Comisarul european Corina Crețu susține că, în cadrul actualei perioade de programare 2014 – 2020, conform reglementărilor în vigoare, nou înființata Alianță a Vestului nu poate să acceseze direct fonduri structurale şi de investiții europene. Oficialul european susține că prin Articolul 7 al Fondului european de dezvoltare regională, fiecare oraș reședință de județ din România are alocați bani pe care îi poate gestiona în mod direct, în funcție de nevoile sale. ”Astfel, în perioada 2014 – 2020, autoritățile române au alocat cu titlu indicativ municipiului Cluj-Napoca 45,2 milioane de euro, Timișoara are alocate 55,9 milioane de euro, Arad – 38,9 milioane de euro, iar Oradea primește 36,1 milioane de euro”, a precizat comisarul european Corina Creţu, potrivit ziarului Făclia de Cluj.

În privința perioadei 2021 – 2027, comisarul european afirmă că arhitectura programelor, rolul ministerelor, al agențiilor de dezvoltare regională, al orașelor și al altor posibili actori (inclusiv această Alianță) urmează să fie decis în cadrul negocierilor pentru viitorul Acord de Parteneriat între Comisia Europeană și România. ”Atât experții DG REGIO, cât și eu personal considerăm că orașele ar putea să joace un rol și mai important în felul în care sunt cheltuiți banii politicii de coeziune în perioada de după 2020, iar autoritățile locale ar putea să fie implicate și mai mult în selectarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană”, a mai spus Corina Creţu.

Primarii din Cluj-Napoca, Arad, Oradea și Timișoara au semnat Alianța Vestului, pentru a atrage fonduri europene în vederea realizării unor autostrăzi și a unui tren de viteză între cele patru localități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.