sursa-historia/Iosif Bergman

Medicul Ioan Boilă, 92 de ani, îşi aminteşte de copilăria alături de Iuliu Maniu, fratele bunicii sale, de gesturile politice şi de anturajul marelui lider ţărănist. Acesta relatează cu emoție întâmplări despre Iuliu Maniu.

Cea mai importantă moştenire pe care Maniu i-a lăsat-o, spune veteranul, e reprezentată de caracterul exemplar, simţul dreptăţii şi puterea de jertfă ale celebrului om politic român, notează adevarul.ro.

„Am avut această binecuvântare, pentru care îi mulţumesc lui Dumnezeu, de a putea să fiu în preajma acestui om care este, fără discuţie, un model pentru noi, cei din generaţia de acum, dar şi pentru cei care vor veni, cu nişte calităţi umane şi politice extraordinare“, spune medicul Ioan Boilă, ultimul nepot al marelui om politic Iuliu Maniu.  

Istoria familiei a fost brăzdată de episoade grele, aşa cum şi viaţa sa a fost marcată de perpetua ciocnire cu autorităţile comuniste.    Le-a depăşit pe toate Ioan Boilă – şi ştie că meritul îi aparţine şi lui Maniu. De la el a învăţat cele mai de preţ lecţii: „Noi am luat direct, prin mijlocirea lui, exemplele cele mai bune în ce priveşte caracterul, patriotismul, disponibilitatea de jertfă – marile lui calităţi“.

O figură paternă 

Bunicul său, Ioan Pop, vicar de Năsăud, a murit şi a lăsat-o singură pe soţie, Elena Maniu, care avea numai 32 de ani şi îngrijea de patru copii.  

„Cea mai mare era Livia, care s-a căsătorit mai târziu cu Romul Boilă. Ionel Pop a devenit scriitor şi avocat, Matei a murit pe frontul din Italia şi cea mai mică era Clara, mama mea, care atunci avea 1 an. Bunicul meu a murit în 1901, când s-a îmbolnăvit foarte grav. După câte ne-am dat seama, a avut un cancer de stomac. Când era pe patul de moarte, l-a chemat pe cumnatul lui, Iuliu Maniu şi i-a spus: «Iuliuţule, eu mă duc, dar rămân aceşti copii pe drumuri». Iuliu Maniu i-a răspuns atunci: «Nu rămân, pentru că eu voi avea grijă de ei».“ 

Aşa s-a întâmplat că Iuliu Maniu a devenit tatăl celor patru copii, printre care s-a aflat şi mama lui Ioan Boilă. „El i-a crescut, el i-a şcolit. Le-a dat bani să fie şcoliţi în străinătate: Ionel Pop şi Matei au studiat la Viena, la Budapesta. În forma aceasta, el fiind tatăl crescător, era prezent foarte mult în familia noastră“, povesteşte medicul.  

Familia s-a mutat la Blaj, unde Maniu era avocat al Mitropoliei Greco-Catolice, şi ulterior la Cluj. „Bunica mea a fost tot timpul ajutată de către fratele ei, Iuliu Maniu. În forma aceasta, sigur că prezenţa în familie a lui Maniu a fost foarte mare şi influenţa asupra noastră a fost covârşitoare.“

Portret de familie: Iuliu Maniu şi cei doi nepoţi (în prim-lan): Ioan(stanga) şi Matei Boilă (dreapta). FOTO: Arhiva familiei/ adevarul.ro

Când Maniu a fost mânios

Crescând în preajma marelui om de stat, Ioan Boilă a fost martor direct al multor episoade importante din istoria naţională, al căror protagonist a fost Maniu. A avut marele noroc, cum spune el, să-l aibă în preajmă până în jurul vârstei de 19 ani.   În 1947, Maniu a fost arestat de noul regim comunist şi condamnat pentru „înaltă trădare“ la închisoare pe viaţă. Dar şi după dispariţia „Sfinxului de la Bădăcin“ a continuat să afle diverse poveşti, de la părinţii lui.  

Timpul care a trecut peste amintirile lui Ioan Boilă n-a şters nimic din prospeţimea lor. Povesteşte în detaliu despre dragostea şi respectul lui Maniu pentru ţărani.  

„Eram la Bădăcin (n.r. –unde s-a născut Maniu), eram copii de 10-11 ani şi ne jucam în faţa ferestrei unde el avea biroul de lucru. Eram cu copiii din sat – unii erau mai apropiaţi de familia noastră, alţii erau copii de ţărani. La un moment dat, s-a iscat între noi o ceartă, aşa cum se întâmplă între copii, dar fără niciun fel de caracter de duşmănie sau de dispreţ sau de desconsiderare. Poate că s-a ridicat vocea mai tare, şi Maniu, care lucra în biroul lui, ne-a auzit.“  

Crezând că cearta era serioasă, liderul ţărănist a intervenit: „A deschis fereastra şi-a spus: «Veniţi în casă». Atunci, l-am văzut pe Maniu într-o postură în care nu l-am văzut niciodată: mânios. A fost teribil de aspru faţă de noi, ne-a certat: «Cum e posibil ca voi să aveţi o astfel de atitudine faţă de aceşti copii, pentru că voi sunteţi aici şi aveţi totul, toate bogăţiile, datorită muncii părinţilor şi bunicilor acestor copii. Voi trebuie să aveţi respect faţă de ei, aşa cum aveţi respect faţă de cei din familia  noastr㻓. 

Citeste mai mult: adev.ro/qfte4g

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.