Primăria Cluj Napoca a atribuit un contract de peste un milion de euro, cu TVA, unei firme controlate, potrivit procurorilor DNA, de Sebastian Ghiță. Este vorba de SC Sport Arena din București care va trebui să furnizeze un sistem modular de parchet pentru Sala Polivalentă din oraș. Potrivit DNA, în patru ani de zile societatea respectivă a facturat de la instituțiile publice peste 6 milioane de lei. În anul 2017 firma a avut un profit de… puțin peste 1.000 de euro!

Primăria Cluj Napoca a atribuit, prin procedură simplificată, contractul ”Furnizare sistem pardoseală demontabilă din lemn masiv și sistem baschet competițional, mobil și pliabil pentru Sala Polivalentă din municipiul Cluj-Napoca” societății Sport Arena SRL din București. Valoarea contractului a fost de 952.083,8 lei, fără TVA.

Bilanțul firmei este unul extrem de interesant, ținând cont de faptul că Sport Arena SRL este controlată, potrivit DNA, de fostul deputat Sebastian Ghiță și a încheiat contracte în valoare de câteva milioane de lei cu instituțiile statului.

În anul 2016, societatea a declarat o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și o pierdere de peste 800.000 lei cu 9 angajați. În anul următor, cifra de afaceri aproape s-a triplat, fiind de 2,8 milioane lei, profitul declarat a fost de aproape 5.000 lei, adică puțin peste 1.000 de euro, iar numărul angajaților a fost redus la 6 persoane.

Sport Arena este administrată de PETRE RADU, care are și 29% din acțiuni. Printre ceilalți acționari se numără NEGROIU RADU, CONSTANTINESCU VLAD CORNELIU, SAMOILA MIHNEA și PAVEL ANDREI, tenismenul care a fost antrenorul Simonei Halep.

Radu Petre, administratorul și acționarul majoritar al firmei spune că se cunoaște cu Sebastian Ghiță, dar nu au lucruri în comun.

”Povestea aia este că noi am picat într-o găleată, băgați de DNA, dar atâta tot. Într-adevăr a fost pus sechestru pe conturile firmei, dar după trei zile a fost ridicat și atâta tot. Mă cunosc cu Sebastian Ghiță, dar așa ca făcând parte din lumea baschetului, atâta tot, altceva nu avem în comun. firma nu are nicio treabă cu Sebastian Ghiță”, a declarat Petre Radu.

Potrivit DNA, în perioada 2010-2014 S.C. SPORT ARENA S.R.L. a factura 6.109.418 lei de la diverse instituții ale statului. În 2015, procurorii DNA au pus sechestru pe conturile firmei ținând cont de activitatea infracțională de spălare de bani derulată de Sebastian Ghiță în cadrul firmelor pe care le controla prin diverși interpuși.

Sport Arena, care a câștigat în mandatul lui Iulian Bădescu, fost primar în Ploieşti condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la trei ani cu suspendare, licitația organizată de Primăria Ploiești pentru 12 terenuri de baschet la școli.

Iulian Bădescu

Aceeași companie, care se regăsește în lista celor controlate de Ghiță și puse sub sechestru de procurorii DNA Ploiești, a dotat Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești cu: pardoseala sportiva din parchet masiv de arțar, scaune pentru spectatori, sisteme de baschet și tabela electronică.

Contracte similare în atenția Curții de Conturi

Un alt contract atribuit către firma Sport Arena a intrat în atenția inspectorilor de la Curtea de Conturi a României. Este vorba de achiziția unui covor modular sportiv făcută de Primăria Galați. Conform actului de control încheiat de Curtea de Conturi (nr. 24/2016), s-a dispus ca la nivelul Primăriei Galaţi să fie identificate persoanele responsabile de achiziţia ilegală, care urmează să suporte eventuala amendă ce va aplicată de ANAP. „În cazul aplicării amenzii contravenţionale de către autoritatea publică legal sesizată veţi analiza culpa personalului care nu şi-a îndeplinit atribuţiunile legale de serviciu şi veţi recupera contravaloarea sancţiunii de la aceste persoane. Termenul este de 31 decembrie 2016”, se menţionează în document. În acelaşi timp, însă ANAP are şi posibilitatea de a sesiza procurorii (inclusiv DNA), dacă va considera că în cursul achiziţiei s-au săvârşit fapte de natură penală. Deocamdată, raportul Camerei de Conturi Galaţi a fost contestat de către Primăria Galaţi la Curtea de Conturi a României, răspunsul la contestaţie urmând să fie dat, cel mai probabil, în cursul lunii octombrie. Interesant este că achiziţii directe de la Sport Arena SRL Bucureşti au mai făcut, prin aceeaşi manieră a divizării contractelor, alte opt entităţi publice din Galaţi: Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” (71.769 euro în 4 contracte), Liceul cu Program Sportiv (62.802 euro în 4 contracte), Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (53.300 euro în 4 contracte), Şcoala Gimnazială nr. 18 (49.986 euro în 4 contracte), Liceul Tehnologic „Paul Dimo” (48.504 euro în 4 contracte), Colegiul Naţional „Costache Negri” (48.538 euro în 2 contracte), Şcoala Gimnazială nr. 29 (35.927 euro în 3 contracte) şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu” (31.621 euro în 3 tranşe).

Nu mai puţin de 63 de entităţi publice apar în lista de beneficiari ai Sport Arena SRL Bucureşti, dintre care 27 cu achiziţie directă, iar 36 cu selecţie de ofertă sau licitaţie. Este de remarcat că circa 60% dintre entităţile contractante provin din judeţul Galaţi, dar în listă se găsesc şi instituţii publice de importanţă naţională, cum ar fi Banca Naţională a României (BNR) sau Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Sebastian Ghiță liber prin Serbia

Luna trecută, Ministerul Justiţiei a retras cererea de extrădare emisă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă. Decizia vine după ce instanţa din Ploieşti a anulat mandatul de arestare preventivă pentru Ghiţă. Decizia vine după ce Curtea de Apel Ploieşti a admis, la începutul lunii martie, contestaţia depusă de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi a dispus revocarea arestării preventive în lipsă în dosarul privind contractele de prestare de servicii IT. Acesta a fost ultimul dosar în care era dispusă arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă.

Sebastian Ghiță

„Am solicitat revocarea mandatului de arestare pentru că avocaţii mei au reuşit să obţină noi probe şi noi dovezi că acest ultim dosar în care mai am mandat de arestare s-a bazat pe probe falsificate. Am dovada clară că procurorii de la Ploieşti, Onea şi Negulescu, au presat şi în acest dosar – cinci am avut – în fiecare dintre ele, tone, zeci de declaraţii au fost obţinute prin falsuri sau prin folosirea unor martori care să dea declaraţii sub presiune”, a declarat Sebastian Ghiţă la acel moment.

În prezent, Ghiţă se află în Serbia.

Interpușii din firmele controlate de Ghiță depistați de procurorii DNA

Procurorii DNA au mai pus sechestru asigurator asupra acţiunilor şi sumelor din conturile bancare a 24 de persoane fizice, considerate a fi interpuşii lui Sebastian Ghiţă. Ar fi vorba despre: Cristian Anastasescu, Gabriel Marian Anghel, Daniel Iulian Buduluş, Sorin Adrian Chirilă, Răzvan Ionuţ Chirilă, Mariana Meri Dimulescu, Alexandru Ghiţă, Maria Ghiţă, Sebastian Ghiţă, Alexandru Iacobescu, Vlad Dumitru Iacobescu, Alina Daniela Iordăchescu, Ionuţ Alexandru Iordăchescu, Valentin Neacşu, Radu Bogdan Nedelcu, Valentin Gabriel Niţu, Bogdan Padiu, Cristian Săndulescu, Adina Liliana Stan, Gheorghe Mihail Stan, Marius Laurenţiu Stan, Iulian Gabriel Stanciu, Ion Ovidiu Traşcu, Ovidiu Romulus Văleanu.

2 COMENTARII

  1. Mai Razvane! am citit de trei ori ce ai scris, dar nu am priceput nimic. Ori eu sunt beat, ori tu ai fost cand ai scris articolul. Schimbi euro cu leii mai ceva ca ‘valutstii’ de pe vremurile apuse. Plus ca nu reusesc sa inteleg care-i treaba cu Boc. Ai scris 10 randuri despre primaria Clujului, apoi ‘fara numar’ despre Ghita si acolitii lui. Asa ca am un sfat pt. tine: pana scri lasa damigeana in pivnita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.