TOMOIAGĂ-NICOLA CRISTIAN-VIRGIL, ginerele milionarului clujean Valentin Nicola, este beneficiarului proiectului unui complex de lux care așteaptă avizele urbanistice. El este fiul lui Ioan Tomoiagă, afaceristul care a fost patron la Atlas Service Auto, societate care a luat patrimoniul fostei IRA din Cluj Napoca. Tomoioagă-Nicola vrea să construiască în Făget un country club cu piscină, terasă și terenuri multisport. Valkentin Nicola, socrul tânărului dezvoltator imobiliar, este unul dintre fondatorii afacerii Astral și a fost unul dintre beneficiarii afacerii Codec, prin care era șoferii care depășeau viteza erau sancționați printr-un sistem automat de radare, iar cea mai mare parte din valoare amenzilor ajungea în conturile firmei private patronate de milionarii clujeni.

TOMOIAGĂ-NICOLA CRISTIAN-VIRGIL așteaptă avizul urbaniștilor primăriei clujene pentru a putea începe construirea unui ranch de fițe în Făget. Este vorba despre una dintre zonele periferice ale orașului care are statutul de spațiu verde dar, sistematic, este îngropată în betoane.

Proprietarii parcelelor de teren sunt Raluca și Virgil Tomoioagă, doi tineri a căror părinți se numără printre milionarii orașului.

Potrivit proiectului care așteaptă avizele urbaniștilor, parcele de teren se vor comasa, iar pe noua parcelă se va reglementa un Family Retreat – dotare de agrement pentru public adresată familiilor, care include și teren de sport în aer liber, amenajări peisagere, cu un regim de înălțime a construcției S+P+M.

”Accesul în zonă se realizează de pe Drumul Sf. Ion. Conform PUG Cluj, drumul de acces (Drumul Sf. Ion) este propus spre lărgire, ajungând la un profil de 18 m. Modernizarea străzii va facilita accesul în zonă atât prin intermediul autoturismului căt si a mijloacelor de transport alternative. Prin realizarea investiției propuse se va crea un spațiu de agrement nou pentru familii care va atrage și ajuta la decongestionarea zonelor centrale de agrement, oferind o variantă mai retrasă și aproape de natură publicului interesat. Prin funcțiunea propusă – cea de centru de agrement – va ridica calitatea și numărul spațiilor cu caracter similar din oraș sau în apropierea orașului, acestea în prezent fiind puține și care nu oferă funcțiuni complementare de agrement cu spații de joacă și aventură pentru copii în interior și în aer liber. Noua funcțiune va crea locuri de muncă, aducând beneficii atât locuitorilor din zonă, ridicând calitatea vieții, cât și indirecte inclusiv bugetului local. Prin introducerea unui nou centru de interes în zonă se va încuraja dezvoltarea unor funcțiuni similare, iar folosirea unui limbaj arhitectural coerent, bine integrat în cadrul natural existent va crește atractivitatea zonei, arată proiectul imobiliar.

Boom-ul Codec

Raluca este fiica lui Valentin Nicola, unul dintre acţionarii companiei Astral. Societatea înfiinţată la începutul anilor 90 a înglobat mai multe reţele de cablu TV din ţară. În 2005 a fost cumpărată de UPC cu aproximativ 350 de milioane de euro.

O afacere imobiliară extrem de profitabilă a fost cea prin care Nicola a pus mâna pe fostul sediu al OJT din Cluj-Napoca, situat vizavi de Primărie, pe stradă Moţilor, nr. 1. Această clădire a fost cumpărată de Sorin Ghiţe, Valentin Nicola şi alţi oameni de afaceri. În 2002, sub administraţia Funar, Consiliul Local Cluj a aprobat, prin hotărârea nr. 158, concesionarea prin încredinţare directă a 140 de metri pătraţi pe stradă Moţilor nr. 1A, în favoarea lui Sorin Voicu Ghiţe şi soţia să, Aurora Huza, Olimpiu Valentin Nicola şi soţia, Felicia Nicola, Lucian Tîra şi soţia, Sorina Dana Tîra. Valoarea stabilită pentru concesionarea terenului, care era, de fapt, trotuarul din faţă clădirii, a fost de 2 milioane de lei vechi/mp. Pe baza acestui contract, proprietarii au făcut o extindere a spaţiului comercial existent, pe care l-au reamenajat şi l-au scos pe piaţă imobiliară.

Nicola a făcut parte şi din afacerea IMO Finance, însă cel mai mare tun a fost cel al radarelor fixe Codec. La începutul anului 2007, SC Codec a încheiat un protocol de colaborare cu IPJ Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj pentru instalarea mai multor radare fixe în mai multe localităţi din judeţ. După un an de la încheierea actului, CJ Cluj a decis să se retragă din asociere, întrucât mai multe primării au fost amendate pentru nerespectarea legii achiziţiilor publice. Acţionarii SC Codec şi SC Codec Spat au fost Dan Pop Baldi, care a deţinut 3,95% din acţiunile SC Astral Telecom, Urasi Bela, care a făcut parte din acţionariatul Astral cu 3,95% şi Valentin Nicola, membru fondator al Astralului. Radarele celor de la SC Codec au ajuns şi în judeţele Vîlcea, Alba, Bihor, Bacău, Sibiu, Satu Mare şi Sălaj.

Din 2007 până în aprilie 2009, radarele tip Codec au dat amenzi de peste trei milioane de euro vitezomanilor care au trecut prin judeţul Cluj. Cea mai mare parte a acestor bani a ajuns în conturile firmelor Codec şi Codec SPAT, care au instalat şi întreţinut camerele fixe pe drumurile din judeţ. Profitul făcut de acţionarii celor două firme este uriaş, chiar şi după plata costurilor de întreţinere ale aparatelor şi printare sau expediere a amenzilor. Spre exemplu, de pe urma celor cinci comune (Tureni, Căpuşu Mare, Izvorul Crişului, Poieni, Sănduleşti), acţionarii Codec au câştigat în doi ani peste 2,1 milioane de euro.

Atlasul lui Tomoioagă

Virgil este fiul lui Ioan-Virgil Tomoioagă. Familia lui a dat lovitura în Cluj la sfârşitul anilor 90, când AVAS a semnat un contract prin care a cedat 46,49 la sută din capitalul social al societăţii IRA către Programul Asociaţia Salariaţilor (PAS) Atlas. La acea vreme, director general al AIT şi preşedinte al PAS era același Ioan Virgil Tomoiagă.

Preţul tranzacţiei s-a ridicat la 12,1 miliarde de lei vechi, care urmau a fi plătiţi astfel: 2,4 miliarde avans şi 9,7 eşalonat pe cinci ani. În iunie 2000, s-a trecut la următoarea schema, anume divizarea AIT în patru societăţi: Atlas Fabricaţie, Atlas Reparaţii, Atlas Service şi Atlas Auto Magazin. După ce s-a parafat divizarea, AVAS nu a mai primit nici un leu pentru acţiunile cedate. Astfel că, în 2001, a chemat în instanţă PAS Atlas pentru neplata primei raţe de un miliard de lei vechi şi dobânzi de aproape două miliarde. După ce a fost acţionată în instanţă, tocmai PAS, prin Tomoiagă, s-a cerut „îngheţarea” contractului.

Ulterior, în cursul anilor acţionarii celor patru firme au fost Emil Farcas si Radu Vlas şi Tomoiagă, care s-a orientat către Atlas Service şi Auto Magazin. Service a fost vândută unui afacerist maramureşean, Dan Dragomir.

Ghid de întreţinere al unui politician

Milionarul Valentin Nicola a pompat bani şi într-unul dintre foştii vicepreşedinţi ai al CJ Cluj, Horaţiu Catarig. În 2013, politicianul (democrat-liberal) a fost întreţinut de Nicola care, prin firma Matrix Investment i-a plătit chirie pentru un spaţiu comercial în valoare de 124.026 de lei. Această companie, din care face parte şi Valentin Nicola a construit şi administrat primul mall din Târgu Mureş.

Afaceri cu ”mama FNI”

Valentin Nicola, împreună cu partenerii lui constanţi de afaceri, au făcut un business şi cu Ioana Maria Vlas, găsită vinovată pentru prăbuşirea FNI. În cadrul fondului de investiţii Quantum Invest se regăseau ca asociaţi Pop Baldi, Nicola Olimpiu, Urasi Bella, Sorin Voicu Ghite, Meciu Eugeniu şi Ioana Maria Vlas. Administratorii firmei erau Meciu Eugeniu, Sorin Voicu Ghite şi Ioana Maria Vlas, care deţinea 50% din firmă. Quantum Invest SRL din Cluj era specializată în administrarea fondurilor, având ca obiect de activitate “activităţi ale companiilor de management”. În baza obiectului de activitate, Quantum SRL a administrat după 1996, şi falimentat, un fond de investiţii mai puţin cunoscut, Investor. Conform bilanţurilor depuse, în anul 1996 firma a avut o pierdere de 13 milioane de lei, în 1997 de 50 de milioane de lei, iar în 1998 de 185 de milioane de lei. Quantum Invest a mai funcţionat până în 2004, an după care societatea a fost radiată.

1 COMENTARIU

  1. Mda….când prinde ginerele la bani și soția urca in toiul chefului la somn …și Cristian cheamă prostituate de cea mai joasa speța!da știm….f fain proiectul ….dar javra asta de ginere nu are ce căuta in familia aceasta !am și poze de la calificarea lui U in liga 1,a scăpat din lesă direct cu o prostituata penală !rusine Cristian !pacat de Raluca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here