Prelungirea stării de alertă reprezintă o măsură care este luată în considerare actualmente de către Guvernul Orban și propusă de către președintele Klaus Iohannis. Motivarea vine pe baza situației actuale din România: „Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri, trebuie să fim în continuare precauți”,  a declarat Iohannis. Partidele de opoziție se opun vehement.

Declarația președintelui Iohannis

„După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu un număr mai mare de persoane. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de participanţi dacă evenimentele sunt în interior, şi 50 de participanţi dacă sunt în exterior. Va fi posibilă redeschidere after-school-urilor, a grădiniţelor şi şcolilor private. De asemenea, şi redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea strictă a măsurilor de distanţare. Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare. Va fi posibil să adoptăm măsuri de relaxare cu statele care au sub 5 îmbolnăviri la un milion de locuitori. Nu se califică Spania, Italia, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE şi acolo unde se poate vom reacţiona şi noi” a declarat președintele Klaus Iohannis.

Opoziția se opune

Partidele din opoziție și anume PSD, ALDE şi Pro România nu sunt de acord cu prelungirea stării de alertă, anunțând că nu vor vota. Deputatul independent, Dohotaru Adrian-Octavian a declarat pentru ziarul Gazeta de Cluj că va vota împotriva prelungirii stării de alertă.

Horia Nasra, deputatul PSD, are o opinie reticentă cu privire la această măsură, spunând că: „În acest moment colegii mei din Parlament discută cu persoanele competente din cadrul medical pentru a vedea care decizie este cea mai oportună pentru cetățeni. Opinia mea astfel este rezervată, vreau să mă consult cu mai multe persoane, cu prieteni care sunt cadre medicale, iar în funcție de asta voi vota sau nu. Un răspuns transant nu vă pot da, dar cu siguranță o să se mențină anumite măsuri, chiar dacă nu se păstrează starea de alertă.”

Preşedintele USR, Dan Barna susține că: „Starea de alertă ar putea fi prelungită acolo unde se justifică, dar la nivel naţional, în momentul de faţă, pe datele curente, nu par să existe temeiuri. Purtarea măştii la nivel naţional, în toate locurile şi în localităţi unde sunt două-trei cazuri active sau nu mai este niciun caz activ, nu e totuşi rezonabil. Toate măsurile, inclusiv cea privind purtarea măştii, trebuie integrate în contextul datelor legate de cazurile active reale, numărul de testări, pentru că dacă scade numărul de testări e posibil să avem şi o falsă percepţie de siguranţă”.

Totodată și Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a trimis o avertizare către Guvernul Orban să nu îndrăznească să vină cu un proiect de lege pentru prelungirea stării de alertă în Parlament. 

1 COMENTARIU

  1. Igiena publică şi socială trebuie să fie primul gând al fiecărui bărbat de Stat, pentru că bogăţia ţării nu are valoare dacă naţiunea e bolnavă. Statul şi societatea trebuie să se jertfească mult, căci altfel statul are înfăţişarea unui om bolnav, care nu-şi îngrijeşte sănătatea.

    Iuliu Haţieganu

    Precum problema economică nu poate fi decât naţională, tot aşa şi igiena trebuie să fie naţională.

    citat din Iuliu Haţieganu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here