PNL plănuia să respingă Guvernul Cîţu şi încă o propunere de premier, astfel încât să ajungă la anticipate. Numai că valul de Coronavirus pune presiune pe liberali: PSD şi USR insistă pentru instalarea unui guvern cu atibuţii depline care să înfrunte o posibilă epidemie. Drept urmare, mai mulţi liberali ar vrea să pună umărul la instalarea Guvernului Cîţu, în ciuda opoziţiei lui Orban. Klaus Iohannis e preşedinte spectator.

Pentru PNL, flagelul Coronavirus poate avea efect de ”lebădă neagră”, acel factor neprevăzut care apare în preajma unor alegeri şi bulversează întreaga scenă politică. Răspândirea cu rapiditate a bolii în ţară a stricat înţelegerea pe sub masă dintre PNL şi PSD privind organizarea alegerilor locale concomitent cu alegerile anticipate. Mai mulţi liberali din teritoriu pun presiune pe Ludovic Orban să renunţe la planul pentru anticipate şi să instaleze Guvernul Cîţu, astfel încât PNL să nu fie acuzat de populaţie că pune pe primul plan interesul eelctoral şi abia apoi cetăţenii, susţin surse liberale pentru ”Adevărul”.
Dar iată ce strategie şi-a făcut fiecare partid în funcţie de Coronavirus. PNL plănuia să pună umărul la căderea Guvernului Cîţu în Parlament, apoi să mai trântească un Cabinet, astfel încât să ajungă la dizolvarea Parlamentului şi la alegeri anticipate în luna iunie, un plan dorit cu insistenţă de preşedintele Klaus Iohannis. Numai că liberalii n-au luat în calcul Coronavirusul. Mai mulţi lideri PNL din teritoriu susţin că insistenţa pentru anticipate va afecta grav partidul, în condiţiile în care formaţiunile rivale – PSD şi USR – clamează stabilitatea. O parte din conducerea PNL ar vrea instalarea Guvernului Cîţu, joi, la votul din Parlament.
Liberalii se tem că acuzaţiile lansate de PSD şi USR, potrivit cărora PNL se joacă cu vieţile românilor, vor prinde electoral pe fond de criză. Frica vine şi în contextul în care PNL a început să coboare în sondaje, după doar patru luni de uzură guvernamentală. În plus, Cîţu ar fi doar un premier de sacrificu, care nu râvneşete la funcţia de preşedintele al PNL, deci poziţia lui Orban în fruntea partidului nu ar fi ameninţată. După alegerile parlamentare – fie ele anticipate sau la termen – Ludovic Orban e prima opţiune a preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, în timp ce Florin Cîţu se va întoarce în fruntea Ministerului de Finanţe. O altă tabără din PNL ar vrea ca Florin Cîţu să fie totuşi respins, iar preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze din nou pe Ludovic Orban premier, susţin sursele citate.
Pe fondul presiunii sociale, Orban ar urma să strângă o majoritate, la care să contribuie şi PSD, pentru a continua la Palatul Victoria, dar din postura de prim-ministru deplin, nu interimar, ca azi. În schimb, susţinătorii tandemului Iohannis – Orban din partid ar vrea să ducă până la capăt planul pentru anticipate, de teamă că o guvernare până la toamnă pe fond de criză, dublată de un Parlament încă dominat de PSD, va risipi toată zestrea electorală pe care a adunat-o PNL din toamna anului trecut până azi. ”Suntrem într-o situaţie extrem de dificilă. Dacă vorbim de anticipate, ne sar oamenii în cap că ne stă gândul la jocuri politice. În paralel, PSD şi USR critică faptul că ţara n-are guvern, deşi am arătat că putem lua orice decizie legată de Coronavirus şi din postura de executiv interimar, însă propaganda social-democraţilor e foarte abilă”, susţin sursele din conducrea partidului.

PSD şi USR pun presiune pe Orban

Şi PSD e împărţit. Pe de o parte, Marcel Ciolacu, liderul interimar al partidului, le-a spus colegilor că vor fi alegeri anticipate simultan cu alegerile locale, susţin surse politice pentru ”Adevărul”. ”Cioalcu este un mare fan al alegerilor anticipate pentru că ar scăpa de toţi oamenii lui Dragnea din Parlament, iar în locul lor ar veni cu oamenii săi de încredere”, explică unul dintre vicepreşedinţii social-democraţi. Pe de altă parte, PSD e într-o situaţie sensibilă: ar deconta electoral dacă, în plină criză sanitară, ar boicota şedinţa  de plen sau ar vota împotriva Guvernului Cîţu. În acest context, mulţi dintre senatorii şi deputaţii din garda veche îşi freacă palmele de bucurie că vor rămâne în Parlament până la finalul mandatului, prin urmare vor mai încasa nişte bani nesperaţi şi vor avea dreptul la pensie specială (condiţia e să ai cel puţin un mandat întreg de parlamentar).
În concluzie: Marcel Cioalcu are interse divergente faţă de partid, însă Coronavirusul i-ar putea da peste cap interesul personal. Scopul politic al USR este să nu se ajungă la anticipate, deşi, în toamnă, partidul condus de Dan Barna a fost cel mai mai mare susţinător al dizolvării Parlamentului. În noiembrie, Alianţa USR –PLUS era cotată cu peste 20%. Între timp, cele două partide au coborât aproape 10 procente în sondaje, deic interesul pragmatic al partidului e să evite alegerile anticipate, astfel încât, până în decmebrie, când va fi scrutinul la termen, să se pună din nou pe picioare. În paralel, Alianţa USR-PLUS ar mai putea profita şi de bâlbele PNL la guvernare. ”Stabilitatea ţării e mai importantă ca anticipatele”, a spus Dan Barna.

sursă: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.