Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima, a declarat în cadrul unei întâlniri a juriştilor din România că vede Mecanismul de Cooperare şi Verificare instituit de Uniunea Europeană asupra justiţiei din România drept o “pată pe obrazul justiţiei”. Raportul MCV mai arată că în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt există încă obstacole semnificative, menţionează că sunt declaraţii ale unor politicieni care îşi exprimă simpatia faţă de persoane condamnate şi aplicarea neuniformă a normelor privind miniştrii.
Şeful Asociaţiei profesionale a Procurorilor din România a fost invitat la o întâlnire a juriştilor. În cadrul acestei conferinţe el a ţinut un discurs despre cum Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui suspendat pentru că simplul fapt că Uniunea Europeană supraveghează Justiţia din ţară reprezintă o ruşine.
„Ne aflăm astăzi sub onorata cupolă a Academiei Române, la generoasa invitaţie a preşedintelui Uniunii Juriştilor din România, pentru a omagia Justiţia. Justiţia, aşa cum o ştim cu toţi, este una dintre domeniile în care societatea nu acceptă niciun fel de rebut. Dacă ne-am obişnuit cu unele neîmpliniri în activitatea puterii Legislative, dacă acceptăm unele neîmpliniri în activitatea puterii Executive, societatea priveşte cu maximă exigenţă activitatea Justiţiei. Trebuie să recunoaştem astăzi, de Ziua Justiţiei, că Justiţia a trecut examenul de eficienţă, a trecut examenul independenţei şi cred că în aceste zile va face dovada că a trecut şi examenul imparţialităţii. Este, în opinia mea, un mare succes. Din acest motiv, Justiţia a crescut. A ajuns pe locul trei în topul credibilităţii, realizând un incredibil procent de 47%, aşa cum am aflat din rezultatele unui sondaj de încredere. În aceste condiţii, am fost extrem de surprins să aflu că, în cursul zilei de ieri, un comisar european al cărui nume nu doresc să îl pronunţ, a declarat că intrarea României şi a Bulgariei în Uniunea Europeană a încetinit procesul de extindere pentru că a fost necesar pentru că a obligat pentru prima dată în istorie să aplice un Mecanism de Cooperare şi Verificare. Sigur că preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii va lua o poziţie fermă, dar îi sugerez şi preşedintelui UJR să ia alături asociaţiile profesionale şi să ceară Comisiei Europene să ridice Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care este o pată pe obrazul Justiţiei, este o nedreptate făcută societăţii româneşti”, a declarat Constantin Sima.
Obstacole în marea corupţie
Raportul MCV mai arată că în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt există încă obstacole semnificative, menţionează că sunt declaraţii ale unor politicieni care îşi exprimă simpatia faţă de persoane condamnate şi aplicarea neuniformă a normelor privind miniştrii.
„Cu toate acestea, în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt există încă obstacole semnificative. În ciuda cercetărilor, a trimiterilor în judecată şi a condamnărilor care au loc, există elemente care dovedesc faptul că actele de corupţie nu sunt întotdeauna tratate ca infracţiuni grave. În cadrul sistemului judiciar, procentul ridicat de pedepse cu suspendare pare să indice o anumită reticenţă a judecătorilor de a-şi asuma consecinţele unei constatări a vinovăţiei, ceea ce se află în contradicţie cu ghidul de stabilire a pedepselor al însăşi Înaltei Curţi”, se menţionează în raportul dat publicităţii miercuri.
Raportul arată că, în ceea ce priveşte confiscarea activelor şi recuperarea activelor, confiscarea extinsă, care cuprinde şi activele rudelor, rămâne o procedură recentă la care se recurge relativ rar.
Potrivit raportului, aceste modificări au stârnit reacţii din partea magistraţilor români şi a comunităţii internaţionale, una dintre problemele ridicate fiind faptul că în Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei se prevede că toţi funcţionarii publici care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau judiciare ar trebuie să intre sub incidenţa unor norme de incriminare a corupţiei şi a conflictului de interese.