Universitatea Babeş-Bolyai a scos la licitaţie un contract estimat, iniţial, la peste 23,7 milioane de lei. În urma licitaţiei, contractul “Achiziţie lucrări de construcţii şi furnizare dotări şi echipamente IT – POR 11348”, finanţat din bani europeni, a fost câştigat de clujenii de la ACI, care au ofertat cu mai puţin de 1,2 milioane de euro din suma contractului estimată de UBB. Însă, atribuirea respectivă este contestată de liderul romilor din Câmpia Turzii, Gligor Dandoci, şi un om de afaceri din Satu Mare, Grigor Oroş.

 

Universitatea Babeş-Bolyai a câştigat o finanţare pe fonduri europene şi a organizat o licitaţie pentru atribuirea lucrărilor. Reprezentanţii UBB au decis, în urma ofertelor depuse, că firma ACI Cluj, condusă de oamenii de afaceri clujeni CIORCILĂ HORIA, AŞCHILEAN IOAN, GÂNSCĂ GICU AGENOR, GOIA DOREL şi AŞCHILEAN DORIN este câştigătorul contractului “Achiziţie lucrări de construcţii şi furnizare dotări şi echipamente IT – POR 11348”.

Iniţial, cei de la UBB au estimat valoarea lucrărilor la suma de 23.776.132,03 de lei, iar, licitaţia fiind atribuită pe criteriul “preţul cel mai scăzut”, a fost câştigată după ce ACI Cluj a făcut o ofertă de 18 218 664 de lei, adică a oferit cu peste 1,2 milioane de euro mai puţin din valoarea estimată de UBB.

Printre cei care au participat la această licitaţie se numără şi firmele S.C. AGM GROUP GC S.R.L. – S. C. GHER CONSTRUCT S.R.L. – S.C. EDIOC S.R.L. reprezentată prin liderul asocierii S.C. AGM GROUP GC S.R.L. Firmele AGM Group şi Gher Construct sunt patronate de soţii Camelia şi Gligor Dandoci, iar firma Edioc este patronată de omul de afaceri sătmărean, Grigor Oroş.

Reprezentanţii acestor societăţi au contestat rezultatul licitaţiei, iniţial la CNSC (CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR) unde au cerut “- anularea rezultatului procedurii de atribuire, comunicat prin adresa nr. 3663/20.12.2013, cu consecinţa anulării tuturor actelor subsecvente; – reanalizarea şi reevaluarea de către autoritatea contractantă a ofertei sale, cu respectarea considerentelor avute în vedere la desfiinţarea hotărârii atacate;- reanalizarea şi reevaluarea de către autoritatea contractantă a tuturor ofertelor declarate conforme şi acceptabile”. Pentru că această contestaţie a fost respinsă, patronii firmelor din cadrul acestei asocieri au deschis un proces la Curtea de Apel Cluj.

 

Contestaţii împotriva ACI

Radu Adrian, director în cadrul SC Edioc, una dintre societăţile din cadrul asocierii, explică de ce firmele au contestat rezultatul licitaţiei respective.

“Am făcut contestaţie la CNSC, unde ni s-a respins. Apoi am deschis un proces la Curtea de Apel Cluj şi aşteptăm un rezultat. În principiu, am fost respinşi din cauza faptului că autoritatea contractantă a cerut o serie de clarificări referitoare la nişte documente. Noi am depus clarificările respective care, conform reprezentanţilor UBB, nu au fost concludente. La CNSC ni s-a spus că am depus contestaţia prematur şi acesta a fost motivul pentru care a fost respinsă. În ultimul timp este o luptă pentru aceste contracte pe bani europeni, pentru că ai o anumită siguranţă că banii vor veni. La contractele încheiate cu statul român, banii vin foarte greu”, explică reprezentantul SC Edioc.

Una dintre practicile folosite de societăţile care câştigă acest gen de licitaţii este prezentarea unei oferte mult subevaluată şi apoi, după derularea contractului, revenirea asupra preţului prin suplimentări adiţionale la contractul iniţial. Însă, conform reprezentantului Edioc, aceste practici sunt mai greu de aplicat din cauza legislaţiei. “Aceste practici se foloseau acum câţiva ani, însă în ultimul timp nu se mai poate din cauza legislaţiei care a devenit mult mai puţin permisivă”, mai adaugă reprezentantul SC Edioc.

 

Patronii firmelor implicate în această licitaţie sunt pe “cai mari”

Gligor Dandoci, patronul firmelor S.C. AGM GROUP GC S.R.L. şi S. C. GHER CONSTRUCT S.R.L, este şi liderul romilor din Câmpia Turzii, iar fiul lui, Gabriel, este liderul ACDR Cluj. Partenerul lui Dandoci din această asociere este un om de afaceri din Satu Mare, Grigor Oroş, axat cu preponderenţă pe afaceri din domeniul construcţiilor.

Şefii ACI Cluj sunt CIORCILĂ HORIA, şeful Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania. Din cadrul acestei firme mai fac parte fraţii Dorin şi Ioan Aşchilean, precum şi Dorel Goia, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania. De asemenea, din cadrul acestei firme face parte şi Gicu Gânscă, unul dintre “motivele” pentru care piaţa bursieră Rasdaq a fost declarată de judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene ca fiind nereglementată. Această decizie a venit în urma unor acuzaţii făcute de şefii DIICOT Cluj privitoare la un grup de oameni de afaceri din care face parte şi Gânscă. El a fost acuzat de infracţiuni privitoare la manipularea pieţei de capital, însă judecătorii au decis că omul de afaceri clujean nu se poate face vinovat de acuzaţiile care i s-au adus.

 

“Pretenţii nefondate”

Conform CNSC, “Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de către ASOCIEREA S.C. AGM GROUP GC S.R.L. – S. C. GHER CONSTRUCT S.R.L. – S.C. EDIOC S.R.L. reprezentată prin Liderul Asocierii S.C. AGM GROUP GC S.R.L. cu sediul social în Câmpia Turzii, str. Gheorghe Bariţiu, nr. 20, jud. Cluj în contradictoriu cu UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Kogălniceanu, nr. 1, jud. Cluj. Dispune continuarea procedurii de achiziţie publică“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.