președinte CJI, Maricel Popa

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, atrage miercuri atenţia că s-ar putea ajunge în situaţia în care toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României, din cauza relocării pacienţilor de la Spitalul Judeţean din Suceava către spitalele din regiune.

Prin intermediul unei postări făcute pe pagina de socializare a Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa consideră că relocarea pacienţilor de la Spitalul Judeţean din Suceava către alte spitale din Iaşi, Botoşani sau Neamţ ar putea conduce la răspândirea noului virus. Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, solicită autorităţilor centrale luarea tuturor măsurilor pentru blocarea extinderii focarului de COVID-19 apărut în nordul ţării.

„Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenţia autorităţilor care gestionează situaţia de acolo este de a reloca pacienţii cu alte patologii către spitale din restul judeţului, dar şi din Iaşi, Botoşani sau Neamţ. Nu cred că este cea mai bună soluţie. Există riscul major de a fi infectate şi alte spitale, pacienţi sau personal medical. Am putea ajunge în situaţia nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României. De aceea, fac cu toată răspunderea un apel la autorităţi, la Ministerul Sănătăţii, la Guvernul României, să regândească această strategie. Cele mai multe dintre spitalele ieşene au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat şi ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova”, a declarat Maricel Popa.

Preşedintele Consiliului Judeţean pune în lumină modelul aplicat în alte state, aducând în prim plan ideea închiderii și izolării Sucevei, pentru a se evita infectarea medicilor sau pacienților din alte spitale.

Maricel Popa a mai subliniat faptul că la Spitalul „Sf. Spiridon”, un pacient din Suceava s-a dovedit a fi infectat cu coronavirus, fapt constatat după mutarea la Iaşi, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale ieşene şi suspendarea activităţii unei secţii întregi.

„Cred că municipiul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la nevoie, întregul judeţ. Ar trebui să ducem acolo specialişti din alte judeţe, dar şi echipamente şi medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienţilor în condiţii optime. Poate şi instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte judeţe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluţie de luat în calcul. Ar fi un gest de responsabilitate care, pe de o parte, ar grăbi vindecarea celor infectaţi, iar pe alta, ar pune la adăpost, ar proteja populaţia din restul regiunii. Trebuie să învăţăm din greşelile altora, din experienţa celor care au trecut prin astfel de situaţii şi să acţionăm în consecinţă, adoptând cele mai bune soluţii, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi şi populaţie”, a mai spus, în postarea sa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

1 COMENTARIU

  1. Vezi de treaba mosule, CINE sa puna in executare ordinul? Cine sa-i schilodeasca pe maimutzoii care nu stau dracului in carantina, ca sa nu se mai poata deplasa , bineinteles. CINE sa-i „decontamineze” pe mohicanii care au venit de la cersit din WESTworld? Orban, Johhana? Glumesti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here