eveniment, Constantin Dina a fost suspendat din funcția de șef al  Corpului de Control al Ministrului Sănătății. 

De la decorația Meritul Sanitar în grad de cavaler, la dosarul penal de la DNA

În anul 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum și pentru rezultatele importante obținute în perfecționarea actului medical, președintele României, Klaus iohannis, l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.