Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a modificat, marţi, 11 decembrie,  Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, astfel încât dacă unul dintre inculpaţii acuzaţi pentru aceeaşi evaziune fiscală achită prejucidiul, atunci toţi acuzaţii scapă de urmărirea penală.

Marţi, 11 decembrie, în Camera Deputaților s-a votat o modificare la Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale făcută de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în cadrul căreia se află și deputatul clujean Steluța Cătăniciu, care este vicepreședintele comisiei.

Cătălin Rădulescu: Este o măsură foarte bună prin care statul român va recupera bani

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, unul dintre inițiatorii acestei modificări, expune motivele privind propunerea modificării legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

”Fiind iniţiatorul acestei legi, o să spun exact ce a spus şi Ion Ţiriac acum trei zile, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din România, şi anume că legea este o lege foarte bună şi care trebuia să fie făcută acum mult timp. Este o lege prin care aceleaşi măsuri se aplică şi în Statele Unite ale Americii de vreo 20 de ani, în Germania de vreo 10 ani, în Italia de vreo şapte, opt ani, în Franţa la fel şi prin care se rezolvă două lucruri. În primul rând, ceea ce nu s-a rezolvat până acuma și anume că statul pe aceeași evaziune fiscală până în acest moment băga oamenii de afaceri care greșeau în pușcărie fără a recupera nici un ban de la ei și mai aveau și un cost acolo pentru cei care îi țineau în pușcărie care îl plătea tot locuitorul țării. Prin măsura care am luat-o noi, acest om care recunoaște că a greșit când a făcut această evaziune fiscală, dă toți banii înapoi statului, mai plătește și dobânda la ei și mai plătește 20% din valoarea prejudiciului, adică este pentru prima dată când statul va recupera sumele de bani de la cei care au făcut evaziune fiscală. M-am consulat cu domnul ministru de finanțe, am întrebat șeful ANAF-ului și mai mulți oameni din ANAF și toți mi-au spus că e o măsură extraordinară. Oamenii nu vor să meargă în pușcărie, ci vor prefera să dea banii așa cum am pus noi în lege. Pe de altă parte, cel care este recidivist nu face altceva decât merge în pușcărie, la aceștia nu se aplică. Se dă posibilitatea dacă are toți banii să îi plătească dacă nu, îi poate plăti în rate. În concluzie, este o măsură foarte bună prin care statul român va recupera banii”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

 

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit modificărilor, dacă unul dintre inculpaţii acuzaţi pentru aceeaşi evaziune fiscală achită prejudiciul – majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile – atunci toţi acuzaţii scapă o singură dată de urmărirea penală.

„Dispoziţiile art.10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună una dintre faptele prevăzute de art.8 şi art.9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia”, prevede amendamentul adoptat în raportul suplimentar, marţi, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

De asemenea, au fost introduse trei noi alineate de către deputaţii jurişti, în şedinţa din 9 octombrie a Comisiei parlamentare.

După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin. (1¹) – (1³), cu următorul cuprins:

„(1¹) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”.

(1²) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa poate dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare. termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.

(1ᶾ) În cazul în care mărimea evaziunii fiscale prevăzută la art.8 şi 9 justifică o astfel de măsură instanţa poate dispune acoperirea sumelor prevăzute la alineatele precedente într-un interval de 1-3 ani, neplata acestora având urmările prevăzute în alineatul precedent”, prevăd amendamentele adoptate de Comisia juridică a Camerei în raportul de admitere a proiectului de lege.

Proiectul a fost adoptat pe 29 mai de către Senat, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

PNL şi USR au votat împotriva amendamentului

PNL şi USR au votat, marţi, în Comisia juridică a Camerei, împotriva acestui amendament.

În forma amendată de Comisia juridică, la începutul lunii octombrie, articolul 10 al proiectul prevede că: „(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.