718 copii proveniți din sistemul de protecție din Ucraina au intrat în România de pe data de 24 februarie (când Rusia a invadat Ucraina) până pe 31 martie, conform datelor oferite de către Ministerul Familiei la solicitarea publicației Libertatea. Dintre aceștia, 220 au rămas în centrele din România de la Alba, Botoșani, Brașov, Călărași, Iași, Prahova, Sibiu sau București, iar restul de aproape 500 de copii au stat în România doar câteva zile, fiind transferați apoi în alte țări.
„A existat un vid de legalitate în primele zile. Copiii au trecut granița cu ajutorul unor ambasade, fundații”, a declarat George Ciubotaru, purtător de cuvânt la Ministerul Familiei.
Doar 26 de adulți (însoțitori din Ucraina) se ocupă de 220 de copii (unii dintre ei având dizabilități), deși sunt ajutați de angajați din sistemul de protecție din România, însă având în vedere barierele de limbă, sarcina cea mai dificilă rămâne pe umerii însoțitorilor ucrainieni.
„La nivel național, cei mai mulți copii sunt găzduiți în Prahova: 59 de copii. Aceștia au ajuns în dimineața de 4 martie, după un drum de 17 ore, însoțiți de nouă profesoare și copiii acestora.”
Sursă: Libertatea
Citește și: Biblioteca Județeană din Cluj organizează cursuri de limba română pentru refugiații din Ucraina