Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda unde a predat matematică, timp de două zile, ca suplinitor, interlopul Ovidiu Vancea, zis Balibacea, fără să aibă niciun contract, a fost verificat, luni, de o echipă a corpului de control din Ministerului Educației.
Ovidiu Vancea, zis Balibacea, a ajuns profesor de matematică la Colegiul Național „Mihai Viteazu” din Turda. În semn de protest față de noul lor coleg, ceilalți profesori au intrat astăzi în grevă japoneză.
Balibacea a fost reținut în 2012 pentru înșelăciune, iar în 2004 a fost judecat pentru că ar fi ordonat asasinarea unui rival din oraș.
Vancea a stat 22 de luni în arest preventiv și a fost trimis în judecată, fiind, ulterior, achitat definitiv în 2013 de ÎCCJ.
Cazul de la colegiul din Turda a fost făcut public de mai mulți elevi care l-au fotografiat pe Balibacea la catedră în luna octombrie, când a fost prezent două zile la cursuri, în timp ce conducerea unității de învățământ și ISJ Cluj au susținut că acesta nu a predat niciodată. Vancea făcea practică în cadrul colegiului, la solicitarea sa, în condițiile în care, în prezent, este student în anul 3 la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
”În contextul mediatizării calității de profesor al ColegiuluiNațional ,,MihaiViteazul” Turda a domnului Ovidiu Vancea, clarificăm faptul că acesta nu a fost și nu este profesor al ColegiuluiNațional ,,Mihai Viteazul” din Turda, județul Cluj.
Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată.
Încheierea unui contract de muncă, inclusive pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ.
Aceste documente nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” Turda și domnul Ovidiu Vancea.
În plus, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Turda, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului”, a transmis ISJ Cluj.
Pentru clarificarea situației, ministrul Educației, Ligia Deca, a trimis, luni, Corpul de control la colegiul turdean.
Protestul elevilor
De asemenea, Consiliul Județean al Elevilor Cluj a transmis că este în dezacord total cu cele întâmplate, elevii fiind îngrijorați pentru sănătatea sistemului educațional ce se degradează tot mai mult pe zi ce trece.
„Având în vedere întâmplările petrecute la Colegiul Național ,,Mihai Viteazu” din Turda, unde la catedra de Matematică a ajuns un fost interlop, Ovidiu Vancea, zis și ,,Balibacea”, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj își exprimă îngrijorarea cu privire la prezența unui dascăl în faţa elevilor, fără ca direcţiunea să realizeze verificarea necesară a persoanei care urmează să contribuie la dezvoltarea tinerilor din şcoală.
Dorim să atragem atenţia și asupra declaraţiei Inspectoratului Școlar Județean Cluj, care anunță că fostul interlop nu este angajat ca profesor de matematică la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Turda, ci predă fără un contract de muncă, fapt din care întelegem că situația este o metodă de avarie inadmisibilă, luată cu superficialitate şi cu lipsă de empatie faţă de elevi.
De asemenea, dorim să evidențiem și faptul că, din declaraţiile apărute în opinia publică, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică, concluzia fiind că la CNMV Turda poate ajunge oricine să predea. Mai mult decât atât, conform elevilor şi cadrelor didactice din cadrul colegiului, există multe alte probleme interne cauzate de managementul precar al instituţiei, pe care beneficiarii direcţi ai educaţiei le resimt din plin asupra lor.
De aceea, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj, unica structură de reprezentare a elevilor clujeni, solicită de urgenţă demisia directorului instituției de învățământ, deoarece ne dorim un sistem educațional cât mai prietenos și sănătos, atât pentru elevii clujeni cât și pentru cadrele didactice sau persoanele din cercul administrativ. Solicităm public urgentarea procedurii de auditare a instituției de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi luarea unei decizii cu celeritate asupra viitorului Colegiului Naţional ,,Mihai Viteazul” Turda. Vom realiza toate demersurile necesare pentru soluționarea cât mai rapidă a problemei, dar şi pentru a preveni viitoare erori la nivelul altor instituţii de învăţământ”, arată comunicatul elevilor.
Aceștia cer demisia directorului colegiului dn Turda, Codruța Andreica, iar elevii unității școlare au anunțat că vor protesta luni.