Curtea de Apel Cluj a decis să respingă acțiunea companiei DD Chim din Deva care contestă modul în care compania Coral Impex a câștigat o parte din contractul de dezinsecție pentru municipiul Cluj Napoca. Înainte de a deschide acest proces, cei de la DD Chim au contestat contractul la CNSC, dar instituția a respins contestația. Una dintre firmele cu care compania DD Chim, care încearcă să preia contractul de dezinsecție/ deratizare pentru Cluj Napoca, este societatea AllChim, controlată de fostul colonel SPP Mihai Sucată. El a fost implicat în Dosarul Țigareta II și a fost demis din SPP.

Curtea de Apel Cluj a respins definitiv contestația făcută de compania DD Chim din Deva referitoare la contractul pentru dezinsecția din municipiul Cluj Napoca acordat firmei Coral Impex.

”Respinge plângerea formulată de petenta DD CHIM SRL lider al ASOCIERII DD CHIM SRL – APOLIMANTIKI AE – ALLCHIM CO SA împotriva deciziei CNSC nr. 1419/C10/1483. Obligă petenta la plata în favoarea intimatei Coral Impex SRL a sumei de 8412,96 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Anterior acestei hotărâri a instanței, și Consiliul Național pentru Studierea Contestațiilor (CNSC) respinsese plângerea DD Chim SRL.

”În temeiul dispozițiilor art. 26 alin. (1) teza I din Legea nr. 101/2016, respinge excepția tardivității contestației și excepția lipsei de interes a SC DD CHIM SRL în formularea contestației, invocate de MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, în calitate de autoritate contractantă. În temeiul art. 26 alin. (6) din Legea nr. 101/2016, respinge ca nefondată contestația formulată de către SC DD CHIM SRL în contradictoriu cu MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA. Pe cale de consecință, în temeiul dispozițiilor art. 17 alin. (3) din Legea nr. 101/2016, coroborate cu dispozițiile art. 61 și urm. din Codul de procedură civilă, Consiliul admite cererea de intervenție formulată de SC CORAL IMPEX SRL”, arată soluția CNSC.

În cadrul acestei contestații, cei de la DD Chim au cerut ”obligarea autorităţii contractante (Primăria Cluj Napoca, n.red.) la reevaluarea ofertei Asocierii formate din DD CHIM SRL, APOLIMANTIKI AE şi ALLCHIM CO SA, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie”, anularea procesului verbal de evaluare care a stat la baza emiterii acestei decizii, precum și anularea procedurii de achiziţie publică pentru contractul cadru de realizare a dezinsecției și deratizării în Cluj Napoca.

Un fost agent SPP vrea să anihileze țânțarii din Cluj Napoca

Valoarea contractului este de peste 15 milioane de euro. Din cauza unor nereguli la caietul de sarcini, licitația se află în stand-by. Contractul respectiv este vizat și de societatea DD Chim din Deva. Această societate a participat la alte licitații în asociere cu firmele AllChim și Apolimantiki AE, înregistrată în Grecia.

Despre firma DD Chim, Gazeta de Cluj a prezentat mai multe detalii, societatea fiind firma de casă a Primăriei Deva.

Allchim Co SA este controlată de generalul de brigadă cu două stele Mihai Florin Şucată, fost SPP-ist şi fost şef al Corpului de Control al Serviciului de Protecţie şi Pază, până când a fost dat afară din instituţie, pentru implicarea sa în scandalul “Ţigareta II”. Compania Allchim a mai participat, împreună cu grecii de la Apolimantiki AE, la un contract încheiat cu Metrorex SA, având, ca obiect, serviciile de deratizare.

În 1997, Sucată a fost dat afară din SPP pentru implicare în „Tigareta II“. În 2000, a fost readus în Serviciul de Protecție și Pază de către Ion Iliescu. În 2002, Sucată a devenit general cu o stea. În 2005, a fost făcut general cu două stele și scos la pensie de către Băsescu. În 2006, afacerile lui au devenit obiect de studiu pentru procurori. Și tot în 2006, generalul Sucată a fost angajat la Cameră Deputaților de către Viorel Hrebenciuc, deputat PSD și președinte al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului României. 

Firma lui Sucată are încheiate contracte cu DIICOT, mai multe administrații locale din sudul țării, cu CFR SA, etc. În perioada 2007- 2018, firma a încheiat 107 contracte cu statul, din care numai 11 au fost primite în urma unor licitaţii.

Interesant este faptul că Traian Preoteasa, fost director la CFR SA este unul dintre sponsorii lui Sucată și a firmei AllChim. Potrivit declarației de avere a lui Preoteasa, care acum ocupă funcția de consilier în cadrul CFR SA, el a acordat împrumuturi de peste 100.000 de euro, în nume personal, firmei AllChim și lui Sucată.

Documentația pentru dezinsecția din Cluj Napoca făcută ”pe genunchi”

În cursul acestui an, instanțele clujene au dispus o sentință prin care Primăria Cluj Napoca a fost obligată să refacă documentația pentru licitația referitoare la dezinsecția și deratizarea din Cluj Napoca. Procesul a fost deschis de firma Coral Impex. În caietul de sarcini la secțiunea zone cu vegetație (conform Inventarului Domeniului Public 2012) este trecută o suprafață de 5.129.057 de metri pătrați, în condițiile în care în Cluj Napoca există aproximativ opt milioane de mp de zone cu vegetație.

De asemenea, nu se precizează dacă operatorul va avea sau nu exclusivitate și pentru alte activități DDD decât cele decontate direct de primărie. Nu se iau în calcul dotările și resursele umane pentru astfel de activități, deși ar trebui efectuate concomitent cu celelalte activități.

Firma care a realizat caietul de sarcini, EPMC Consulting SRL, este patronată de Cristina și Horea Corpodea. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer Silvian Ionescu.

Compania “mamă”, KVB Economic SA a fost administrată de Stan Răzvan Zamfir, un fost consilier PD la Comisia de învăţământ şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă. În 2007, după ce au rămas fără funcţii publice, Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu au intrat în acţionariatul firmei, alături de o serie de şefi de la Mediu. În 2009, când Barbu a devenit deputat PD-L şi Ionescu şef al Gărzii de Mediu, KVB Economic a încheiat un contract cu OMV-Petrom. Octavian Popa, unul dintre foştii şefi ai Gărzii de Mediu, a dezvăluit că această societate este suspectă de o serie de tranzacţii ilegale, iar inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au derulat o anchetă. Însă după circa jumătate de an de investigaţii, ancheta inspectorilor ANI a rămas în coadă de peşte pentru că cei doi oficiali PD-L au renunţat la acţiuni, iar KVB Economic a renunţat la contractul cu OMV-Petrom şi cazul a fost clasat.

Probleme cu inspectorii Curții de Conturi

Firma DD Chim are problemele cu inspectorii Curții de Conturi care au publicat un raport potrivit căruia, în urma contractelor pe care DD Chim le-a încheiat cu Primăria Deva pentru serviciul de dezinsecție, s-a descoperit un prejudiciu de 2,5 milioane lei. Pentru două contracte de deratizare, care s-au derulat pe parcursul a câte patru luni fiecare, fosta administrație locală din Deva s-a angajat, în anul 2016 și 2017, să plătească mult peste suma care ar fi fost plătită în patru ani, pentru același serviciu.

Patronul DD Chim, Veres Csaba face parte din cercul de cunoscuți ai deputatului PSD de Hunedoara, Ilie Toma, și al generalului SPP Florin Sucată, cu care s-a asociat.

Mai mult, Cosmin Nicula, care este vicepreședintele Curții de Conturi a României, este fost deputat PSD din Hunedoara , iar un alt hunedorean de nădejde, Attila Dezsi, este consilier la Curtea Conturi a României, ambii având un pedigree politic substanțial în zonă.

Revenind la deputatul PSD Ilie Toma, trebuie menționat că el a fost directori tehnic la DD Chim SRL, după ce anterior fusese directorul Casei Județene de Pensii Hunedoara (2012 – 2016). Valerica, soția deputatului Toma, este șefa serviciului de relații publice din cadrul Primăriei Deva.

Cine face parte din comisia de licitații pentru dezinsecția în Cluj Napoca

Comisia de licitații este formată din

Gheorghe Șurubaru (city-managerul municipiului – președintele comisiei)

Marius Coroș (șef serviciu Ecologie Urbană),

Ioan Bogdan (șef serviciu Financiar),

Lucia Lupea (șef serviciu Achiziții),

Vasile Moldovan (Șef serviciu Control protecția mediului)

Marius Miron (inspector la serviciul Ecologie urbană)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.