Sedinţele Consiliului Local din Municipiul Câmpia Turzii se fac la ceas târziu. La jumătatea lunii august aleşii locali din oraşul de lângă Turda au fost convocaţi la ceas de seară, ora 19 pentru a permite liberalilor din zonă şi a aliaţilor politici să preia controlul unei instituţii subordonate.

 

PNL Câmpia Turzii şi aliaţii săi din grupul de centru-dreapta (ALDE, PMP, UDMR) au preluat în această miercurea trecută controlul SC Domeniul Public SA Câmpia Turzii, numind noi reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor. Consilierii locali au schimbat membrii AGA, numiţi anterior de către USL, cu alţii noi ce au primit un mandat expres de demarare a procedurii de selecţie a Consiliului de Administraţie şi a unei noi conduceri, în baza OUG 109.  Şedinţa Consiliului local, convocată în formula ”de îndată”, a avut loc în 18 august de la ora 19.00.
La întâlnire au fost prezenţi 10 consilieri locali, dintre care nouă iniţiatori ai proiectului de hotărâre şi au lipsit consilierii din Partidul Social Ddemocrat şi din vechiul PPDD, precum şi primarul şiviceprimarul municipiului.

 

Motivare gravă pentru lipsa social democraţilor

Nemulumiţi de activitatea, ce a genera pierderi, a SC Domeniul Public SA, liberalii au  dat vina pe social democraţi.
”Încercăm să oprim debandada de acolo”, a comentat consilierul Cristian Haiduc care a acuzat alianţa dintre PSD şi PPDD că ”a permis gestionarea catastrofală” a SC Domeniul Public SA. Haiduc a menţionat pierderile foarte mari ale societăţii cu capital public, absenţa unui plan de reorganizare şi intenţia actualei puteri de la Câmpia Turzii de a-l păstra în funcţie pe directorul Cristel Frânc, în ciuda faptului că acesta nu a avut performanţa managerială ce a promis-o în faţa Consiliului Local.
Jocuri administrative pentru intrare în legalitate

Pentru ca şedinţa să aibă loc, consilierii l-au votat preşedinte interimar pe Dorin Lojigan. Liderul PNL a apreciat, la rîndul său, că se impunea convocarea unei şedinţe de îndată deoarece Adunarea Generală a Acţionarilor, de la Domeniul Public a emis două hotărâri fără a avea mandatul Consiliului Local. În fapt, adunarea AGA a emis în luna august o hotărâre prin care demara procedura de selecţie a unui nou

Consiliul de Administraţie şi a unei noi conduceri la Domeniul Public în baza OUG 109. Consiliul de Administraţie ar fi urmat să rămână în funcţie până după finalizarea procedurilor de selecţie a noii conduceri, dar fără directorul Cristel Frânc, căruia nu i s-a prelungit mandatul. La nici două săptămâni, AGA a revenit, a demis vechiul Consiliu de Administraţie, a numit un nou Consiliu care l-a repus în funcţie pe Cristel Frânc. Cum deciziile au fost luate fără mandatul expres al Consiliului Local, liberalii şi aliaţii lor s-au mobilizat şi au revocat reprezentanţii Consiliului Local în AGA.
Membrii AGA au fost revocaţi nominal cu 9 şi 8 voturi ”pentru revocare”.

Noii membri votaţi sunt Laurenţiu Bondor, economist, organizarea şi gestiunea producţie absolvent Universitatea Tehnică Cluj, Robert Szabo (relaţii internaţionale), Edgar Otvos, specializare în management, toţi trei votaţi cu câte 9 voturi ”pentru”.

 

Domeniul Public Câmpia Turzii pe lista neagră a judeţului Cluj

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj înregistra în luna aprilie a acestui an 274.791 de contribuabili. În aceste categorii intrau contribuabili  persoane juridice (PJ) administraţii pe bază de cod fiscal, persoane fizice cu CUI şi contribuabili înregistraţi pe bază de CNP. Bugetul consolidat din încasările de la aceştia a atins aproape 400 de milioane de lei, adică o creştere de 112,03% faţă de aprilie 2014. Însă lista datornicilor cuprinde şi ea sume mari.

Printre datornici se numără şi fosta Regie de Gospodărire Comunală din Câmpia Turzii care ocupă locul şase în top. Societatea datorează bugetului statului suma de 9,3 milioane de lei, dar potrivit directorului economic al Primăriei Câmpia Turzii, datoriile fostei regii sunt mult mai mari. “Sunt şi datorii către bugetul local şi către furnizori. Pentru această societate s-a depus cererea de intrare în insolvenţă”, spune Mariana Lazăr, directorul economic al Primăriei Câmpia Turzii.

 

iulian rece

Şedinţă de îndată sau strategie politică de impunere

Contactat pentru a explica absenţa social democraţilor de la şedinţă şi pentru a răsunde acuzaţiilor mai sus menţionate făcute de Cristian Haiduc la adresa acestora, consilierul local Gheorghe Iulian Rece a precizat că acea şedinţă nu respecta caracterul „de îndată”.

„În momentul când ei(PNL şi ex-PDL) au  avut  oameni în conducerea, nu au luat măsuri. Acum vin cu acuzaţii că e o situaţie recentă şi că ar fi vina PSD-ului sau a USL-ului. S-au trimis materialele pe mail, ca la orice şedinţă în cursul amiezii. Nu am înteles care e caracterul de îndată al şedinţei şi de ce a fost convocată seara la ora şapte. Noi oricum avem  programată şedinţa ordinară a Consiliului Local pentru săptămâna aceasta. Cred ca acest eveniment a fost o strategie a liberalilor pentru  aş-i  impune  punctul de vedere şi faptul că au preluat puterea în instituţia administrativă. Dacă în încercarea CL de depunere a documentaţiei pe legea 109 se dorea a intra în legalitate, lucrurile nu trebuiau făcuta pe fugă . Din câte şitu eu, dânşii încearca stoparea demersurilor de punerea a Consiliului de Administraţie din câte am înteles. Acolo nu oamenii PSD sunt de vină şi nu e corect să apară acum infromaţii plantate de liberali cum că situaţia de la Domeniul Public Câmpia Turzii este una recentă. Vorbim aici de un management prost făcut în ultimii ani, dinainte ca noi să intrăm pe mandat. Datoriile sunt foarte mari şi încă nu se ştiu vinovaţii” explică Iulian Rece.

Cu privire la acuţatiile colegului său Haiduc, Iulian Rece precizează ca acestea sunt doar rezultatul unei parăreri al unui politician în opoziţie. Absenţa PSD la şedinţă s-a datorat întocmai faptului că au fost convocaţi într-o şedinţă de tip capcană, mai explica Rece.

„Chiar liberalii ziceau la ultima şedinţă extraodindară că se convoacă prea multe astfel de întâlniri şi că nu e cazu, iar acum uite… au convocat ei una, pe ascuns, la ceas de seară. Am vorbit cu colegii de partid din CL şi am hotărât atunci să nu participăm la acea şedinţă capcană” încheie Iulian Rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.