Coruptia reprezinta abuzul puterii publice pentru obtinerea de beneficii private.
Codul penal in vigoare prevede o serie de fapte care constituie infractiuni si care ii au ca subiecti activi pe functionarii publici. De asemenea, legea 78/2000 sanctioneaza faptele de coruptie. Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită al funcţionarilor publici reglementează normele de conduită profesională a funcţionarilor publici, având ca obiectiv  creşterea calităţii serviciului public, o bună administrare în realizarea interesului public şi eliminarea birocraţiei.  Asadar, functionarii publici se afla in prim-planul acestei categorii de fapte prevazute si pedepsite de legea penala.

Principalele fapte de coruptie se refera la abuzul in serviciu, ce poate fi savarsit contra intereselor publice, contra intereselor persoanelor precum si prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mita, dare de mita, traficul de influenta si primirea de foloase necuvenite.

Cazul mitei din vami a fost unul dintre cele mai discutate subiecte ale anului 2011. Scandalul in care a fost implicat primarul Clujului , Sorin Apostu a fost, de asemenea unul dintre cele care au socat opinia publica,edilul fiind acuzat ca ar fi primit mita de ordinul a sute de mii de lei pentru a favoriza acordarea unor contracte.

Legea nr. 278/2006, care modifica actualul Cod penal in vigoare, a completat incriminarea faptelor de coruptie cu art. 2531, care prevede ca fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

In ciuda eforturilor care s-au depus de catre autoritati in ultimii 20 de ani, coruptia si lipsa standardelor etice din cadrul functiei publice ameninta in continuare administratia publica in ceea ce priveste consolidarea credibilitatii functiei publice si a institutiilor democratice in fata propriilor cetateni.

Av.Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.