După ce procurorii DNA au făcut, în 10 martie, percheziții la Ministerul Sănătății, într-un caz privind suspiciuni de nereguli modul în care Constantin Dina a organizat un concurs, acesta s-a retras din funcția de șef al Corpului de control din Ministerul Sănătății.

În plus, instituția a transmis oficial, la solicitarea Gândul, un punct de vedere privind un posibil conflict de interese, după ce în declarația sa de avere a apărut o sumă consistentă primită de la o firmă privată.

Începând de luni, 21 martie 2022, se constată vacantarea postului de director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății. Conform informațiilor Gândul, Constantin Dina și-a cerut transferul la DSP Constanța, unde vrea să fie director.

Suspiciunile DNA

Informația vine după publicarea articolului privind perchezițiile din 10 martie, atât în sediul ministerului, cât și acasă la Constantin Dina, șeful Direcției de Control și Integritate (Corpul de control) din MS, precum și la Silvia Aramă, „pupila” sa, care a luat concursul.

Constantin Dina este suspectat că ar fi dat subiectele înainte de examen unei apropiate, Silvia Aramă, pe care el a adus-o în trecut la MS, pe un post de șef de serviciu la direcția pe care o conducea, arătau sursele judiciare citate de Gândul.

De altfel, Constantin Dina a venit, în 2014, în funcția de conducere din Ministerul Sănătății de pe poziția de director DSP Constanța, până în 2017, când ministrul de atunci Florian Bodog i-a încetat detașarea, și s-a întors în MS un an mai târziu, în mandatul Sorinei Pintea.

Ulterior, la începutul anului trecut, el s-a autosuspendat, așa cum a declarat în presă la acea vreme și indică și declarația de avere din acea perioadă.

Constantin Dina declarase, cu câteva zile înainte de autosuspendare, că munca depusă de specialiștii pe care îi are în subordine este compromisă total de comportamentul unor înalți funcționari, cât și de legislația actuală care nu este deloc bine pusă la punct. „Controale au fost făcute, măsuri au fost trasate, e limpede că nu s-au pus în practică toate”, a spus Constantin Dina, la momentul respectiv.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu spunea atunci că Dina s-a autosuspendat din funcția de la MS pentru a lucra pe postul de consilier pe probleme de legislație la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților. Dina a fost timp de un an consilier la cabinetele parlamentare ale lui Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, și Emanuel Ungureanu.

În același timp, Silvia Aramă a fost detașată în 2021 la Corpul de control al premierului, iar când ministrul Sănătății, Alexandru Rafila – instalat în funcție în noiembrie 2021 – l-a adus înapoi pe Constantin Dina, primul lucru pe care acesta l-a făcut a fost să scoată acest post la concurs – recrutare.

A fost sau nu în conflict de interese?

În ultima declarația de avere de pe site-ul MS, datată în 4 februarie 2021, unde de menționează suspendarea raportului de serviciu, Constantin Dina arăta că deține un teren intravilan și o casă de locuit în localitatea Ovidiu, județul Constanța, și un venit anual, încasat în 2019, în funcția de director în MS de 116.929 lei.

El avea mai multe conturi curente și depozite, împreuna cu familia, în lei și euro – de aproape 138.000 de lei și 35 de euro, dar și mai multe credite, de aproape 84.000 de euro și 31.000 lei, scadente don 2022, până în 2046.

În declarația datată în iunie 2021, apare un venit suplimentar, obținut pentru „monitorizare platforme offshore (part time)” de la SPG Medical Emergencies, o firmă privată, în valoare de 108.500 lei.

Reporterii Gândul au transmis Ministerului Sănătății o întrebare privind existența unui eventual conflict de interese în această situație, ocazia cu care insituția a clarificat și data revenirii în funcție

„Domnul Dina Constantin exercită funcția de director al Corpului de Control al Ministrului Sănătății, începând cu data de 01.03.2018. În perioada 01.02.2021 – 07.12.2021, raportul de serviciu cu Ministerul Sănătății al domnului Dina Constantin a fost suspendat.

În ceea ce privește activitatea  desfășurată la firma privată SPG Medical Emergencies, Ministerul Sănătății nu detine informații.

Referitor la existența unui conflict de interese generat de deținerea celor două funcții, vă informăm că Agenția Națională de Integritate este instituția care verifică situațiile privind conflictul de interese și incompatibilitatea”, a transmis, luni, Ministerul Sănătății.

Sursa: Gândul

Citește și: Constantin Dina, șeful Corpului de control din MS, audiat de DNA după ce ar fi aranjat un concurs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.