Un copil de câteva săptămâni, născut în 2013, a fost vândut de către mama sa, care se afla într-o tabără de refugiați romi, unui cuplu de francezi care nu putea să aibă copii, în schimbul sumei de 15.000 de euro.

Potrivit autorităților franceze, suma de 15.000 de euro a fost găsită într-un cazan din coliba aflată în tabăra de romi din Champs-sur-Marne, o suburbie a Parisului.  

Femeia care şi-a vândut copilul a fost botezată de presa francează Ana*, mama ei a fost numită Alina*. Cei doi tineri francezi care au plătit pentru copil au primit numele Melissa* şi Victor*. Jurnaliștii francezi au ales să nu expună numele reale ale persoanelor în cauză.    

Misterioasa intermediară   

Femeia care ar fi intermediat vânzarea copilului nu a primit niciun nume din partea autorului articolului. Potrivit sursei citate, ea este de naţionalite română şi avea ca sarcini monitorizarea taberei de romi şi comunicarea dintre locuitorii de acolo cu autorităţile locale franceze.   

De altfel, bunica micuţei, Alina, a mărturisit sub jurământ că a fost contactată de o femeie, şi ea cu origini române, care ar fi fost, de fapt, intermediară.

„Femeia a venit în tabără şi mi-a spus că nu ne putem permite să avem un copil. Tot ea ne-a anunţat că un cuplu de francezi ar cumpăra un copil”, a declarat Alina. 

În încercarea de a scăpa de acuzaţie, femeia a insistat că s-a răzgândit după ce a vândut copilul şi că ar fi încercat, însă fără succes, să-l recupereze.  

Surprinzător, deşi convocată de instanţă, intermediara a refuzat să se prezinte. Ea nu a avut niciun fel de probleme şi nu a fost obligată să se prezinte în faţa judecătorului pentru a depune mărturie. Asta deşi avocaţii apărării au dezvăluit numele femeii şi au spus că aceasta servea ca „punte de legătură între autorităţi şi taberele de romi din oraş”.   

În faţa procurorului, cei doi tineri care au plătit 15.000 de euro pentru copilaş, Melissa şi Victor, au încercat să se disculpe. Cei doi nu au ştiut însă cum să explice faptul că romii sărmani care îşi câştigau banii din cerşitul în zona sensului giratoriu de la Cîte Descartes s-au îmbogăţit într-o singură zi cu 15.000 de euro, bani cash.  

Luaţi prin surprindere de întrebări, tinerii au prezentat versiuni care nu au coincis. Dacă Melissa, profund emoţionată, a negat iniţial că ar şti ceva despre cazul pentru care a apărut în faţa judecătorului, soţul ei a recunoscut că „emoţia i-a întunecat memoria”.

Apoi, puşi în faţă dovezilor, cei doi tineri au recunoscut că nu pot avea copii şi că au decis să o cumpere pe fiica Anei, după ce micuţa le-a fost prezentată ca „un dar din ceruri”.

Melissa a detaliat ulterior: „Într-o dimineaţă a venit să mă întrebe dacă am scutece pentru bebeluş, dar i-am spus că nu avem copii”. Apoi, a adăugat ea, românca ar fi venit din nou la ea cu copilul. A fost momentul în care, a recunoscut ea, a fost copleşită de emoţie, lucru întărit şi de soţul ei. Şi tot atunci, cei doi au decis că vor cheltui oricât ar fi nevoie pentru ca micuţa să devină copilul lor şi să o înfieze.  

„E vorba despre mercantilizarea unei fiinţe umane”  

Lucrurile s-au complicat însă şi mai mult atunci când asociaţia Vocea Copilului, care se ocupă de drepturile micuţilor şi de problemele cu care aceştia se confruntă, s-a implicat în proces şi a transmis prin reprezentanţii săi că este vorba despre un caz tipic de trafic de copii.

„Credem că ne confruntăm cu traficul de copii. Este obişnuit să găseşti oameni în lacrimi, explicând cum comportamentul lor este condus de dragoste”, au susţinut reprezentanţii  asociaţiei.  

În asentimentul lor, procurorul de caz a declarat că acesta a fost „procesul mizeriei şi ruşinii”.

„Un bebeluş născut într-o tabără de romi valorează 15.000 de euro. Este ruşinos. Este vorba despre mercantilizarea unei fiinţe umane”, a punctat el.  

Verdictul în acest an a venit la finele anului trecut. Surprinzător, judecătorul a absolvit-o de orice vină pe Ana, tânăra care şi-a vândut copilul. El a considerat că tânăra, minoră în acel moment, nu poate fi trasă la răspundere pentru că era instabilă psihic. Dacă Ana a fost absolvită de orice vină, mama sa, dar şi Melissa şi Victor, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la câte o jumătate de an de închisoare.  

Cei doi au pierdut şi copilul cumpărat, care a ajuns la o altă familie. Avocatul care reprezintă actuala familie adoptivă a copilului a transmis că fetiţa, acum în vârstă de şapte ani, refuză să mai aibă de-a face cu părinţii ei naturali.  

sursă – Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here